Família Torres continua avançant en la captura i reutilització del CO₂ de la fermentació del vi com a mesura per reduir la seva petjada de carboni i promoure l'economia circular, en el marc del seu programa d'acció climàtica Torres & Earth. En una prova pilot duta a terme al seu celler de Pacs del Penedès, una tecnologia capdavantera desenvolupada per Orchestra Scientific, spin-off de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), ha permès al celler concentrar en estat pur el diòxid de carboni procedent de la fermentació del vi.
Aquesta tecnologia suposa un progrés important en l'estratègia de Família Torres cap a les zero emissions netes ja que la seva implementació li permetria ser autosuficient en la producció de CO₂, que utilitza per inertitzar els dipòsits que contenen vi i evitar així la seva oxidació. Amb el gas capturat mitjançant el sistema que té implantat actualment, el celler del Penedès cobreix la meitat de les seves necessitats (la resta l'ha de comprar a la indústria química o gasista).
La prova pilot realitzada ha demostrat l'eficàcia i eficiència de la tecnologia en entorns de producció reals i obre un ventall de possibilitats per a la reutilització d' aquest gas en sectors clau com l'industrial, agroalimentari i energètic.
Es tracta d'una tecnologia pionera, que es basa en un material innovador desenvolupat per l'ICIQ – xarxes metall-orgàniques (MOF, per les seves sigles en anglès)– amb una alta capacitat de captura de CO₂. Orchestra Scientific ha escalat i perfeccionat aquesta tecnologia, aconseguint una dràstica reducció en el consum energètic respecte a les opcions actuals. A més, l'ús de peces estàndard en la seva construcció ha permès que aquesta solució innovadora sigui més accessible i competitiva per a la seva implementació a escala industrial.
"Aconseguir aquest grau de puresa en el CO₂ capturat ens obre un món de possibilitats per a la seva reutilització, des d'aplicacions al mateix celler fins a la seva comercialització en altres sectors. Aquest avanç reflecteix la nostra dedicació a liderar el canvi cap a pràctiques més sostenibles mitjançant solucions innovadores en el sector", assenyala Miguel A. Torres, president de Família Torres.
Pioners en la captura i reutilització del CO₂ de la fermentació del vi
Família Torres va començar a capturar i reutilitzar el CO₂ de la fermentació el 2015, amb la incorporació del sistema Oresteo en dipòsits de vinificació de negres. El 2021, va estendre aquesta pràctica a la vinificació de blancs i rosats mitjançant un sistema pioner desenvolupat internament, que va ser ampliat el 2023.
La limitació d'aquestes tecnologies rau en la puresa del CO₂ capturat, cosa que restringeix els seus usos possibles al celler. Durant l'última verema, aquests sistemes havien proporcionat una autosuficiència al celler del 50% en les seves necessitats d'aquest gas, principalment per a usos com a inertització de dipòsits i remuntat de vins negres.
Des que van començar les primeres proves amb Orchestra Scientific el 2017, aquest projecte ha implicat la col·laboració de diverses àrees de Família Torres, com producció, enginyeria, innovació i sostenibilitat. Aquest enfocament transversal, juntament amb la perseverança dels equips, ha estat fonamental per superar els reptes tècnics i operatius, permetent avançar cap a un model vitivinícola més sostenible i circular, alineat amb els objectius de descarbonització del seu programa ambiental Torres & Earth.