Més enllà de la sostenibilitat

Cinc generacions com a productors de vi ens ajuden a tenir perspectiva. Creiem fermament en la sostenibilitat social, ambiental i financera, tot aglutinant la tradició que hem heretat amb la innovació constant per encarar el futur. Més enllà de la sostenibilitat, el nostre llegat és tenir cura de la Terra per a les futures generacions i retornar a la natura i a la societat el que ens han donat.  

 

Fitxer de vídeo

 

Sostenibilitat ambiental

Com més tenim cura de la terra, més bon vi aconseguim

Ha estat el nostre lema durant generacions, treballant la terra com el màxim respecte. Però cal una nova manera d'entendre el vi per fer front al canvi climàtic. Amb aquesta visió, ens esforcem per reduir la nostra empremta de carboni, i alhora recuperem varietats ancestrals de raïm, fomentem la recerca i implementem la viticultura regenerativa, beneficiosa per a les vinyes i el planeta. 

L'any 2008, vam intensificar el nostre compromís ambiental i vam crear el programa Torres & Earth per contribuir a mitigar l'escalfament global i reduir la nostra empremta de carboni, adaptar-nos al nou escenari climàtic i conscienciar el sector i la societat de la necessitat d'actuar. El nostre objectiu l'any 2030 és reduir un 60%, com a mínim, les nostres emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya fins al consumidor, i convertir-nos en un celler de zero emissions netes abans del 2040 (objectius relatius a tots els cellers de Miguel Torres SA).

Familia Torres Clos Ancestral

Família Torres, un dels deu millors productors sostenibles d'Espanya segons BBVA i El Celler de Can Roca

Família Torres és, amb el seu vi negre ecològic Clos Ancestral 2022 (DO Penedès), un dels deu guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d'Espanya de 2024, atorgats en col·laboració amb El Celler de Can Roca. El celler familiar del Penedès i la resta de guardonats han destacat per aplicar la sostenibilitat mediambiental en els seus models de producció, així com per impulsar l'entorn rural, el relleu generacional i l'impacte social positiu. Un total de 200 productors de totes les comunitats autònomes s'han presentat a aquesta edició dels premis.  

Notícies

IV SIMPOSI VR- VINSEUM, 2024

El 4t Simposi de Viticultura Regenerativa busca com ajudar els ceps a resistir millor les sequeres

Aconseguir que les vinyes siguin més resilients davant la sequera és el gran repte a què s’enfronta el sector vitivinícola i ho continuarà sent durant les properes dècades.

240527-XII Jornada Ambiental-MATorres_XèniaFuentesUB

La XII Jornada Ambiental mostra el camí cap a una Catalunya resilient enfront de les sequeres recurrents

L’adaptació a l’escassedat d’aigua i les estratègies de gestió sostenible han estat al centre de la XII Jornada Ambiental. 

2nSimposiViticulturaRegenerativa2022

El 4t Simposi de Viticultura Regenerativa abordarà les estratègies per sobreviure a la sequera

L’Associació de Viticultura Regenerativa, amb el suport del Clúster Vitivinícola Català <

Jornada ambiental

La XII Jornada Ambiental reunirà dotze experts per buscar solucions d’adaptació a la sequera

Reunión GO REBO2VINO Familia Torres Penedès

Família Torres acull la reunió del grup operatiu del projecte REBO2VINO

Família Torres va acollir els dies 12 i 13 de maig, al seu celler del Penedès, una jornada presencial de coordinació tècnica de REBO2VINO. 

Finca Mas La Plana

Família Torres participa a Regenera.cat, un projecte que vol expandir l’agricultura regenerativa a tot el territori

Familia Torres reforça el seu compromís amb la sostenibilitat i la innovació al sector vitivinícola participant al projecte de recerca Regenera.cat. 

Campanya Nadal

Família Torres posa sobre la taula de Nadal les conseqüències del canvi climàtic

Família Torres alerta sobre la possible desaparició i alteració d'alguns aliments quotidians de gran valor gastronòmic degut al canvi climàti

tractor

Família Torres i Jean Leon realitzen assajos amb llum ultraviolada per estimular les defenses naturals dels ceps

Família Torres i Jean Leon han presentat els resultats preliminars dels assajos de camp amb flaixos de llum ultraviolada en el marc del projecte europeu LIFEISLIGHT. 

