TENDÈNCIES EN EL CONSUM DEL VI

Tecnologia i canvi climàtic com a vectors del nou paradigma
El que eren tendències de futur, avui ja es pot veure que són realitats noves que han dibuixat un nou paradigma social que afecta allò que fem, allò que som, allò que consumim: les nostres relacions interpersonals, la descentralització de la feina, la nostra consciència per al nostre entorn i la nostra salut. I és que els efectes visibles del canvi climàtic també han generat noves tendències de consum.
Els vins amb certificació ecològica, graduació més baixa, fustes menys presents i la identitat/singularitat distingits caracteritzen les elaboracions que demanda una nova generació amb una consciència més gran per a la seva salut i la de l'entorn on habita.
Pel que fa a l'organolèptica, es busca la frescor i la fruita; un perfil suau de fustes que no deixen una empremta excessiva, blancs secs d'intensitat aromàtica i acidesa excelsa, negres lleugers i versàtils. Igualment, els escumosos rosats pugen a l'alça.
Una de les derivades d'una consciència més gran envers la nostra salut és el canvi en les motivacions de compra. Estem alerta i atents amb els aliments que consumim. Així, el món wine lover aposta per una mena de premiumnització, i cerca elaboracions de qualitat contrastada. Menys és més i millor. Així, els nous paràmetres, més enllà dels organolèptics, entren en joc a l'hora de triar un vi. Si bé l'origen, l'autenticitat i els mètodes tradicionals eren tendències al galop, avui ja són uns must absoluts. A l'alça trobem els vins que reflecteixen una identitat marcada i definida que mostren valors compartits amb el mateix consumidor. Del globalisme al localisme.
Els maridatges es mostren més oberts i se simplifiquen gràcies a una versatilitat més gran en la nostra alimentació que cerca la mateixa versatilitat en els vins que l'acompanyen. Vins nous que neixen des de la comprensió d'aquesta nova realitat.
Una consciència més gran envers el nostre entorn natural i el nostre benestar es tradueix en una exigència que cal que els elaboradors tinguin en compte: en el tracte a la vinya, en els seus mètodes d'elaboració, en la relació amb els seus proveïdors i en la distribució dels seus vins. Així, el consumidor aposta per vins amb certificacions ecològiques i de reducció de les emissions de carboni durant l'elaboració i el subministrament del producte.

Finca Mas La Plana, propietat de Família Torres.
A més a més de l'oferta vinícola, els amants del vi cerquen un acompanyament en l'aventura del coneixement. Són més selectius, curiosos i volen saber-ne més. El paper dels elaboradors és acompanyar-los en aquest viatge de descobriment mitjançant plataformes que facilitin el contacte directe, transparent, resolguin dubtes i proporcionin continguts que orbiten sobre allò que és didàctic i allò que és lúdic.
La cerca del benestar i la salut amb el suport de la tecnologia, la consciència ecològica, els productes de proximitat i la tornada a allò que és tradicional i autèntic són ara noves realitats que perfilen les claus d'una nova manera de relacionar-nos amb el nostre entorn i allò que ens ofereix. I el vi no és una excepció.
Davant d'un món globalitzat, on els estàndards de producció s'han homogeneïtzat i han donat lloc a vins excel·lents però sense personalitat, l'autoafirmació i la reivindicació de la pròpia identitat són la resposta dels elaboradors que volen diferenciar-se, i que fan de la seva tasca una mena d'exercici d'introspecció, d'arqueologia d'allò que és seu, si es vol. Un perdre's per a després [re]trobar-se.
Vist el factor humà, no hem d'oblidar les conseqüències de l'augment progressiu de les temperatures que deriven del canvi climàtic envers la vinya. Els seus efectes són evidents i afecten decisivament no només la qualitat dels vins, sinó el futur mapa de les varietats.
Així, aquesta convergència entre el fet cultural i el climàtic no ofereix cap altra alternativa als cellers que escoltar i entendre aquest context nou i les seves noves regles de joc. I ho fan tornant a posar un peu al passat per sobreviure a un futur incert, tot recuperant les varietats autòctones, rescatant-les de l'oblit, gestionant la terra de manera responsable i cercant la màxima expressió del terrer a cada copa. La identitat com a supervivència i generadora de valor real.
Salmos Vi de Vila, vesteix amb orgull la bandera de Porrera i del Priorat. Un vi que sap reconèixer en la cultura ancestral de la vinya de la regió i que reivindica el seu origen arrelat en les velles pissarres per, des d'allà, projectar-se al món. Garnatxa i carinyena per a un vi d'alta volada, però amb els peus ben aferrats a terra.

Salmos 2019, propietat de Familia Torres, amb el paisatge de Porrera al fons de la fotografia.
El binomi forcada – xarel·lo fa del Clos Ancestral Blanc un vi d'una autenticitat irreproduïble. Clos Ancestral Blanc 2022 -vi ecològic- és el resultat d'una tasca arqueològica del vi per retornar-nos un patrimoni comú del Penedès. Vesteix de groc pàl·lid, net, lluminós. Delicat i seductor ofereix una simfonia d'aromes fruiteres (llimona, aranja, mandarina). En boca és fresc, vivaç, sucós i amb polpa fina.

Clos Ancestral Blanc és un vi blanc de la DO Penedès, propietat de Familia Torres.
Curvée Rosé de Mar 2017 és un rosat extra brut molt refinat, de perfil gastronòmic, en què la pinot noir, amb les seves notes típiques de cirera, s'expressa obertament emmarcada en un equilibri perfecte entre la fina acidesa fruitera i els matisos que li atorga la llarga criança en ampolla d'un mínim de 39 mesos. La resposta més elegant al nou hype dels rosats amb bombolles.

Cuveé Rosé de Mar, propietat de Família Torres
Pazo das Bruxas 2022 de Torre Penelas, propietat de Familia Torres, ha estat reconegut com a 'Best of Show Rías Baixas’ en el prestigiós certamen internacional Mundus Vini.
L'anyada 2022 es presenta en format d'ampolla borgonyesa, que ha permès reduir el seu pes en un 28 %, amb la reducció consegüent d'emissions de CO₂ que comporta.
Pazo das Bruxas evoca la seva terra des del seu groc brillant i els rivets daurats. I des del seu nas intens, ens condueix a un món de flor blanca, cítrics i fruita d'os fresca, per culminar en una boca amable i gormanda, però d'acidesa ferma que perdura en un final llarg i saborós.

Pazo das Bruxas és un vi blanc elaborat amb la varietat albariño, propietat de Familia Torres.
Del globalisme al localisme. El reconeixement, la conservació i la promoció d'allò més íntim i singular del nostre entorn és el vector sobre el qual s'estableixen les noves maneres de relacionar-nos amb el territori i amb la vida.