LES VARIETATS MINORITARIES SÓN TENDENCIA

06 abril 2016

Varietats minoritàries i recuperades de l’oblit. MeritxellFalguerasens convida a un recorregut pels cupatges més singulars del nostre celler.

Selma,querol,gonfaus... Et sonen aquestes varietats? Doncs de seguida ho faran perquè encara que no siguin lesfamoses chardonnayomerlot,aras’utilitzenper fer autèntics vins amb molta personalitat. S’han acabat les notes de tast que semblen copiar-se: “cirera picotaamb capa alta, fruita vermella madura en nas, tanins voluptuosos i final llarg.”

Ens hem acostumat a escollir vins onimperenvarietals de raïms coneguts. Però comd’ excitantresulta tastar vins nous i diferents! Aquests raïmsautòctons són inimitables i representen el nostre patrimoni cultural. Els tastem junts?

  • Garró:és una de les varietats negres tradicionals de Catalunya que ara ha estat recuperada. Té notes de fum de llenya (latrobaràsen elcupatge de Grans Muralles

  • Graciano: Amb un rendiment baix i uns tanins alts experimenta una magnífica evolució durant la criança en fusta i ampolla. Per això el tro-bem,encara que sigui una petita porció, en els grans vinsde La Rioja. El vols tastar en la sevaessència? Tasta AltosIbéricosParcelasdeGraciano(DOC Rioja) i deixa’t seduir per la seva intensitat. Melmelada demóresamb delicioses notes balsàmiques i vegetals

  • Parellada:Present en el míticViñaSolés un dels raïms més fins i més difícils d’elaborar. Els seus vins contenen un lleuger grau alcohòlic, amb aromesdelicadesi un cos amable. És un raïm tradicional en elcoupagedels espumosos, però vinificada en forma de vi blanc és més difícil de trobar. Et sorprendrà la seva subtilitat.

  • Querol:és una de les moltes varietats autòctones catalanes que van anar desapareixent al segle XIX. Dóna raïms més concentrats, amb rendiments molt baixos, iésinteressant per afrontar el canvi climàtic degutal seu potencial d’adaptació.

  • CabarnetFranc: Tot i ser tractada com la germana “petita” delcabrernetsauvignon, jaésmajord’edat. De fet,la seva gènesiésanterior. Té una naturalesa herbàcia difícil de gestar. Però, com el seu nom indica, és un vi franc dotat d’un perfum net iinconfusible. Troba les seves peculiaritats en el Reserva Real, en cupatgebordelèsamb merlot icabernet sauvignon.

Recuperar varietats ancestrals és un procés lent amb moltes hores d’experimentació. “Aquesta feina està a mig camí entre la viticultura i l’arqueologia, i ens ajuda a entendre millor la riquesa de varietat deraïmcultivatabansquela fil·loxera arrasés les vinyes” proclamaMiguelTorresMaczassek.

Generalment,altrobar una varietat nova, l’equip de Torres inverteix 6 anys en la neteja i tractament del material, per poder utilitzar-la. Així coneixem aselma, la primera varietat blanca recuperada del Penedès, o lamoneuigonfaus(molt resistents a les altes temperatures i lasequera).

La inclusió d’aquestes varietats, que estaven destinades a perdre’s en el temps, permeten l’existència d’uns vins amb tradició i un toc molt especial, el nostre patrimoni enològic i ecològic.


MeritxellFalgueras

Related content