Més enllà de la sostenibilitat

Cinc generacions com a productors de vi ens ajuden a tenir perspectiva. Creiem fermament en la sostenibilitat social, ambiental i financera, tot aglutinant la tradició que hem heretat amb la innovació constant per encarar el futur. Més enllà de la sostenibilitat, el nostre llegat és tenir cura de la Terra per a les futures generacions i retornar a la natura i a la societat el que ens han donat.  

 

Fitxer de vídeo

 

Sostenibilitat ambiental

Com més tenim cura de la terra, més bon vi aconseguim

Ha estat el nostre lema durant generacions, treballant la terra com el màxim respecte. Però cal una nova manera d'entendre el vi per fer front al canvi climàtic. Amb aquesta visió, ens esforcem per reduir la nostra empremta de carboni, i alhora recuperem varietats ancestrals de raïm, fomentem la recerca i implementem la viticultura regenerativa, beneficiosa per a les vinyes i el planeta. 

L'any 2008, vam intensificar el nostre compromís ambiental i vam crear el programa Torres & Earth per contribuir a mitigar l'escalfament global i reduir la nostra empremta de carboni, adaptar-nos al nou escenari climàtic i conscienciar el sector i la societat de la necessitat d'actuar. El nostre objectiu l'any 2030 és reduir un 60%, com a mínim, les nostres emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya fins al consumidor, i convertir-nos en un celler de zero emissions netes abans del 2040. 

Paneles solares CDV

Família Torres arribarà al 50% d’autoconsum energètic en el celler de Pacs del Penedès el 2023

El celler instal·la panells solars en el seu restaurant El Celleret i ja ha iniciat tres projectes fotovoltaics més dins les seves instal·lacions

Notícies

_

Família Torres atorga els VI Premis Torres & Earth per a diferenciar accions en contra de l’emergència climàtica

Família Torres atorga els VI Premis Torres & Earth per a diferenciar accions en contra de l’emergència climàtica. 

Paneles solares CDV

IWCA publica l’informe anual 2022: L’associació marca l’agenda per a la descarbonització del sector del vi a nivell mundial

IWCA publica l’informe anual 2022: L’associació marca l’agenda per a la descarbonització del sector del vi a nivell mundial. 

Sant Miquel Tremp

Pirene 2020, el nou vi ancestral de Família Torres procedent del Prepirineu

Pirene 2020, el nou vi ancestral de Família Torres procedent del Prepirineu. 

Viticultura regenerativa

Estem impulsant la transformació de les nostres vinyes ecològiques cap a un model regeneratiu des del convenciment que és l'únic model que pot contribuir a frenar el canvi climàtic, i alhora recupera la fertilitat natural del sòl, frena l'erosió i fomenta la biodiversitat. 

La viticultura regenerativa és, en definitiva, un model centrat en recuperar la vida en els sòls imitant la natura, com passaria en un bosc. Com més vius són els sòls, més capacitat tenen de capturar el CO2 atmosfèric i més poden contribuir a frenar l'augment de les temperatures. Al seu torn, l'acumulació de carboni orgànic en el sòl de les vinyes ajudarà a millorar la salut d'aquests sòls, incrementarà la seva resiliència a l'erosió i la seva capacitat per fer front a la sequera, perquè retindran millor l'aigua, afavorirà la biodiversitat, i crearà un ecosistema equilibrat i beneficiós per a la vinya i el seu entorn. 

Mitigació

Les actuacions que més ens ajuden a reduir les nostres emissions de CO2 són la generació de la nostra pròpia energia renovable, que –suposa el 39% de l'energia que consumim en el celler del Penedès–, mesures d'eficiència energètica i la mobilitat sostenible (pla d'increment de la flota de vehicles elèctrics, carsharing elèctric…). També hem reduït el pes de les nostres ampolles i posem ara la nostra mirada cap a la reutilització, gestionem i reciclem els residus generats, optimitzem els nostres recursos hídrics i en la vinya, apostem per la viticultura regenerativa.

Imatge
Placas solares

Capturem i reutilitzem el CO2 que es produeix durant la fermentació del vi en un projecte pioner d'economia circular que duem a terme al nostre celler del Penedès. Aquest CO2 capturat es reutilitza com a gas inert per a la conservació del vi en els dipòsits.  

Però el projecte amb el qual podrem capturar més CO2 atmosfèric en els propers anys és la reforestació de la nostra finca a la Patagònia xilena, on volem plantar dos milions d'arbres abans del 2030.

Adaptació

Per contrarestar els efectes que té l'augment de temperatures en la viticultura, estem adaptant les nostres vinyes mitjançant tècniques vitícoles que ens ajudin a retardar la maduració del raïm per mantenir la qualitat dels vins i mitjançant projectes de viticultura de precisió amb la utilització de drons, satèl·lits i sensors.  

Pensant en les generacions futures, cerquem escenaris nou son plantar vinya, terrenys a més altitud on el clima és més fresc. Per això, tenim vinyes a Tremp, en el Prepirineu català, a 950 metres, i a la zona més alta del Priorat amb pedra llicorella, els Tossals de Porrera, a 746 metres. També terrenys a Benabarre, al Pirineu aragonès, a 1.200 metres, tot i que encara fa massa fred per al conreu de la vinya. 

Ens estem focalitzant en la recuperació de varietats ancestrals que, a més a més de ser petites joies enològiques, siguin capaces d'adaptar-se a les altes temperatures i a la sequera. Aquest és un projecte apassionant que va iniciar en Miquel A. Torres a principis dels anys vuitanta, per buscar varietats antigues pràcticament extingides, amb l'objectiu de conèixer el patrimoni vitivinícola d'abans de la fil·loxera. Gràcies a l'impuls de la cinquena generació, el projecte posa ara el focus en aquelles varietats que es poden convertir en la solució per a la viticultura del futur. De les més de 50 varietats recuperades, estem centrant els nostres esforços en sis d'elles: forcada, moneu, querol, garró, gonfaus i pirene. Volem elaborar vins únics adaptats al canvi climàtic i que recuperin la nostra història, el nostre patrimoni i la nostra diversitat vitivinícoles. 

Recerca

Destinem recursos importants a la recerca per buscar vies d'adaptació i mitigació del canvi climàtic. Un dels àmbits en què estem treballant, en col·laboració amb universitats i altres empreses, és el desenvolupament de tecnologies de captació i reutilització del CO2, les anomenades tecnologies CCR (Carbon Capture and Reuse). 

 

Imatge
CCR

 

També participem i liderem projectes a nivell nacional i internacional per estudiar la influència del canvi climàtic en la vinya i el vi, i habilitar mecanismes nous d'adaptació i mitigació. 

Conscienciació

Promovem les bones pràctiques ambientals entre els nostres col·laboradors i proveïdors per tal que se sumin al nostre compromís amb el medi ambient i redueixin les seves emissions de CO2. Celebrem anualment els Premis Torres & Earth en reconeixement de la lluita contra el canvi climàtic per part de proveïdors, territoris i comunicadors, i Jornades Ambientals de la mà de la Universitat de Barcelona.  

Cal actuar a tots els nivells, en tots els sectors i arreu del món per descarbonitzar l'economia, sumant esforços i compartint coneixement. Per això, l'any 2019, vam cofundar, juntament amb el celler californià Jackson Family Wines, l'associació International Wineries for Climate Action i l'any 2021 vam crear, amb altres quatre socis, la primera Associació de Viticultura Regenerativa a Espanya.