Família Torres ha celebrat recentment una jornada de portes obertes en el marc del projecte Regenera.cat, a la seva finca Mas La Plana, a Pacs del Penedès. Una trentena de professionals del sector primari, personal investigador i científic, així com viticultors i cellerers de la zona, han acudit a la cita per conèixer de primera mà el projecte de viticultura que, des del 2021, està impulsant el celler familiar per regenerar les seves vinyes ecològiques.
Innovació al servei de la sostenibilitat
Aquesta trobada ha suposat una excel·lent oportunitat per intercanviar experiències, enfortir aliances i accelerar la transició cap a una viticultura més resilient i respectuosa amb l'entorn. En la benvinguda, Javier Retana, Catedràtic d'Ecologia de la UAB, investigador del CREAF i coordinador de Regenera.cat, ha exposat la base científica d'aquest model agrari i ha presentat els resultats preliminars del projecte, en el qual participen quatre cultius diferents ubicats en diferents punts de Catalunya.
Per part de Família Torres, Mireia Torres, directora d'Innovació i coneixement, i Xavier Sort, director de Sostenibilitat, han destacat la doble motivació per la qual Família Torres ha decidit adoptar la viticultura regenerativa: regenerar els sòls per fomentar la biodiversitat i la resiliència de les vinyes, i contribuir a la reducció d'emissions de CO₂ mitjançant una major captura de carboni al sòl, avançant així cap al seu objectiu d'assolir les zero emissions netes el 2040.
Durant la seva intervenció, Mireia Torres ha comentat: "La innovació ens permet enfrontar els reptes del canvi climàtic des de la vinya. Els projectes de recerca en viticultura regenerativa en els quals participem contribueixen a confirmar com aquest model agrari permet al sòl acumular carboni orgànic, recuperar la seva fertilitat i, alhora, dotar de resiliència les vinyes i obtenir vins amb més complexitat i matisos."
Pràctiques vitícoles ecològiques i regeneratives
A continuació, els assistents han recorregut l'emblemàtica finca del Penedès per conèixer en detall les pràctiques regeneratives implementades per Família Torres en aquesta i altres vinyes ecològiques, que sumen més de 500 hectàrees. Mauro Sirvent i Marc Pascual, de l'equip de viticultura, han explicat les pràctiques més habituals com les cobertes vegetals i el seu maneig, la integració d'animals a la vinya, l'ús de sistemes de reg més eficients, la importància de l'elecció del material vegetal més adequat per fer front al nou escenari climàtic, així com els dissenys més interessants en les noves plantacions. Els tècnics van remarcar que la severa sequera que ha afectat la zona entre el 2021 i el 2023, ha suposat un important repte per a la implementació d'aquestes pràctiques, obligant l'equip a adaptar estratègies i a innovar constantment per mantenir la viabilitat i la productivitat de la vinya.
Parcel·la d'estudi de Regenera.Cat
Eva Bertran, tècnica de microbiologia de Família Torres, ha explicat, des de la parcel·la regenerativa en la qual s'està desenvolupant el projecte d'investigació del CREAF, com s'han monitoritzat els diferents paràmetres agronòmics, ambientals i de biodiversitat objecte d'estudi. A peu de vinya, ha exposat alguns resultats d'aquest i altres projectes de recerca en els quals Família Torres participa com a VITIREGENERE i SMARTCROPS 5.1. Segons Eva Bertran: "Després del primer any, els sòls de la parcel·la regenerativa presenten major humitat i una tendència a temperatures més moderades. Aquest segon any, amb condicions més favorables, esperem poder observar resultats més concloents".
Associació de Viticultura Regenerativa
Finalment, Montse Catasús, enòloga de Família Torres i secretària de l 'Associació de Viticultura Regenerativa (AVR), ha presentat aquesta associació, cofundada el 2021 per Família Torres, juntament amb altres productors, arran d'un grup operatiu d'investigació. L'AVR impulsa la col·laboració, la formació i la divulgació de les millors pràctiques regeneratives, consolidant una xarxa de viticultors, a nivell internacional, que comparteixen l'objectiu de regenerar els sòls i millorar la salut dels ecosistemes vitícoles.
La jornada ha conclòs amb una degustació de vins certificats amb el segell internacional de viticultura regenerativa RVA (Regenerative Viticulture Alliance): Clos Ancestral blanc 2024, Clos Ancestral 2024 i Jean Leon Vinya Gigi 2024.