Els Vinari 2023 premien el projecte de varietats ancestrals de Família Torres

10 octubre 2023

 

Família Torres ha rebut el Premi Vinari a la millor iniciativa de recuperació de vinya per al projecte de varietats ancestrals que va engegar fa quaranta anys. En la seva 11a edició, el concurs dels millors vins i cellers de Catalunya ha volgut reconèixer aquesta tasta de llarg abast i recorregut que duu a terme el celler familiar i amb la qual ha contribuït a valoritzar el patrimoni vitícola català i a redescobrir varietats amb interès enològic i adaptades al canvi climàtic.

Miquel Torres Maczassek, director general i membre de la cinquena generació de Família Torres, va recollir el guardó durant la gala celebrada el passat 6 d’octubre, a Vilafranca, davant de més de 400 professionals del sector. Miquel Torres va agrair especialment “els viticultors que ens han ajudat al llarg d’aquests anys a localitzar ceps perduts de varietats que cultivaven els nostres avis, i amb les que podrem fer els vins del futur”. 

Tot i començar com un projecte de caire filantròpic, ja fa anys que la cinquena generació s’està focalitzant en recuperar les varietats amb més potencial enològic i més ben adaptades a les altes temperatures i la sequera amb l’objectiu de crear vins singulars que puguin arribar als consumidors. De les més de 50 varietats recuperades, n’hi ha almenys 6 que reuneixen aquests requisits i que el celler ja utilitza en l’elaboració dels seus vins, ja sigui com a part d’un cupatge o com a monovarietals.

Entre els vins que són fruit d’aquest projecte d’investigació i arqueologia del vi, hi ha Grans Muralles (DO Conca de Barberà), que inclou les varietats ancestrals garró i querol, i la gama Clos Ancestral (Do Penedès), que incorpora moneu en el cupatge del vi negre i forcada en el del blanc. Pel que fa a vins monovarietals, Família Torres elabora petites produccions de forcada i pirene i ben aviat presentarà un vi de gonfaus. Aquestes són les varietats que fa anys que investiguen i ja han estat aprovades per les autoritats competents però el projecte continua donant fruits. Segons Miquel Torres: “Tenim identificades altres varietats que també són molt interessants i que anirem donant a conèixer en els propers anys”.  

Vinari d’or per als vins de Família Torres

A més del Premi Vinari a la millor iniciativa de recuperació de vinya, Família Torres ha obtingut Vinari Or per a tres dels seus vins: Sons de Prades 2021 (DO Conca de Barberà) en la categoria de vins blancs amb criança; Secret del Priorat 2020 (DOQ Priorat) en la categoria de vins negres amb criança, i Viña Esmeralda 2022 (DO Penedès) en la categoria de blancs joves, un guardó que es va anunciar abans de l’estiu.

Segons els organitzadors, l’11a edició dels Premis Vinari ha destacat per l’augment de la qualitat dels vins participants, com demostren les puntuacions que el jurat, integrat per prop d’un centenar de sommeliers i enòlegs, els han atorgat en rigorosos tastos a cegues. Cada medalla ha estat certificada per vint tastadors, 10 en els tastos preliminars i 10 a la final.

El màxim reconeixement obtingut pels vins de Família Torres en els Premis Vinari va ser l’any 2021, quan Purgatori 2017 (DO Costers del Segre) es va erigir com a Millor vi tranquil català de l’any.