2020_MiguelATorres (Edu Bayer)

El tercer Informe Anual IWCA evidencia els progressos en la reducció d'emissions de GEH del sector vitivinícola

International Wineries for Climate Action (IWCA) acaba de publicar el seu Informe Anual 2023 que marca una altra fita per a aquest col·lectiu internacional de 45 empreses vitivinícoles pioneres

VII Premis Torres & Earth (2)

Família Torres lliura els VII Premis Torres & Earth per distingir accions contra l'emergència climàtica

Família Torres ha atorgat els Premis Torres & Earth, que reconeixen cada any el compromís de proveïdors, territoris i comunicadors davant l'emergència climàtica. 

Gonfaus 2021_Família Torres

Família Torres presenta Gonfaus 2021, el nou vi de varietats ancestrals recuperades

Família Torres presenta Gonfaus 2021, el nou exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals. 

Placas

Família Torres presenta el seu Pla de Transició cap a les zero emissions netes el 2040

Família Torres dona a conèixer el seu Pla de Transició cap a la descarbonització, un detallat full de ruta amb el qual espera assolir els seus objectius de reducció d'emissions de CO2. 

FAMILIA TORRES_Silvopastura Conca de Barberà

Família Torres introdueix la pastura amb animals en la gestió sostenible dels seus boscos

Família Torres estén ara la pastura amb animals domesticats a les seves finques forestals a Catalunya per mantenir nets els boscos i gestionar-los des d'un enfocament holístic.

Familia Torres_REBO2VINO_Viña Sol (2)

Família Torres assaja la reutilització d'ampolles de vidre en restaurants del Garraf

Família Torres posa en marxa un assaig pilot de reutilització d'ampolles de vidre en la restauració per avaluar la viabilitat tècnica, econòmica i mediambiental d'aquest sistema c

Placas fotovoltaicas. Familia Torres

Família Torres intensifica l'aplicació de solucions en tota la cadena de valor per reduir la seva petjada de carboni

Família Torres avança en el seu programa ambiental Torres & Earth per reduir les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI).

Clausura XI Jornada Ambiental

La XI Jornada Ambiental aborda l’ecoansietat i la lluita climàtica dels joves

La XI Jornada Ambiental va reunir a dotze experts i activistes climàtics per parlar de l'efecte de la crisi ecosocial. 

3er Simposio de Viticultura Regenerativa en el Castell de Falset

El 3er Simposi de Viticultura Regenerativa profunditza en el paper de la vida microbiana del sòl per a vinyes resilients

Per tercer any consecutiu, l’Associació de Viticultura Regenerativa  ha celebrat el Simposi de Viticultura Regenerativa.

viñedo viticultura regenerativa

Entra en vigor la primera certificació internacional en viticultura regenerativa

La certificació internacional Regenerative Viticulture Alliance (RVA) és el principal estàndard en viticultura regen

_

Família Torres atorga els VI Premis Torres & Earth per a diferenciar accions en contra de l’emergència climàtica

Família Torres atorga els VI Premis Torres & Earth per a diferenciar accions en contra de l’emergència climàtica. 

Paneles solares CDV

IWCA publica l’informe anual 2022: L’associació marca l’agenda per a la descarbonització del sector del vi a nivell mundial

IWCA publica l’informe anual 2022: L’associació marca l’agenda per a la descarbonització del sector del vi a nivell mundial. 

Sant Miquel Tremp

Pirene 2020, el nou vi ancestral de Família Torres procedent del Prepirineu

Pirene 2020, el nou vi ancestral de Família Torres procedent del Prepirineu. 

Colección de variedades recuperadas en Mas Rabell de Fontenach

Els Vinari 2023 premien el projecte de varietats ancestrals de Família Torres

Família Torres ha rebut el Premi Vinari a la millor iniciativa de recuperació de vinya per al projecte de varietats ancestrals que va engegar fa quaranta anys. 

Viticultura regenerativa

Estem impulsant la transformació de les nostres vinyes ecològiques cap a un model regeneratiu des del convenciment que és l'únic model que pot contribuir a frenar el canvi climàtic, i alhora recupera la fertilitat natural del sòl, frena l'erosió i fomenta la biodiversitat. 

La viticultura regenerativa és, en definitiva, un model centrat en recuperar la vida en els sòls imitant la natura, com passaria en un bosc. Com més vius són els sòls, més capacitat tenen de capturar el CO2 atmosfèric i més poden contribuir a frenar l'augment de les temperatures. Al seu torn, l'acumulació de carboni orgànic en el sòl de les vinyes ajudarà a millorar la salut d'aquests sòls, incrementarà la seva resiliència a l'erosió i la seva capacitat per fer front a la sequera, perquè retindran millor l'aigua, afavorirà la biodiversitat, i crearà un ecosistema equilibrat i beneficiós per a la vinya i el seu entorn. 

