Família Torres llança la desena anyada de Purgatori, que incorpora per primera vegada la varietat ancestral gonfaus 

26 juny 2025

 

Família Torres presenta Purgatori 2022, la desena anyada d'aquest emblemàtic vi ecològic de la DO Costers del Segre que incorpora, per primera vegada, la varietat ancestral gonfaus, complementant la garnatxa. Es tracta d'una varietat prefil·loxèrica recuperada pel celler familiar per adaptar-se al canvi climàtic i plantada en aquesta històrica finca lleidatana de clima extrem, on ha desenvolupat el seu màxim potencial i demostrat la seva resiliència. 

En aquesta nova anyada, Purgatori manté el seu perfil mediterrani i intensitat aromàtica, amb la garnatxa com a columna vertebral. La gonfaus la complementa en un 15% aportant al vi més caràcter, frescor i complexitat aromàtica, amb notes especiades i tanins madurs que contribueixen a la seva sedositat i elegància.

La incorporació de la gonfaus en el cupatge marca un punt d'inflexió en aquest projecte vitivinícola que va veure la llum el 2012, i es converteix en l'únic vi actualment existent en el mercat que compta amb aquesta varietat en el seu cupatge –el celler també elabora un monovarietal de gonfaus de producció limitada. Representa la culminació d'una dècada de treball, recerca i passió pel territori, reafirmant el compromís de Família Torres amb la recuperació de varietats ancestrals i l'elaboració de vins singulars i sostenibles.

Segons David Barriche, enòleg de Purgatori: "la gonfaus és una varietat enològicament molt interessant que s'ha adaptat especialment bé en aquesta finca i ha demostrat ser molt resistent a la sequera i a les altes temperatures. La seva incorporació al cupatge de Purgatori, en substitució de la carinyena i la syrah, respon a la necessitat d'adaptar-nos al canvi climàtic i també al fet de voler fer una proposta única i diferenciadora, focalitzada en varietats autòctones però allunyada del blend tradicional de garnatxa i carinyena". 

Gonfaus, antiga varietat femenina 

Família Torres va localitzar la gonfaus fa més de 20 anys en el marc del seu projecte de recuperació de varietats ancestrals i la va introduir de manera experimental a la seva finca de les Garrigues, per estudiar-la. És una varietat de cicle llarg i poc productiva, que madura lentament i dona lloc a vins d'aromes intenses i complexes de fruites madures sobre un fons lleugerament especiat, que mostren una bona acidesa i concentració.

Però el que la fa especialment singular és que és una de les poques varietats femenines conegudes actualment –la majoria són hermafrodites– i possiblement vinculada a moltes de les varietats de raïm conegudes actualment. Un estudi realitzat per l'ampelògraf francès Dr. Thierry Lacombe, de l'Institute Agro Montpellier - INRAE, sobre les relacions de parentiu de les varietats catalanes demostra que la gonfaus és una varietat antiga, mare de la querol -una de les primeres varietats recuperades per Família Torres- i té llaços de parentiu amb moltes altres varietats com la també ancestral pirene, la trobat o la graciano.

Anyada 2022

La finca Purgatori, situada al cor de les Garrigues, entre Juneda i Borges Blanques és un enclavament de clima continental extrem, amb marcades oscil·lacions tèrmiques i sòls profunds i ben drenats, que afavoreixen una maduració lenta i una gran intensitat aromàtica en els vins. Plantada en diferents cotes d'altitud (de 350 a 550 metres), la vinya és ecològica i es cultiva amb pràctiques regeneratives des del 2021 amb l'objectiu de recuperar la fertilitat natural del sòl, frenar l'erosió i fomentar la biodiversitat, contribuint a més a la captura de CO₂ atmosfèric i fixació en el sòl.

L'anyada 2022 es va caracteritzar per una sequera generalitzada i per les altes temperatures durant tot el cicle vegetatiu i el període de maduració, que van afectar els rendiments però no la qualitat del raïm. Cada varietat es va collir en el seu punt òptim de maduració i es va vinificar per separat en dipòsits d'acer inoxidable i de ciment, construïts amb terra de la mateixa finca. A continuació, el vi va realitzar una criança d'entre 9 i 12 mesos en botes i foudres de roure francès, parcialment nous. 

El purgatori de monjos benedictins 

Purgatori va néixer el 2012 com el primer vi de Família Torres a Costers del Segre, inspirat en la història dels monjos benedictins que van habitar aquest lloc inhòspit al segle XVIII i van treballar les terres –hi ha qui diu que com a penitència per purgar els seus pecats. Malgrat les dures condicions de vida, aviat van descobrir que d'aquesta terra naixien bons vins però no tots els barrils arribaven al monestir; de la misteriosa desaparició del vi, els monjos culpaven als àngels. L'etiqueta de Purgatori rememora aquesta història i manté viu el seu llegat. 

Purgatori 2022 pot adquirir-se aquí. PVP 33,80€