EL VI, DES DELS ULLS

Comactuar davant la partvisual d'untast? Quinainformacióproporciona l'aspected'un vi? Quinscolors indiquenevolucióen elsblancs? Ien elsnegres?

Claredat. Intensitat. Color. Si parlem de l’hedonisme associat al vi, és cert que l’aspecte, si el comprarem amb el gust i l’aroma, ens proporciona una mínima porció de plaer.

No obstant això, davant un tast convé analitzar l’aspecte del vi per determinar, principalment, si existeixen defectes.

D’altra banda, la intensitat i el color aporten pistes sobre el DNI del vi, en especial sobre la seva edat. Estem davant un negre jove i fàcil de beure amb unes senzilles tapes? O en canvi tenim davant un negre anyenc que requereix asseure’s a la taula amb una bona carn de companyia?

Vegem com s’estructura la part visual del tast.

En què ens hem de fixar?

1.CLAREDAT

Ens referim a un vi com “clar” o “net” quan els feixos de llum que li travessen no es dispersen en excés.

La claredat o opacitat d’un vi pot evidenciar la presència de defectes. Un vi excessivament tèrbol, amb alt percentatge de partícules en suspensió, pot ser indici d’un defecte.

No obstant això, cal recordar que quasi tots els vins tenen traces de partícules en suspensió, en especial aquells que no s’han filtrat. Només un índex molt elevat d’aquestes partícules senyalen que estem davant un possible defecte, que es veurà confirmat [o no] durant la fase olfactiva o en boca.

[[{"fid":"8199","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":1868,"width":1636,"style":"height: 571px; width: 500px;","class":"media-element file-default"}}]]

2. INTENSITAT

La intensitat és la quantitat de color, ni més ni menys. Per detectar el nivell d’intensitat s’inclina la copa uns 45 graus aproximadament, sobre un fons blanc (un foli ens servirà).

Ens fixarem doncs en la disposició del color del vi en la copa, des del centre –la part més profunda- fins que el rivet –la part menys profunda i propera a la vora de la copa-.

La intensitat no només ens aporta informació sobre la possible edat del vi, també ens dóna pistes sobre la varietat. Recordeu que existeixen varietats amb una aportació de color molt elevat –cabernet sauvignon- i altres, que pel contrari es mostren més tímides –pinot noir-.

[[{"fid":"8200","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":1792,"width":3264,"style":"height: 275px; width: 500px;","class":"media-element file-default"}}]]

3. COLOR

Abans de res: el color del vi no va lligat al nivell d’intensitat. No obstant això, com que la profunditat dels líquids canvia, la intensitat dels colors també ho fa.

Els blancs i rosats, es mostren, en la seva majoria, pàl·lids, quasi transparents al rivet. De manera que per observar amb millor percepció el color dels vins blancs necessitem fixar-nos en la superfície de la copa on es concentri més líquid, el centre.

Altrament, molts negres són tan profunds que queden opacs en el centre i necessitem el rivet per destriar amb major claredat el nivell de pigmentació del vi i la seva intensitat.

ELS COLORS DEL VI

Verd-groc-taronja-marró. Són els colors base del vi blanc. Sobre ella es construeix la gamma de descriptors de color que va des d’un verd quasi transparent o groc pàl·lid pels blancs més joves, al daurat per vins de més edat, i marró/ambre si es tracta de vins molt vells o pretesament oxidats:

[[{"fid":"8201","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":300,"width":646,"style":"height: 232px; width: 500px;","class":"media-element file-default"}}]]

Blau-vermell-taronja-marró.Els descriptors de color pels vins negres parteixen d’aquests quatre. Els tons blavencs, violacis, púrpures i vermells intensos (robí i cirera) indiquen joventut; vermells més apagats (grana), maduresa; mentre que les tonalitats que van del taronja al marró senyalen vellesa i/o oxidació:

[[{"fid":"8202","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":320,"width":743,"style":"height: 215px; width: 500px;","class":"media-element file-default"}}]]

[[{"fid":"8205","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":1648,"width":2592,"style":"height: 318px; width: 500px;","class":"media-element file-default"}}]]

Els descriptors de color pels vins negres parteixen d’aquests quatre. Els tons blavencs, violacis, púrpures i vermells intensos (robí i cirera) indiquen joventut; vermells més apagats (grana), maduresa; mentre que les tonalitats que van del taronja al marró senyalen vellesa i/o oxidació:

“Vi net, sense aparent presència de defectes. Color púrpura, profund, d’alta intensitat…”

Així de senzill.

En les pròximes entregues, nas i boca completaran la trilogia de les diferents parts d’un tast i el món serà vostre (del vi, clar).

Mentre esperem... Més vi, si us plau!

Rafa Moreno

Related content