Mitigació

Les actuacions que més ens ajuden a reduir les nostres emissions de CO2 són la generació de la nostra pròpia energia renovable, que –suposa el 39% de l'energia que consumim en el celler del Penedès–, mesures d'eficiència energètica i la mobilitat sostenible (pla d'increment de la flota de vehicles elèctrics, carsharing elèctric…). També hem reduït el pes de les nostres ampolles i posem ara la nostra mirada cap a la reutilització, gestionem i reciclem els residus generats, optimitzem els nostres recursos hídrics i en la vinya, apostem per la viticultura regenerativa.

Imatge
Placas solares

Capturem i reutilitzem el CO2 que es produeix durant la fermentació del vi en un projecte pioner d'economia circular que duem a terme al nostre celler del Penedès. Aquest CO2 capturat es reutilitza com a gas inert per a la conservació del vi en els dipòsits.  

Totes les iniciatives amb les que esperem aconseguir els objectius marcats estan detallades dins el Pla de Transició Net Zero de Miguel Torres SA, que segueix els requisits de Race to Zero, la iniciativa de les Nacions Unides de la que som membres.

Adaptació

Per contrarestar els efectes que té l'augment de temperatures en la viticultura, estem adaptant les nostres vinyes mitjançant tècniques vitícoles que ens ajudin a retardar la maduració del raïm per mantenir la qualitat dels vins i mitjançant projectes de viticultura de precisió amb la utilització de drons, satèl·lits i sensors.  

Pensant en les generacions futures, cerquem escenaris nou son plantar vinya, terrenys a més altitud on el clima és més fresc. Per això, tenim vinyes a Tremp, en el Prepirineu català, a 950 metres, i a la zona més alta del Priorat amb pedra llicorella, els Tossals de Porrera, a 746 metres. També terrenys a Benabarre, al Pirineu aragonès, a 1.200 metres, tot i que encara fa massa fred per al conreu de la vinya. 

Ens estem focalitzant en la recuperació de varietats ancestrals que, a més a més de ser petites joies enològiques, siguin capaces d'adaptar-se a les altes temperatures i a la sequera. Aquest és un projecte apassionant que va iniciar en Miquel A. Torres a principis dels anys vuitanta, per buscar varietats antigues pràcticament extingides, amb l'objectiu de conèixer el patrimoni vitivinícola d'abans de la fil·loxera. Gràcies a l'impuls de la cinquena generació, el projecte posa ara el focus en aquelles varietats que es poden convertir en la solució per a la viticultura del futur. De les més de 50 varietats recuperades, estem centrant els nostres esforços en sis d'elles: forcada, moneu, querol, garró, gonfaus i pirene. Volem elaborar vins únics adaptats al canvi climàtic i que recuperin la nostra història, el nostre patrimoni i la nostra diversitat vitivinícoles. 

Recerca

Destinem recursos importants a la recerca per buscar vies d'adaptació i mitigació del canvi climàtic. Un dels àmbits en què estem treballant, en col·laboració amb universitats i altres empreses, és el desenvolupament de tecnologies de captació i reutilització del CO2, les anomenades tecnologies CCR (Carbon Capture and Reuse). 

 

Imatge
CCR

 

També participem i liderem projectes a nivell nacional i internacional per estudiar la influència del canvi climàtic en la vinya i el vi, i habilitar mecanismes nous d'adaptació i mitigació. 

Conscienciació

Promovem les bones pràctiques ambientals entre els nostres col·laboradors i proveïdors per tal que se sumin al nostre compromís amb el medi ambient i redueixin les seves emissions de CO2. Celebrem anualment els Premis Torres & Earth en reconeixement de la lluita contra el canvi climàtic per part de proveïdors, territoris i comunicadors, i Jornades Ambientals de la mà de la Universitat de Barcelona.  

Cal actuar a tots els nivells, en tots els sectors i arreu del món per descarbonitzar l'economia, sumant esforços i compartint coneixement. Per això, l'any 2019, vam cofundar, juntament amb el celler californià Jackson Family Wines, l'associació International Wineries for Climate Action i l'any 2021 vam crear, amb altres quatre socis, la primera Associació de Viticultura Regenerativa a Espanya.