Pirene
JOIA ENOLÒGICA ANCESTRAL
El projecte de recerca més apassionant en què estem immersos és la recuperació de varietats ancestrals. El va iniciar Miguel A. Torres a principis de la dècada de 1980 amb la intenció de descobrir ceps supervivents a la fil·loxera que havia devastat la vinya europea a finals del segle XIX. Avui, la cinquena generació està impulsant aquest projecte amb força amb l'ambició d'elaborar vins únics a partir de varietats oblidades que siguin capaces d'emocionar. Són petites joies enològiques que també destaquen per la seva resistència a la sequera i les altes temperatures, cosa que les fa especialment interessants en el nou escenari climàtic. De les més de 50 varietats recuperades a dia d'avui, n'hi ha sis que acaparen la nostra atenció, com és el cas de la pirene amb la qual s'elabora aquest monovarietal de producció molt limitada.
![Sant Miquel Tremp](/sites/default/files/styles/block_image_text_desktop/public/2022-07/FAMILIA_TORRES_SantMiquel_Tremp_Oct2020_950x878px.jpg?itok=f8HEsxc5)
La finca de Sant Miquel de Tremp, situada al Prepirineu, a les cotes més altes de la vinya lleidatana (950 m d'altitud), avui resulta idònia per contrarestar els efectes del canvi climàtic. Amb sòls de natura calcària, ben drenats i de gran permeabilitat, es caracteritza pel seu marcat clima continental, amb una notable amplitud tèrmica, unes condicions que permeten mantenir la frescor i l'equilibri en els vins. En aquesta finca del Pallars Jussà, la pirene, plantada de manera experimental, s'hi ha adaptat especialment bé.