EDA Drinks & Wine Campus va celebrar ahir en col·laboració amb Família Torres una nova sessió formativa del seu cicle "Gotes d'Aprenentatge". La jornada, que va reunir més de 50 professionals del sector, va girar sobre un dels temes de més actualitat per als qui formen part del món vitivinícola: la viticultura regenerativa. Aquesta temàtica es va abordar des de diferents perspectives i dinàmiques al costat de grans experts i expertes en la matèria.
La jornada va començar amb la benvinguda de Mireia Torres, directora d'innovació i coneixement de Família Torres i directora de Jean Leon, qui va voler començar la formació convidant el públic assistent a reflexionar sobre la importància de la viticultura regenerativa i del coneixement compartit. "Aquestes pràctiques conformen un nou model agrari que ens permet contrarestar la pèrdua de fertilitat dels nostres sòls i els efectes del canvi climàtic. Tot i que els resultats siguin a llarg termini, hem pogut observar tendències molt positives, amb una reducció de l’erosió, una retenció més elevada de l’aigua i un augment de la biodiversitat".
A continuació, Xavier Domene, investigador del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), en la seva ponència magistral, va voler ressaltar que el sòl compta amb cinc components que l'influeixen: matèries parentals, el clima, la topografia, els organismes vius i el temps. "És el moment perfecte per buscar idees optimistes, i la regenerativa vol millorar el sòl mentre el fem servir". Domene va ressaltar els 9 principis en què es basa l’agricultura regenerativa i les seves pràctiques principals. Així mateix, va fer una revisió de totes les espècies que podem trobar al sòl i tot allò que encara ens queda per conèixer. Ester Pérez, experta en viticultura regenerativa a The Regen Academy, va posar el focus en les cobertes vegetals. "Aquestes són un conjunt de plantes, ja siguin plantades o espontànies, que protegeixen els sòls de l'erosió i redueixen l'evaporació de l'aigua, incrementant-ne la capacitat de retenció i evitant la destrucció de la vida microbiana”. Va fer, a més, una recomanació del percentatge de gramínies, lleguminoses i crucíferes necessàries per tenir una millor evolució dels sòls. Carlos Garbisu, director científic de NEIKER (Institut Basc d'Investigació i Desenvolupament Agrari), va centrar la seva explicació a la microbiota, recordant que "som individus holobionts, hostes de microorganismes". També va recalcar que "l'agricultura regenerativa no és una opció, és una necessitat i un imperatiu ètic i deontològic".
La sessió formativa va continuar amb l'exposició de bones pràctiques dutes a terme per Família Torres. Montse Catasús, de l'equip d'enologia del celler, va comentar que “el 2008, Miguel A. Torres va prendre consciència del canvi climàtic i els seus efectes en el raïms, i va ser així com va començar el nostre programa ambiental Torres & Earth. La regenerativa és un canvi de paradigma amb el que volem, al final, imitar la natura des d’una visió holística ". També va mencionar alguns dels projectes d’investigació que s’estan duent a terme.
En aquest sentit, Roger Rovira, tècnic de viticultura a Recaredo, ha comentat que "no hi ha una recepta perfecta respecte a aquestes pràctiques, però potser una bona estratègia sigui renunciar a una gran producció en l’actualitat per garantir sòls fèrtils en el futur". Agustí Torelló, viticultor i enòleg a AT Roca, va comentar als i les assistents que "es fa camí al caminar, i cada dia aprenem que tampoc sabem tant com ens pensem. Portem a terme aquestes tècniques des de fa cinc anys i el nostre objectiu principal és mantenir les plantes sanes i equilibrades per evitar malalties".
La jornada va continuar amb la celebració d'un taller de viticultura regenerativa en el qual Montse Catasús, membre de l'Associació de Viticultura Regenerativa, va prendre la paraula per exposar al públic participant les diferents iniciatives que s'estan duent a terme des d'aquesta entitat. "Vam crear aquesta associació per unir cellers i viticultors que estiguessin fent les mateixes coses que nosaltres i poder recórrer el camí junts. Ara som 125 membres de 8 països". També va recordar que l'associació ha impulsat la certificació RVA (Regenerative Viticulture Alliance), validada per Ecocert, per donar visibilitat als vins elaborats amb pràctiques regeneratives.
Com a tancament de la sessió, s'ha dut a terme un tast en què els ponents van poder compartir com es traslladen les seves pràctiques de la vinya als seus vins. Catasús, Rovira i Torelló van ser els encarregats de dinamitzar aquest apartat amb tres vins de cadascun de les cellers que representen (Família Torres, Recaredo i AT Roca, respectivament). Les referències triades van ser Clos Ancestral Blanc 2024, Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2024 i Clos Ancestral 2023 per part de Família Torres; Gres 2024, Els Gorgs 2014 i Esparter 2017 per part d'AT Roca i Aloers 2019, Mirabelles 2019 i Serral del Vell 2018 de Recaredo.
Elisa Úcar, directora d'EDA Drinks & Wine Campus, va tancar la sessió formativa transmetent "la importància de compartir coneixement en àrees tan rellevants com tenir cura dels sòls vius i fomentar la biodiversitat".
D'aquesta manera, "Gotes d'Aprenentatge" es consolida com una proposta formativa itinerant d'alt valor, que brinda a estudiants de tot el territori l'oportunitat de conèixer de primera mà diferents realitats del sector i aprendre de referents en múltiples disciplines vinculades a la vitivinicultura. Una experiència que els permet construir una visió global, diversa i enriquidora del món del vi.
Fotografies disponibles per a premsa en aquest enllaç.