Tast de... copes!

Tast de.... ¡Copes!

Com i per què el tipus de copa influeix en el gust del vi?

En alguna ocasió, hem comprat una ampolla de vi per portar-la com a mostra d'agraïment a casa d'uns amics. Estudiem bé la selecció, pensem a qui cal regalar el vi i apostem per un vi que coneixem bé. Vaja, que l'èxit està assegurat.

Arribem, presentem i oferim el vi a l'amfitrió que s'interessa per ell, pregunta si cal refredar-lo, obrir-lo, decantar-lo, etc... Nosaltres li donem els nostres apunts que sabem de memòria i esperem el moment.

Al menjador, ens sorprenen amb una taula d'allò més luxosa, plats i coberts disposats de forma ordenada i una cristalleria imponent que brilla i sobre surt per sobre de tot. Ha arribat el moment de servir el vi, l'amfitrió, obre l'ampolla, el tasta i comenta: - Està bo aquest vi, passa bé, és molt lleugeret - Sorprès penso en el meu interior, com? I la intensitat aromàtica?, I aquests tocs de fruita blanca, que ho fan amable? I aquest pas en boca d'acidesa marcada, que ens hauria de delectar fins arribar a un final lleugerament amarg molt ben compensat? El tasto i si, tenia raó, el vi es queda a mig camí, m'omple la boca de manera llaminera i es dilueix al final deixant...

Que passa amb el vi?

Al vi no li passa res, ens equivoquem de copa. Sóc conscient que hi ha molts detalls per controlar i no podem arribar a tots.

En aquesta ocasió només ens centrarem en el format de les copes. Sempre he opinat que el vi cal servir-lo bé i en una bona copa. Però quina és la copa adequada? Totes ho són, el repte és trobar aquella copa que ajuda ha expressar el millor del vi.

El tast de copes és un pas més en el coneixement per gaudir del vi, ja que està basat en com influeix la copa en la percepció de les aromes i sabors del vi a les nostres papil·les gustatives, preparades per captar els diferents sabors i sensacions.

Ara preneu nota:

El diàmetre d'obertura de la copa és el que s'encarrega de dirigir el vi a la zona que ens interessa. Així, una copa amb la boca ampla fa que el vi s'expandeixi en horitzontal per la llengua arribant a les zones més sensibles a la percepció de l’acidesa.

Una copa amb la boca estreta fa que per beure hàgim d’inclinar el cap cap enrere i aleshores el líquid flueix cap a la part central de la llengua. I si la vora de la copa és corba, aquesta provocarà que el vi caigui a la punta de la llengua aconseguint un major contacte amb les papil·les sensibles al dolç.

El Vi:

De manera que m'he permès el luxe de comprar un Fransola 2011 i al costat de la Montse Velasco - (sommelier de La Cuina del Guinardó i premi Nas d'Or 2011) - vàrem fer un tast de copes per explicar-vos les nostres sensacions.

Les Copes:

En aquesta ocasió hem escollit 5 copes de vi diferents:

De la casa Riedel:

· Sèrie Vinum Syrah

· Sèrie Vinum Cabernet Sauvignon

· Sèrie Vinum Extreme Oaked Chardonnay

De la casa Spiegelau:

· Sèrie Authentis (mecànica) 102

· Sèrie Vi Gran (mecànica) 000

L'Objectiu:

Busquem quina copa farà que el vi sigui més expressiu, la que ens aporti més sensacions i mantingui millor el seu perfil.

El Tast:

Hem de ser generosos omplint la copa de vi, com si fos per acompanyar un àpat. La quantitat de vi a la copa és important, com més vi la inclinació de la copa és menor a l’hora de beure’l, això afecta al cabal d'entrada i es reparteix molt millor per la boca.

1. Copa: Sèrie Authentis (mecànica) 102

Sensacions: Entrada prima i pas directe al final d'acidesa marcada i amargor persistent

2. Copa: Sèrie Vinum Cabernet Sauvignon

Sensacions: Entrada de volum ampli, acidesa compensada amb pas present pel paladar. Agradable percepció llaminera i final de final una mica curt.

3. Copa: Sèrie Vinum Syrah

Sensacions: Entrada delicada amb una acidesa evolvent, molt present. Passa en boca ràpid amb records finals d'ametlla.

4. Copa: Sèrie Vi Gran (mecànica) 000

Sensacions: Entrada de gran volum i pas present, de sensacions llamineres i final persistent, càlid.

5. Copa: Sèrie Vinum Extreme Oaked Chardonnay

Sensacions: Entrada calmada de sensacions molt llamineres equilibri amb amargor persistent i final rodó i elegant.

Conclusions:

· A diferència d'un tast de vi, aquí és interessant veure el recorregut del vi a la boca, per aquesta raó, és aconsellable no mantenir-lo sobre la llengua, s’ha de beure a consciència, observant el seu recorregut per la boca fins a empassar-se'l.

· Un cop tenim clar com actua cada copa, ampliem les nostres opcions, ja que un mateix vi en diferents copes serà diferent i ens dóna més joc per al maridatge.

- Hem intentat descriure nostres sensacions amb la intenció de mostrar les diferents possibilitats, però només han de ser una pauta per vosaltres.