Serà el primer vi que realitza tot el procés de fermentació i criança en dipòsits de granit gallec
Família Torres ja està elaborant el seu primer vi al Pazo Torre Penelas, a Rías Baixas, que va adquirir fa un any i mig. Serà el primer vi elaborat totalment en granit, que haurà fet la fermentació i posterior criança en dipòsits fabricats amb aquesta pedra típica gallega. L’objectiu és crear un vi que sigui la màxima expressió del territori, ja que únicament haurà estat en contacte amb el granit, des del fruit que creix en sòls formats per sorres granítiques fins que arriba a l’ampolla, potenciant la mineralitat i caràcter varietal de l’albarinyo.
El petit celler, instal·lat sota la torre de la casa pairal, compta amb tres dipòsits innovadors de granit gallec de forma ovoide i 735 litres de capacitat, els primers que fabrica Ànforum Barricas de Piedra d’aquestes dimensions, als que s’ha adaptat un sistema de refrigeració per controlar la temperatura de la fermentació. El vi ha fermentat durant 20 dies en aquests dipòsits petris i actualment hi està realitzant la criança sobre lies, que durarà de 6 a 8 mesos.
Aquest tipus de material, per la porositat de la pedra, permet una micro-oxigenació constant del vi, facilitant la generació d’aromes i mineralitat. La forma ovoide, per la seva part, afavoreix el moviment del vi a l’interior del dipòsit i fa que les lies es mantinguin en suspensió, fet que aportarà major untuositat i volum en boca.
Segons Víctor Cortizo, enòleg de Familia Torres a Rías Baixas, "volem fer un vi que mostri la singularitat de les sis hectàrees de vinya emmurallada del Pazo Torre Penelas a la vall de Salnés. Crec que aquesta vinya d’albarinyo en un sòl granític excepcional pot produir vins amb potencial de llarga guarda". Un vi que respon a la voluntat de la Família Torres d’elaborar vins singulars procedents de vinyes pròpies, molt arrelats al territori.
Mentre que la primera verema del 2017 va servir per conèixer tot el potencial de la vinya i parcel·lar les sis hectàrees en tres zones segons l’orientació i edat dels ceps que van dels 12 als 35 anys, aquest any ja s’han seleccionat els millors lots per elaborar-los al celler, que també disposa de tres dipòsits de formigó, cinc d’acer inoxidable i una bota de fusta de 600 litres. La verema va començar el 12 de setembre per conservar l’acidesa del raïm i va finalitzar l’última setmana de setembre amb menys producció que l’any anterior i una qualitat excepcional. Com és tradició i tal com marca la normativa en la DO Rías Baixas, la collita es va realitzar a mà.
El Pazo Torre Penelas es troba al municipi de Portas, Pontevedra, a la vall del Salnés, la més coneguda de les cinc subzones que conformen la DO Rías Baixas. Es tracta d’una casa pairal típica gallega catalogada com a patrimoni històric. El seu origen dataria del s. XIV o XV, segons l'inventari de cases pairals i torres de la província de Pontevedra editat per la Diputació l'any 1997, que també menciona que entre els seus propietaris hi ha personatges il·lustres com Ponce de León. Té elements típics com el graner, el colomar i l'ermita i destaca per l'extensió de la vinya de sis hectàrees, plantada per mitjà del sistema emparrat característic de les Rías Baixas.