Família Torres avança en el seu objectiu de descarbonització i redueix el 40% la seva petjada el 2024

03 juny 2025

 

Família Torres aconsegueix reduir el 40% les emissions de CO2 per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya al consumidor, el 2024 respecte al 2008, any en què el celler va quantificar per primera vegada la seva petjada de carboni. Segons el balanç auditat del 2024 (corresponent a Miguel Torres S.A.), aquesta reducció és encara més significativa –i frega el 60%– si es consideren únicament les emissions directes (1 i 2) i suposa un pas important en el camí cap a la descarbonització.

Des del 2008, amb la implementació del seu pla d'acció climàtica Torres & Earth, Família Torres ha invertit més de 23 milions d'euros en mesures d'adaptació, accions de reducció d'emissions, gestió de l'aigua i reforestació, entre d'altres. Per al 2040, s'ha fixat l'objectiu de ser un celler de zero emissions netes, per la qual cosa una part significativa d’aquesta inversió l'ha destinat a la reducció de la seva petjada de carboni, prioritzant projectes relacionats amb l'autogeneració d'energies renovables –el seu celler del Penedès genera més del 50% de l'energia consumida gràcies a les plaques fotovoltaiques i la caldera de biomassa– i  la promoció de la mobilitat sostenible, amb l’ús de vehicles híbrids i elèctrics i un tren elèctric solar al seu centre de visites.

Entre les solucions més innovadores que el celler ha posat en marxa per reduir les seves emissions en els últims anys, destaquen la captura i reutilització del CO₂ generat durant la fermentació del vi gràcies a un sistema pioner implantat el 2021; una planta regeneradora d'aigua al celler, en funcionament des del 2016, que permet reutilitzar prop de la meitat de l'aigua de procés depurada, i la implementació de la viticultura regenerativa en més de la meitat de les seves 1.000 hectàrees ecològiques a Catalunya, una pràctica que millora la qualitat del sòl, la resiliència de la vinya i la seva capacitat d'absorbir CO2 atmosfèric.

Conscients de la urgència d'actuar davant la crisi climàtica, Família Torres ha intensificat els seus esforços, abanderant la transformació del sector vitivinícola cap a un model més sostenible. El celler ha passat del 30% al 40% de reducció de les seves emissions de CO2 en tan sols 5 anys, la qual cosa suposa un assoliment significatiu. Segons Miguel A. Torres, president de Família Torres: "No podem aturar-nos, hem de seguir treballant amb determinació i amb la vista posada en l'ambiciosa meta que ens hem marcat per al futur. L'apressant necessitat d'actuar davant la crisi climàtica ens exigeix responsabilitat, compromís i treballar de manera col·laborativa. Estic convençut que el vi pot convertir-se en un símbol de resiliència en la lluita contra el canvi climàtic."

Noves iniciatives per al 2025

Família Torres continua avançant en el seu objectiu de descarbonització amb noves iniciatives que busquen reduir especialment les emissions que provenen dels seus proveïdors (abast 3), atès que aquestes representen prop del 90% de la petjada de carboni del celler. Així, preveu disminuir les emissions associades al transport promovent l'ús del tren per a la distribució dels seus vins a Europa i reduint encara més el pes de les ampolles amb la utilització de l'ampolla de vi més lleugera del mercat, que pesa 300 grams, per a alguns dels seus vins –el 99% de les ampolles de vi que utilitza ja estan considerades lleugeres (menys de 420 grams).

Pel que fa a les emissions directes (1 i 2), el celler instal·larà aquest any bateries de liti al seu centre de visites del Penedès per apropar-se a l'autosuficiència energètica i seguirà estenent la viticultura regenerativa a la resta de les seves vinyes a Catalunya i plantant arbres per compensar part de les seves emissions amb recursos propis. Així mateix, participarà en projectes de recerca que persegueixen validar de manera científica solucions més sostenibles en vinya i celler, com el projecte d'agrovoltaica SOLARWINE o el d'agroforesteria VITIBOSC.