Forcada
JOIA ENOLÒGICA ANCESTRAL
El projecte de recerca més apassionant en què estem immersos és la recuperació de varietats ancestrals. El va iniciar Miguel A. Torres a principis de la dècada de 1980 amb la intenció de descobrir ceps supervivents a la fil·loxera que havia devastat la vinya europea a finals del segle XIX. Avui, la cinquena generació està impulsant aquest projecte amb força amb l'ambició d'elaborar vins únics a partir de varietats oblidades que siguin capaces d'emocionar. Són petites joies enològiques que també destaquen per la seva resistència a la sequera i les altes temperatures, cosa que les fa especialment interessants en el nou escenari climàtic. De les més de 50 varietats recuperades a dia d'avui, n'hi ha sis que acaparen la nostra atenció. Una d'elles és la forcada, varietat blanca, molt aromàtica i d'acidesa marcada, amb la qual s'elabora aquest monovarietal de producció molt limitada.
Forcada, autoritzada pel Consell Regulador del Penedès, està plantada en dues de les nostres finques situades a l'Alt Penedès, a la subzona dels Alts d'Ancosa: a Mas Palau, al municipi de Santa Maria de Miralles, a 550 metres d'altura, i a Les Escostes, a La Llacuna, una vinya antiga de terrasses i murs de pedra seca recuperada l'any 2020 i situada a 700 metres d'altura en el seu punt més alt, per buscar els límits de maduració d'aquesta varietat.
DO Penedès
Amb 2.700 anys d'història vitivinícola a les espatlles, la qual cosa la converteix en la regió vitivinícola més antiga de Catalunya, la DO Penedès és àmplia i oberta i s'estén al llarg de la franja del territori entre la mar i la muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona. La influència del sol i de la mar Mediterrània fan del Penedès un territori privilegiat per al conreu de la vinya. De la seva singularitat neix la diversitat dels vins DO Penedès. Mil sabors i aromes són el fruit de les diferències climàtiques, paisatgístiques i dels seus sòls.