ESPECIAL CARINYENA

L’expressió varietal de la carinyena transita per un sender de textures carnoses i una calidesa d’una amplitud majúscula que reconforta l’ànima i el paladar.

Imatge

Raïm carinyena al nostre celler del El Lloar ‘Els cargols’, propietat de Família Torres, al Priorat.



Mazuelo a la Rioja (amb arrel en el vocable basc mats); crujillón en certes parts de l’Aragó, samsó a Catalunya, pinot de évora a Portugal o carignan (o carignane) a França són algunes de les sinonímies de la carinyena. El seu nom convida a pensar que el seu origen prové de la població homònima de Carinyena (Aragó), terra de vinyes des dels temps de l’Imperi romà.


A Califòrnia l’anomenen el “raïm del viticultor” pel vigor excel·lent i els alts rendiments.


Som davant d’una de les varietats de la vinya europea més antigues de la qual se’n té constància. Ateses les seves particularitats i característiques és comprensible el perquè del seu èxit a través de la cronologia vitivinícola.


“Segons Alain Huetz de Lemps1, hi ha constància que aquesta varietat es conreava a Nájera el 1562.” Wiesenthal, M. (2001), Diccionario Salvat Del Vino.


Quant a les seves característiques, la carinyena exigeix unes condicions de poca producció per regalar-nos el millor de si mateixa. Davant la demanda d’alts rendiments pot acusar una certa falta de pigment i un rastre d’amargor. Per contra, quan es desenvolupa en sòls pobres, fins i poc productius, la varietat reneix completa i perfecta i ofereix uns vins d’una foscor profunda, de pigmentació intensa, una gran acidesa i un subtil però permanent record floral de violetes.


Com a monovarietal, la carinyena erigeix la seva personalitat des de la carnositat envellutada i el seu alcohol natural i l’acidesa excelsa, que fa del pas per boca una experiència reconfortant.


Tanmateix, quan s’ajunta amb la garnatxa sorgeix la màgia. Una simbiosi que ha esdevingut un dels cupatges per excel·lència de l’arc mediterrani. L’abraçada del sabor.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1Alain Huetz de Lemps és un geògraf i botànic francès. És professor de la Universitat de Bordeus i professor honoris causa de la Universitat de Valladolid. Va escriure una obra de referència primària sobre el vi a Castella i Lleó, Vinos y Viñedos de Castilla León.

Imatge
Cep de raïm garnatxa, propietat de Família Torres.


Carinyena-garnatxa. Juntes accentuen la profunditat abismal cromàtica; l’abraçada envellutada del seu pas per boca i aquell univers de fruita negra madura que juga a tornar-nos la calidesa de la primavera amb notes florals de record violaci.


És al Priorat on, potser, aquesta parella exhibeix la seva versió definitiva i que fa dels nostres vins de la regió quelcom excepcional. Perpetual i Mas de la Rosa són hereus de la cultura mil·lenària de la vinya de la comarca. Expressions vives del binomi varietal que, originades en vells ceps d’escàs rendiment, ofereixen la garantia, anyada rere anyada, d’indiscutible qualitat superior.


Grans Muralles (DO Conca de Barberà) o Purgatori(DO Costers del Segre), dues icones de Família Torres, també vesteixen de carinyena les seves mescles. Vells i nous clàssics que donen bon nom al nostre celler i eleven sensacions palatines arreu del món.

Imatge
Purgatori (DO Costers del Segre) és un vi negre elaborat principalment amb les varietats garnatxa i carinyena.


Essencial en el nostre jardí ampelogràfic, la carinyena exerceix de proveïdor d’identitat i qualitat a parts iguals.