Família Torres, un dels deu millors productors sostenibles d'Espanya segons BBVA i El Celler de Can Roca

07 juny 2024

Família Torres és, amb el seu vi negre ecològic Clos Ancestral 2022 (DO Penedès), un dels deu guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d'Espanya de 2024, atorgats en col·laboració amb El Celler de Can Roca. El celler familiar del Penedès i la resta de guardonats han destacat per aplicar la sostenibilitat mediambiental en els seus models de producció, així com per impulsar l'entorn rural, el relleu generacional i l'impacte social positiu. Un total de 200 productors de totes les comunitats autònomes s'han presentat a aquesta edició dels premis.  

De Familia Torres, el jurat, format per membres de BBVA, El Celler de Can Roca i la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), ha valorat especialment la reducció de la petjada de carboni assolida, l’ús d’energia verda (solar i biomassa), les mesures per millorar l'eficiència energètica durant els processos de producció –tant en matèria d'energia com de consum d'aigua–, la gestió dels residus, la implementació de la viticultura regenerativa i la recuperació de varietats ancestrals com a moneu –que s’utilitza a Clos Ancestral–, a més dels projectes socials i de cooperació on col·labora.  

"Ens sentim orgullosos d’haver rebut aquesta distinció, que ratifica el nostre esforç i ens motiva a continuar treballant com sempre ho hem fet, amb el màxim respecte pel nostre passat, la nostra gent i el nostre entorn" ha afirmat Josep Sabarich, director tècnic de Família Torres. Sabarich ha assenyalat que una de les motivacions principals del celler sempre ha estat treballar des del respecte al medi ambient “perquè vivim de la terra, i com més la cuidem, millor són els vins que elaborem”.  

Per cinquè any consecutiu, l'entitat bancària i els germans Roca han reconegut la tasca de deu productors per tal de posar en valor el seu compromís amb el medi ambient i la producció inclusiva i responsable, a més que puguin servir d'inspiració per a altres emprenedors. Els guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles d’Espanya 2024 son: l'oli d'oliva verge extra corbella d'Oli Migjorn i el vi negre ecològic Clos Ancestral 2022 de Família Torres (Catalunya); la carn de xai ecològica de María Pía Sanchez (Extremadura); la mel d'albaida i flor d'àloe vera de Atalaya Bio (Madrid); l'amaniment Agraz Verjus Robles de Bodegas Robles (Andalusia); l'aigua de mar ecològica amb safrà de La Carrasca (Aragó); el minikiwi de Finca Terramor (Astúries); el xoriço de carbassa 100% vegetal de Calabizo (Galícia); l'aiguardent d'orujo ecològic 'Justina de Liébana' d’Orulis (Cantàbria); i el formatge ecològic de Beato de Tábara (Castella i Lleó). Tots ells formaran part d'un pla de difusió per donar a conèixer les seves històries a tot el territori nacional, i els seus productes s'inclouran en una recepta elaborada pels germans Roca.