Els vins blancs també són per a l'hivern (i per a tot l'any)

banner

Per: Laura Conde, periodista

Durant anys s'ha repetit una idea que cal matisar: que els vins blancs són només per a l'estiu. Potser perquè la frescor i la lleugeresa encaixen molt bé amb la calor, els dies llargs i els àpats a l'aire lliure. Però la veritat és que molts blancs també tenen cos, estructura i prou matisos per acompanyar-nos durant tot l'any. I, de fet, alguns dels grans vins del món són blancs i capaços d'emocionar tant a l'hivern com a l'estiu.

Un altre mite: els blancs són exclusivament per al peix. Per sort, aquesta creença fa temps que ha quedat enrere, i hi ha persones que gaudeixen d'un bon blanc amb estructura i personalitat tot acompanyant els típics guisats de carn tardorencs. I és que els blancs no només refresquen, també reconforten. Poden ser untuosos, profunds, amb capacitat de guarda i una enorme versatilitat gastronòmica. 

Només cal mirar tres exemples de Familia Torres que reflecteixen la diversitat d'estils i territoris: Milmanda, Clos Ancestral Blanc i Pazo das Bruxas. Tots ells demostren que el món dels vins blancs amb caràcter té molt a comptar i que la tardor, amb el seu ritme pausat i la seva atmosfera contemplativa, és una bona època per escoltar què expliquen. 

Milmanda, elegància i estructura

A la Conca de Barberà, a l'empara del Monestir de Poblet, neix el Milmanda, un chardonnay de ceps de més de 40 anys que creixen en sòls calcaris i un clima de contrastos. Fermentat i criat en bota (dotze mesos en roure francès), és un vi blanc amb ànima de negre: cremós, complex, amb notes de fruita madura, vainilla i un fons mineral. La seva textura envoltant i la seva acidesa equilibrada el converteixen en un company perfecte per a plats d'hivern, des d'aus rostides fins a cremes de bolets, canelons o qualsevol recepta amb tòfona. 

Milmanda, elegancia y estructura
Milmanda, DO Conca de Barberà, elaborat amb la varietat chardonnay

Clos Ancestral Blanc, la Mediterrània a la copa

Més proper al mar, al Penedès, el Clos Ancestral Blanc representa el compromís de Familia Torres amb la recuperació de varietats ancestrals. En aquest cas, la Forcada, una varietat prefil·loxèrica que conviu amb xarel·lo per crear un vi vibrant, amb aromes de fruita blanca, herbes i flors. 

Fresc, gastronòmic i amb un perfil més informal, és ideal tant per a un àpat lleuger d'estiu com per acompanyar plats tardorencs de verdures rostides, peixos o arrossos. La seva versatilitat és sorprenent, com ho demostra la seva capacitat de maridatge amb les receptes i els ingredients típics de la zona on neix: des d'un plat de gambes de Vilanova fins a un guisat deliciós de gall amb l'IGP Gall del Penedès. També marida a la perfecció amb amanides temperades de tardor amb base de carbasses i moniatos o amb receptes a base de castanyes. 

Clos Ancestral Blanco, DO Penedès, elaborado con las variedades forcada y xarel·lo
Clos Ancestral Blanc, DO Penedès, elaborat amb les varietats forcada i xarel·lo

Pazo das Bruxas, l'essència atlàntica

A les Rías Baixas, entre boires i vinyes banyades per la humitat de l'Atlàntic, neix el Pazo das Bruxas, un albariño que ret homenatge a la naturalesa gallega i a les seves llegendes. La seva acidesa característica i el seu caràcter mineral el fan perfecte per a peix i marisc, però també per a plats més intensos com ara formatges cremosos o aus al forn. La seva frescor no només alleugereix, sinó que també equilibra i realça els sabors, i ens recorda que un bon blanc pot acompanyar amb elegància qualsevol plat. 

Pazo das Bruxas és un vi extraordinàriament versàtil, que marida bé amb nombroses receptes de tardor. Però si en destapar-lo ve de gust viatjar a Galícia (encara que només sigui amb el paladar), no hi ha res millor que acompanyar-lo d'un lacón amb grelos, una bona empanada de marisc o una caldeirada de peix. 

Pazo das Bruxas, DO Rías Baíxas, elaborado con la variedad albariño
Pazo das Bruxas, DO Rías Baixas, elaborat amb la varietat albariño