IWCA intensifica l’esforç per descarbonitzar el sector vitivinícola mundial amb l’admissió de cinc nous cellers

07 febrer 2022

International Wineries for Climate Action (IWCA) dona la benvinguda a cinc nous cellers d’arreu del món com a membres i candidats a membres pel seu compromís amb l’acció immediata per reduir les emissions de carboni. Amb aquestes noves incorporacions, IWCA es reafirma com una associació internacional que lluita activament contra el canvi climàtic amb 27 cellers units a la iniciativa des que la van fundar els cellerers visionaris Miguel A. Torres (Família Torres) i Katie Jackson (Jackson Family Wines) a Barcelona el febrer del 2019.

 

Miguel Torres Chile (Xile) s’ha adherit com a membre de nivell Plata (‘Silver Member’) després de comprometre’s a assolir la neutralitat de carboni el 2050 com a data límit i completar un inventari anual d’emissions de gasos d’efecte hivernacle pels abastos 1-3 auditat per tercers. El celler, fundat el 1979 per Miguel A. Torres, és un dels principals productors de vi xilens d’alta gamma, amb 400 hectàrees de vinyes orgàniques i presència a més de 100 països. «Hem d’emprendre accions concretes a fi de reduir i mitigar els impactes dels nostres processos. Totes les empreses ho haurien de fer. La participació a IWCA és clau per a nosaltres, perquè ens permet adherir-nos a un protocol estricte per mitigar les emissions de CO2, adoptar les accions implementades per altres cellers de tot el món i compartir informació sobre nous projectes», afirma Jaime Valderrama, director general de Miguel Torres Chile.

 

Els altres quatre cellers admesos com a membres candidats (‘Applicant Members’) d’IWCA, procedents de França, Xile i Austràlia, són els següents:

 

Famille Perrin (França): Des del llegendari Château de Beaucastel fins a la col·laboració amb Brad Pitt a Miraval, Famille Perrin compta amb més d’un segle de trajectòria d’èxit. Actualment és el propietari més gran de vinyes dels millors terrers del sud de la Vall del Roine, a França. Pioners en agricultura orgànica des del 1953 i biodinàmica des del 1970, la principal fortalesa de Famille Perrin consisteix en saber cultivar el talent de les persones en benefici de les seves vinyes i amb valors comuns: el respecte absolut pel terrer i els sòls, la biodinàmica com a filosofia de vida i la cerca constant de la precisió, equilibri i elegància.

 

Champagne Lanson (Champagne, França): Fundada el 1760 i encara avui en propietat d’un grup familiar, Lanson és una de les Cases de Champagne més antigues del món. El caràcter únic dels seus champagnes reposa sobre quatre pilars immutables: la selecció meticulosa dels crus, la vinificació d’acord amb el principi del champagne tradicional, una singular col·lecció de vins de reserva i un envelliment més prolongat al celler. Lanson exerceix un paper preponderant a la regió de Champagne, amb el respecte cap al terrer com a preocupació primordial. Des del 2010, manté el seu compromís amb la viticultura ecològica promovent l’equilibri entre els sòls, les plantes i les persones.

 

Viña Undurraga (Xile): Establert el 1885, Viña Undurraga és un dels grans cellers històrics de Xile i ha evolucionat fins a convertir-se en un dels productors de vi més importants del país. Amb més de 1.350 hectàrees de vinya repartits per diferents regions vinícoles de Xile, el celler es troba a Maipo i compta amb una gamma de vins que comprèn la totalitat del territori nacional. Ara més que mai, pensant en les generacions que venen, Viña Undurraga reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat i la responsabilitat mediambiental. 

 

Voyager Estate (Margaret River, Austràlia): Des de la seva fundació el 1978, Voyager Estate és una vinya i un celler de propietat familiar assentada a Margaret River, una regió única a l’extrem sud-occidental d’Austràlia. Els seus vins, tots ells cultivats i elaborats meticulosament a la propietat, estan exposats al celler i al restaurant de les seves instal·lacions. Les vinyes són d’agricultura 100% orgànica i els vins obtindran la certificació el 2023. La sostenibilitat és un pilar de Voyager Estate des de fa  més de dues dècades, amb una atenció especial a la fixació del carboni al sòl, el suport als ecosistemes, la gestió de la terra, l’eficiència de l’aigua i les energies renovables.

 

Château Troplong Mondot (Bordeus, França) i Herència Altés (Catalunya), aspirants a membres d’IWCA des del setembre del 2021, s’han convertit en membres de ple dret de nivell Plata. «Com a creditora d’un patrimoni natural únic, Château Troplong Mondot ha demostrat sempre el seu compromís amb la preservació de l’entorn. Ja fa anys que ens vam adonar de la necessitat urgent de lluitar pel clima, i aprendre del grup IWCA i els seus principis han suposat un repte per les nostres activitats i projectes. Per a nosaltres, IWCA té conviccions i ofereix esperança de cara al futur; aquesta és la visió que ens inspira. Estem encantats de sumar-nos a aquesta iniciativa», assenyala Aymeric de Gironde, director general de Château Troplong Mondot. En nom d’Herència Altés, la copropietària Núria Altés assegura: «Sòls sans i un ecosistema robust perpetuaran la viticultura; és el nostre deure mantenir un bon equilibri entre l’agricultura i la biodiversitat. Col·laborar i compartir recursos amb IWCA i altres cellers afins de tot el món ens fa més forts en la lluita per la descarbonització del sector vitivinícola». El grup IWCA compta ara amb un total de 13 cellers membres i 14 cellers candidats repartits per 8 països i 5 continents.

 

IWCA també ha presentat dues calculadores amb adaptacions regionals per als cellers d’Austràlia i Nova Zelanda. Aquestes eines s’han desenvolupat en col·laboració amb Sustridge i Yealands Estate Wines perquè tots els membres actuals i futurs d’IWCA puguin elaborar els seus inventaris d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i incorporen les principals fonts d’emissions materials de les seves vinyes i cellers. La seva implantació es a anunciar durant la reunió virtual trimestral que el mes de gener va congregar al conjunt dels membres i candidats per debatre el pla d’acció orientat a impulsar la missió col·lectiva d’IWCA mitjançant l’ampliació de membres i  la posada en comú de les millors pràctiques en matèria de reducció d’emissions.

 

IWCA obre les seves portes a tots aquells cellers que reconeguin que el canvi climàtic és l’amenaça més seriosa per la comunitat vitivinícola i s’orientin cap a la necessitat urgent d’emprendre accions estratègiques que accelerin solucions innovadores. L’organització té dues categories de membres (Or i Plata) i els requisits inclouen assolir la neutralitat de carboni el 2050 com a data límit, completar un inventari anual d’emissions de gasos d’efecte hivernacle pels abastos 1-3 auditat per tercers, utilitzar energies renovables en els processos de producció i demostrar una reducció contínua de les emissions de CO2 respecte l’any base en línia amb l’objectiu general de zero emissions netes.

 

Visiti www.iwcawine.org si desitja informar-se sobre com unir-se a l’associació. La versió en castellà del web es pot consultar a es.iwcawine.org.