Familia Torres reforça el seu compromís amb la sostenibilitat i la innovació al sector vitivinícola participant al projecte de recerca Regenera.cat Impulsat pel CREAF amb el suport de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), aquest projecte té un doble objectiu: per una banda, valorar el potencial de les pràctiques agrícoles regeneratives per combatre el canvi climàtic i millorar la resistència dels cultius davant la sequera, i per l’altra, expandir aquestes pràctiques a tot el territori.
Mireia Torres, directora d'Investigació i Coneixement de Família Torres, comenta: "Volem fomentar un model agrícola que posi la salut del sòl i de la natura al centre del sistema productiu. Actualment tenim 1.100 hectàrees de vinya ecològica en propietat a Catalunya i ja estem implementant la viticultura regenerativa en prop de la meitat. La nostra intenció és estendre aquestes pràctiques a la totalitat de les nostres vinyes abans del 2030”.
A la seva històrica finca Mas La Plana, al cor de l’Alt Penedès, Família Torres aplica la viticultura regenerativa des de fa tres anys i ja ha experimentat millores en la qualitat del sòl i la biodiversitat. S’ha observat que el sòl és cada cop més fèrtil i viu i això fa que sigui capaç d'absorbir més aigua, emmagatzemar més CO2 i acollir més biodiversitat, com ara pol·linitzadors. Entre d’altres, aquest model agrari es basa en eliminar la llaurada, els químics i la maquinària pesant, mantenir les cobertes vegetals i, en alguns casos, incloure ramats per adobar el sòl i mantenir aquestes cobertes vegetals.
La pastura amb ovelles es va introduir a Mas La Plana l’any 2021 i només un any després, el ramat propi es va ampliar fins a 40 caps. Actualment, hi arriben a pasturar de manera planificada fins a tres ramats d’ovelles entre les vinyes d’aquesta finca, en el període que va del final de la verema a l’octubre i l’aparició dels brots dels ceps a finals de març. “El ramat treballa per millorar la fertilitat dels sòls de forma natural i ajuda a mantenir una coberta vegetal homogènia.” explica Eva Bertran, responsable d’investigació i desenvolupament microbiològic de Família Torres. “Establir aquest nou model és un procés lent; els primers anys són complicats, però a la llarga serà més beneficiós i forma part del nostre compromís per fer front al canvi climàtic” relata Bertran.
Regenera.cat ha de permetre a Família Torres compartir experiències, dades i millors pràctiques amb altres productors i alhora, combinar aquestes observacions amb el coneixement científic del CREAF. Regenera.cat no només se centra en la vinya sinó que també inclou altres tres productors arreu el territori que practiquen l’agricultura regenerativa des de fa anys: Planeses, una finca d´horta i ramadera a La Garrotxa (Girona); la finca familiar d’arbres fruiters de Pomona a Ivars d’Urgell (Lleida) i VerdCamp Fruits, diferents cultius hortícoles que es conreen durant tot l’any a Cambrils (Tarragona).