Família Torres participa en el projecte europeu VitiGEOSS per desenvolupar una plataforma de gestió intel·ligent de la vinya a partir de dades satel·litals i IoT amb l’objectiu de millorar-ne la sostenibilitat i l’adaptació al canvi climàtic. El consorci està format per nou socis de quatre països sota la coordinació del centre tecnològic Eurecat. Família Torres s’encarrega concretament de proporcionar dades per codissenyar els serveis intel·ligents i fer assajos de camp.
Amb la finalitat de facilitar la gestió sostenible de vinyes, la plataforma integra dades de satèl·lits i de sensors instal·lats al camp, drons, maquinària i tècniques d’intel·ligència artificial per generar serveis integrats de previsió climàtica, de detecció i previsió de la fenologia, de predicció del risc de malalties i de recomanació de tractaments. A més, es generaran indicadors del cultiu i predicció de producció o d’optimització en la gestió dels recursos així com de seguiment d’indicadors de sostenibilitat per millorar la productivitat.
Finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, el projecte VitiGEOSS integra i millora les solucions existents per acoblar les imatges de satèl·lit amb els sensors ubicats al camp, amb l’objectiu d’augmentar la resolució i fiabilitat de la informació provinent dels diferents satèl·lits aplicada al sector vitivinícola.
Per aconseguir l’objectiu, "avançarem en la prescripció agronòmica desenvolupant un ecosistema de serveis per al sector vinícola per donar suport als agricultors i productors, optimitzar el cultiu sostenible de la vinya mitjançant sistemes de suport a la presa de decisions sobre previsió meteorològica i climàtica, fenologia, malalties i operacions comercials i, per extensió, aprofitant al màxim les dades i els recursos europeus públics", explica la coordinadora del projecte VitiGEOSS i directora de projectes del centre tecnològic Eurecat, Rosa Araujo.
"Estem validant el potencial d’integrar les capacitats dels serveis d’imatges satel·litals, imatges aèries i dades de sensors al camp i maquinària mitjançant la intel·ligència artificial per promoure una millor gestió i planificació de camps i vinyes, així com l'optimització de pràctiques agrícoles innovadores", afirma Araujo. I afegeix: "L'ús de recursos oberts com els serveis d'observació de la terra facilita l’accés a noves fonts d’informació que poden millorar l'eficiència de les vinyes mitjançant nous indicadors de l’estat d’aquestes i de la seva producció".
Actualment, la Unió Europea és el major productor de vi a nivell mundial i la seva elaboració és la principal activitat econòmica de moltes zones del sud d’Europa. En aquest sentit, la innovació impulsada per VitiGEOSS pretén donar resposta als reptes futurs del sector vitivinícola intensificant la producció de forma sostenible i, alhora, mitigant els efectes del canvi climàtic mitjançant la reducció de les externalitats ambientals negatives i la promoció del creixement econòmic local.
Els serveis desenvolupats per VitiGEOSS seran testats, calibrats i validats en vinyes de tres grans cellers: Familia Torres, Symington i Mastroberardino. Amb aquests són nous els socis que formen part del consorci del projecte, procedents d’Espanya, Itàlia, Portugal i dels Països Baixos i que inclouen tres organitzacions de l’àmbit de la recerca i la tecnologia (Eurecat. el Barcelona Supercomputing Center i Fundazione Links), una universitat (University of Naples Federico II), una pime (ELEAF) i una firma de consultoria (PwC).