Família Torres ha participat a Madrid en la jornada de presentació dels resultats de REBO2VINO, el primer projecte a escala nacional que analitza l'impacte i la viabilitat d'un sistema de reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola espanyol, específicament al canal horeca. Aquest projecte, basat en els principis de l' economia circular, ha permès desenvolupar un diagnòstic exhaustiu sobre les barreres, limitacions i oportunitats d'implantar un model de reutilització en el sector, avaluant diversos escenaris des de perspectives mediambientals, econòmiques i logístiques.
La inauguració de l'esdeveniment ha sigut a càrrec de la subdirectora general d'Economia Circular del MITECO, Margarita Ruiz, qui ha explicat el context normatiu actual i els desenvolupaments legislatius previstos a Espanya i Europa en matèria de gestió d'envasos.
Durant la jornada, Josep Maria Ribas, director de Canvi Climàtic de Família Torres, ha participat en la taula rodona titulada "La reutilització d'ampolles de vidre en el sector del vi: aspectes clau i perspectives de futur". En aquest espai, s'han compartit les principals fites del projecte, entre les quals destaquen la creació de l'ampolla estàndard reutilitzable per part de Verallia, els dos pilots impulsats per Família Torres i González Byass en restaurants de Catalunya i Jerez, respectivament, passant per l'aplicació desenvolupada per Minsait per a la gestió de la logística inversa i l'estudi realitzat sobre la percepció del consumidor.
La Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic d'ESCI-UPF ha presentat l'eina d'Anàlisi del Cicle de Vida dissenyada per avaluar l'impacte ambiental de la reutilització d'ampolles al canal HORECA davant el sistema d'un sol ús. Aquesta eina considera factors com desplaçaments i nombre de reutilitzacions, permetent adaptar els càlculs a diferents escenaris. A més, han compartit les conclusions de l'estudi de viabilitat ambiental i econòmica realitzat en els dos pilots, així com una extrapolació a nivell nacional basada en un model col·lectiu de reutilització.
La jornada ha conclòs amb la intervenció d'Isabel Bombal, directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària del MAPA, qui ha subratllat la importància d'iniciatives com REBO2VINO per a progressar cap a un model agroalimentari més sostenible, animant a ampliar els resultats en futurs projectes.
Seguir avançant en la sostenibilitat de l’envàs
La reutilització d'ampolles de vidre es presenta com una oportunitat per disminuir significativament les emissions de CO2 generades pel sector vitivinícola, a més d'optimitzar l'ús de recursos naturals, aspectes essencials en el context actual de crisi climàtica. En el cas de Família Torres, el material d'envasat representa aproximadament una quarta part de la seva petjada de carboni total, sent les ampolles de vidre el principal contribuent en aquesta categoria, segons l’últim informe d'emissions auditat de Miguel Torres S.A. corresponent a l'any 2022.
Miguel A. Torres, president de Família Torres, destaca que "la reutilització d'ampolles de vidre és una excel·lent alternativa per a certs mercats i tipus de vi, sempre que s'aconsegueixi implementar un model d'ampolla estàndard, preferiblement a nivell europeu". A més, subratlla que "aquest és el pròxim pas que volem donar, després d'haver reduït considerablement el pes de les ampolles que utilitzem en els nostres vins".
Des del 2008, en el marc del seu programa ambiental Torres & Earth, Família Torres ha treballat de manera constant en la reducció del pes de les ampolles de vidre utilitzades en els seus cellers, amb l'objectiu de minimitzar la seva petjada de carboni. Actualment, el pes mitjà de les ampolles de 75 cl. produïdes pels seus cellers a Espanya és inferior a l'estàndard d'ampolla lleugera establert a Europa, que se situa en 420 grams.
Sobre Rebo2vino
El projecte REBO2VINO (octubre 2022 - març 2025) ha estat desenvolupat per un Grup Operatiu liderat per la Federació Espanyola del Vi (FEV) i amb la participació d'altres 9 entitats que representen diferents esglaons de la cadena de valor del vi: Família Torres, Minsait (una companyia d'Indra), Verallia Spain, González Byass, Artica Enginyeria i Innovació (artica+i), la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF, i, com a socis col·laboradors, l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), Ecovidrio i Hostaleria d'Espanya. REBO2VINO ha comptat amb un ajut de 563.721,90€ finançada íntegrament pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2022, amb fons procedents de l'Instrument de Recuperació Europeu (EU Next Generation).