International Wineries for Climate Action (IWCA) ha anunciat que Bodega Emina (DO Ribera del Duero), de Bodegas Familiares Matarromera, i l’australiana Cullen Wines s’han unit a l’associació en la seva missió de descarbonitzar el sector vitivinícola mundial. Com a membres candidats (‘Applicant Members’), ambdós cellers s’han compromès a implementar mesures de forma immediata per reduir les seves emissions de carboni en un esforç per pal·liar la greu crisi climàtica.
Creat el febrer del 2019 per Família Torres i la californiana Jackson Family Wines, IWCA és un grup de treball col·laboratiu que aborda el canvi climàtic mitjançant estratègies innovadores de reducció de les emissions de carboni. L’objectiu d’IWCA és que tots els membres redueixin la seva petjada de carboni en un 50% el 2030 i tinguin un impacte positiu sobre el clima el 2050 contemplant els abasts 1, 2 i 3.
Per ser membre, IWCA sol·licita als candidats que generin mitjançant instal·lacions pròpies almenys un 20% de l’energia renovable consumida al celler, que hagin reduït un 25% les emissions de CO2 per ampolla de vi produït i que hagin completat una auditoria anual de gasos d’efecte hivernacle (en els abasts 1, 2 i 3) utilitzant la metodologia del Protocol de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEI) de l’Institut de Recursos Mundials (seguint la norma ISO 14064). Aquesta auditoria ha de ser verificada per un auditor extern acreditat internacionalment.
Bodega Emina de Ribera del Duero forma part de Bodegas Familiares Matarromera, un grup amb diversos segles d’antiguitat que avui està present a sis Denominacions d’Origen espanyoles de prestigi. Aquest celler de la DO Ribera del Duero és un clar exemple d’una construcció eco-sostenible, amb sistemes de generació d’energia amb panells solars (tant tèrmics com fotovoltaics), forns per l’aprofitament de biomassa, unitats de tractament d’aigües residuals i estacions de càrrega. Emina va ser el primer celler espanyol en calcular la petjada de carboni d’alguns dels seus vins i això el va portar a reduir el pes de les ampolles. El ferm compromís cap a la sostenibilitat d’aquest celler va rebre el premi European Business Award for the Environment el 2012.
Cullen Wines, fundat fa 50 anys, és un celler familiar que gestiona el negoci vitivinícola a la zona de Wilyabrup de la regió vitivinícola de Margaret River, al sud-est d’Austràlia Occidental, on cultiva Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Malbec, Petit Verdot i Cabernet Sauvignon. Qualitat, integritat i sostenibilitat són les tres paraules que defineixen l’enfocament d’aquest celler, que va passar d’utilitzar els mínims productes químics a les seves vinyes a implementar una viticultura orgànica i després biodinàmica. Cullen va ser un dels primers cellers en fer aquesta transició a viticultura orgànica i biodinàmica, amb més de 22 anys de pràctica i 17 amb certificació, certificada com a ‘Carbon Neutral’ (neutral en emissions) des del 2007 y ‘Carbon Positive’ (amb un impacte positiu en el clima) des del 2019.
El mes passat, Bodega Emina de Ribera del Duero i Cullen Wines van participar a la segona reunió virtual d’IWCA per debatre el pla d’acció d’aquest grup, a través de la incorporació de nous membres i l’intercanvi d’experiències en la reducció d’emissions. En aquesta ocasió, Família Torres va compartir la seva experiència sobre l’ús d’una caldera de biomassa en combinació amb una màquina de fred per absorció, que refreda l’aigua gràcies a l’escalfor de la caldera. Aquesta solució combinada ha permès a Família Torres reduir el consum de gas en un 95%, el de l’electricitat en un 10% i evitar l’emissió de 1.300 tones de CO2 a l’any. A més dels dos nous membres, van participar a la reunió els cofundadors Família Torres i Jackson Family Wines (EUA), així com els cellers Alma Carraovejas (Espanya), Silver Oak (EUA), Spottswoode Estate (EUA), Symington Family Estates (Portugal), VSPT Wine Group (Xile) i Yealands Wine Group (Nova Zelanda).
Durant la reunió es van presentar i debatre els resultats provisionals dels grups de treball que aborden les tècniques pel segrest de carboni (‘Carbon Farming’) i el desenvolupament de la calculadora simplificada d’emissions (‘Streamlined Emissions Calculator’). Aquesta eina de càlcul de GEI és especialment interessant ja que facilitaria el procediment de sol·licitud d’incorporació a IWCA per part de cellers petits al no precisar els serveis d’una consultoria externa. També es van comentar els passos a seguir per convertir IWCA en una entitat sense ànim de lucre i accions per incrementar el número de sol·licitants i membres de ple dret d’IWCA, com per exemple la participació de membres d’IWCA en fòrums com ‘The future of Wine Forum 2020’ (organitzat per Sustainable Wine) o ‘Wineland’ (organitzat per World Wine Forum). La propera reunió virtual d’IWCA està prevista a mitjans del 2021.