Els Masters of Wine espanyols Andreas Kubach i Fernando Mora veuen en les varietats ancestrals que ha aconseguit recuperar la Família Torres una excel·lent oportunitat per dotar al vi espanyol de personalitat i identitat pròpies i per afrontar el canvi climàtic. Així de convençuts s’han mostrat aquests dos experts en vi, distingits amb el màxim reconeixement a nivell mundial, quan han tastat les cinc varietats prefil·loxèriques amb més potencial enològic, d’entre la cinquantena de ceps recuperats a dia d’avui, en un acte celebrat aquest dilluns, 6 de maig, al Saló de Gourmets de Madrid.
"En moments d'estandardització, trobar aquestes joies enològiques és meravellós", ha afirmat Fernando Mora, "i també ho és pensar que estem davant d'una petita mostra de tota la riquesa vitícola que tenim al nostre país a l'espera de ser redescoberta". Per Andreas Kubach, "aquestes varietats donaran que parlar ja que els seus vins tenen molta personalitat, són reconeixibles i vinculats a un territori". I ha afegit: "Serà un gran èxit si, a més d'adaptar-se al canvi climàtic, aquests vins són capaços de traslladar tota aquesta singularitat a la copa".
Aquest apassionant projecte, llarg i costós, contribueix sens dubte a recuperar el patrimoni vitícola espanyol. El va iniciar la Família Torres a principis dels anys vuitanta a Catalunya i en els últims anys l’està estenent a altres zones vinícoles i compartint amb altres viticultors. "Va començar com un projecte filantròpic, no ens havíem plantejat fer-ne vins fins que vam ser conscients del veritable potencial enològic d'algunes d'aquestes varietats i del valor diferencial que podrien aportar al territori", ha assenyalat Miquel Torres Maczassek, membre de la cinquena generació. "Però no per ser ancestral, és interessant; només ens hem focalitzat en aquelles que realment destaquen a nivell enològic i que són capaces de fer front als problemes que comporta el canvi climàtic ".
Kubach i Mora han expressat la seva admiració pel projecte i pels vins experimentals elaborats a partir de les varietats batejades amb el nom de Forcada, Pirene, Gonfaus, Moneu i Querol en referència al lloc on van ser localitzades. De totes elles, els ha sorprès especialment la seva frescor i potència aromàtica. "L'acidesa és la columna vertebral d'aquests vins", ha comentat Kubach, dels quals també ha destacat "la seva elegància, equilibri i el fet que siguin tan bevibles". Fernando Mora els ha qualificat d’"honestos", ja que aconseguir, segons ell, "aquests nivells d’acideses de manera natural és una cosa realment sorprenent i cal defensar la diversitat i honestedat en el món del vi". "Amb aquest projecte, tornem al passat mirant al futur, conservem el coneixement dels nostres avantpassats però alhora fem servir tècniques modernes", ha comentat Mora.
El sommelier de Família Torres, Sergi Castro, ha explicat que són varietats de cicle llarg, que mantenen una acidesa elevada i un nivell d'alcohol moderat, "tot i ser veremades, moltes d'elles, a mitjans d'octubre, que és gairebé una proesa ". Aquestes són les particularitats que les fan especialment interessants de cara al canvi climàtic, el repte més gran a què s'enfronta avui la viticultura i el sector del vi en general.
"Com a viticultors i cellerers tenim l'obligació d'adaptar-nos al canvi climàtic però també tenim l'oportunitat de ser actius i fer les coses bé, recuperant la riquesa i singularitat per posicionar el vi espanyol entre els millors del món", ha sentenciat Miquel Torres.
El tast, amb més d’un centenar d’assistents, ha finalitzat amb Grans Muralles 2010, el primer exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals de la Família Torres en integrar en el seu cupatge de varietats autòctones catalanes dos ceps ancestrals. Aquest vi de la DO Conca de Barberà ha aconseguit, a més, 99 punts sobre 100 en l'edició 2018 de la Guia de Vins Gourmets, la màxima puntuació.
Andreas Kubach, d'origen alemany i gestor de vinyes i cellers al capdavant de la seva companyia amb seu a Madrid Península Vinicultores, i Fernando Mora, productor de vi i creador de Bodegas Frontonio a VT Valdejalón (Aragó) i Cuevas de Arom a Campo de Borja, van ser nomenats Master of Wine el 2017. El Master of Wine és el títol que representa el màxim coneixement i excel·lència en el món del vi, incloent la visió estratègica del model de negoci i l'habilitat de transmetre aquest coneixement amb claredat. Hi ha 369 Master of Wine arreu del món, treballant en 29 països. A Espanya, només són 4 els que posseeixen aquest reconeixement: Pedro Ballesteros, Andreas Kubach, Fernando Mora i Norrel Robertson.