Malpastor 2020, el nou Rioja que mostra la tipicitat de la tempranillo de la Sonsierra

18 setembre 2023

La Carbonera, el projecte vitivinícola de Família Torres a la DOQ Rioja, presenta Malpastor 2020, un vi criança 100% tempranillo, fresc i elegant, que parla de la Sonsierra, dels seus sòls i de la seva història. Procedeix de vinyes en vas d'uns 25 anys, disposades en pendents suaus i petites terrasses a la falda de la serra de Cantàbria, la major part dins de la Rioja Alabesa, que s'han seleccionat específicament pels seus sòls argil·lo-calcaris.

L'enòleg Julio Carreter, al capdavant del celler des de fa més de 15 anys, ha creat aquest nou vi des de la seva inquietud per conèixer la influència que té cada tipus de sòl en el vi.  Malpastor és l'expressió del raïm tempranillo en sòls pobres de margues calcàries, que aporten al vi cos i elegància, a més d'una lleugera sensació de sapidesa o salinitat. Això, combinat amb l'aportació de fruita de la varietat i la untuositat i finor derivades del minuciós treball amb les mares durant la vinificació, fan que aquest vi sigui intens i fragant, amb delicioses aromes de fruites i espècies, i un taní vellutat i gustós, afinat per una criança de dotze mesos en bota de roure.

Després de collir el raïm a mà, el vi roman en contacte amb les seves mares durant un mes en dipòsits de formigó, que afavoreixen la microoxigenació entre la fermentació alcohòlica i malolàctica, i tres mesos més en botes de roure americà i francès parcialment noves, on continua la seva criança fins als 12 mesos. Uns altres 6 mesos com a mínim de descans en ampolla completen l'envelliment. Aquesta elaboració permet ressaltar la tipicitat de la zona i el caràcter afruitat de la varietat, alhora que dota el vi de cos i harmonia.

Segons Julio Carreter, "Malpastor és un vi que mostra la tipicitat de la Sonsierra, que va ser terra de pastura molt abans que terra de vi, i en certa manera és un tribut a tot allò après des d'aleshores. Conjuguem la tradició amb la modernitat per elaborar un vi elegant que destaca pel seu caràcter afruitat, bona acidesa i una fusta ben integrada".

Aquest vi s'estrena amb l'anyada 2020, que va ser més primerenca que de costum i va estar marcada per les pluges abundants durant el cicle vegetatiu i de maduració. Va ser un any atípic també pel que fa a les temperatures, amb un hivern i inici de primavera càlid i un estiu i període de maduració suaus, amb temperatures mínimes per sota de la mitjana. La maduració del raïm es va produir de manera esglaonada, fet que va obligar a realitzar una verema molt selectiva, parcel·la a parcel·la.

 

La Sonsierra, de pastors a viticultors

La Sonsierra s'estén pel sud de la província d'Àlaba, nord de La Rioja i el sud-oest de Navarra, un territori que cobreix la Rioja Alabesa i algunes zones de la Rioja Alta. Està delimitada al nord per la muralla de la serra de Cantàbria i la serra de Toloño i al sud pel riu Ebre. Als peus de la serra, predominen els sòls de terra bruna calcària, molt pobres, desenvolupats sobre margues, sorres calcàries i gresos del Miocè.

Els primers que van habitar aquest indret van ser tribus de pastors fa 4.700 anys i del record de la seva existència queden encara dòlmens i construccions megalítiques escampades per la regió. Segles més tard, ja en època romana, possiblement hi va haver pastors que van deixar de ser-ho per convertir-se en viticultors, demostrant valentia per fer coses diferents. És en record a aquests pastors que van abandonar els seus ramats per dedicar-se al cultiu de la vinya que el vi s’anomena Malpastor.

 

Malpastor 2020 (DOCa Rioja). Pot adquirir-se aquí.

Preu recomanat en botiga especialitzada: 8,90 €