Or per a Malpastor 2021 als Rioja Masters de Drinks Business

10 desembre 2025

La Carbonera, propietat de Família Torres a la Rioja Alavesa, suma un nou reconeixement internacional. Malpastor Crianza 2021, la segona anyada d’aquest tempranillo de la Sonsierra, ha estat guardonat amb la medalla d’or al certamen The Rioja Masters, organitzat per la reconeguda publicació britànica The Drinks Business amb l’objectiu d’avaluar els millors vins de la regió, premiant l’excel·lència i l’autenticitat.

En el número especial dedicat a Espanya de The Drinks Business, publicat recentment sota el títol Spain Report 2025, el redactor en cap i membre del jurat Patrick Schmitt MW descriu Malpastor com: “Un vi negre d’excel·lent relació qualitat-preu, elaborat únicament amb tempranillo, que ofereix una generosa fruita vermella. I afegeix: Però no és un vi unidimensional, ja que també presenta notes complementàries de cedre i taronja sanguina, juntament amb tanins envolvents que aporten estructura, facilitat de consum i versatilitat”.

Malpastor neix de vinyes de tempranillo amb una mitjana de 25 anys, plantades en sòls pobres de margues calcàries. Les parcel·les seleccionades, conduïdes en vas, se situen en suaus vessants i petites terrasses als peus de la serra de Cantàbria, majoritàriament a la zona de Rioja Alavesa, que actua com a barrera natural davant els freds vents del nord. Lenòleg Julio Carreter busca capturar la influència del sòl en el vi. Els sòls argilo-calcaris aporten cos i elegància, a més duna subtil sapidesa, que es combina amb la fruita del tempranillo i la cremositat i finor obtingudes gràcies al treball amb les lies durant la vinificació.

El vi roman en contacte amb les lies durant un mes en dipòsits de formigó i tres mesos més en botes. Posteriorment, continua la criança en botes de roure americà i francès, majoritàriament de segon ús, fins a assolir un mínim de 12 mesos. El procés d’envelliment es completa amb una criança en ampolla de sis mesos. El resultat és un vi intens i aromàtic, de tanins vellutats, que ressalta el caràcter únic de la zona i l’expressió fruital de la varietat.

Schmitt destaca en el reportatge elaborat a partir de la degustació de tots els vins presentats al certamen, la versatilitat de la regió, que està adoptant un estil més d’acord amb les expectatives del consumidor actual, en cerca de frescor i fruita, i menys contundència. “Poques regions vitivinícoles han aconseguit equilibrar una herència duradora amb la necessitat d’adaptar-se als gustos moderns tan bé com Rioja”, assenyala.

Malpastor representa precisament aquest perfil innovador i versàtil. Julio Carreter defineix Malpastor com un homenatge a les arrels pastorals de la Sonsierra, una combinació de tradició i innovació que es tradueix en fruita, acidesa i fusta perfectament integrada: “Malpastor és un vi que mostra la tipicitat de la Sonsierra, que va ser terra de pastures molt abans de convertir-se en terra de vi, i en certa manera, és un tribut a tot el que s’ha après des de llavors. Combinen tradició i enologia moderna per crear un vi elegant, que destaca pel seu caràcter fruital, bona acidesa i fusta ben integrada”, afirma Carreter.

El certamen The Rioja Masters, que aquest any celebrava la seva 12a edició, té com a objectiu reconèixer i premiar els millors vins de Rioja, classificats per estil i preu. Els vins participants són avaluats a cegues per un panell d’experts internacionals, que inclou Masters of Wine, Master Sommeliers i compradors sèniors.

Malpastor (DOCa Rioja) es pot adquirir a la botiga online petitceller.com . PVP: 8,90€