Família Torres ja té llum verda per connectar la instal·lació d'autoconsum fotovoltaic del seu celler de Pacs del Penedès, que ha estat més de dos anys bloquejada per qüestions burocràtiques. Es tracta d'una instal·lació de 400 kWp, disposada sobre una superfície de 4.000 m2, que permetrà cobrir el 6% de les necessitats elèctriques del celler i evitar l'emissió de 169 tones de CO2 l'any. Amb aquesta instal·lació fotovoltaica, que se suma a una altra de 670 kW i a la caldera de biomassa, el celler cobreix el 25% del seu consum elèctric amb fonts renovables.
Família Torres va iniciar els tràmits per connectar la nova instal·lació d'autoconsum a l'estiu del 2016, d'acord amb el Reial Decret 900/2015, però es va trobar que aquesta normativa no contemplava el particular sistema de distribució d'electricitat que té el celler, dissenyat per optimitzar l'eficiència energètica, deixant al limbe legal aquest tipus d'instal·lacions. Com a conseqüència, l'administració va denegar a Família Torres la connexió i li va plantejar, com a única solució, instal·lar un transformador addicional que suposava multiplicar per 1,5 la inversió inicial de 465.000 euros, i incórrer en pèrdues energètiques addicionals. Aquesta proposta es va descartar i van passar mesos sense aconseguir trobar una solució raonable.
L'entrada en vigor del Reial Decret Llei 15/2018, aprovat recentment pel nou govern central, ha posat finalment fi al periple de Família Torres, i de moltes altres empreses, que aposten per les energies netes per fer front al canvi climàtic. La nova normativa elimina les barreres per a l'autoconsum energètic amb la derogació de certs articles i contempla casuístiques particulars com la de la instal·lació de Família Torres.
A més, el nou decret accelera els tràmits de les instal·lacions de potència menor de 100 kWp. Gràcies a això, Família Torres ha pogut obtenir finalment els permisos de dues altres instal·lacions fotovoltaiques que estaven pendents de connexió en els seus cellers de Ribera del Duero (Pago del Cielo) i de Rueda (Bodega Magarín), amb una potència de 98 kWp i 58 kWp respectivament i una inversió de més de 280.000 euros. Ambdues instal·lacions estan dissenyades per generar aproximadament el 27% del consum elèctric del celler, evitant l'emissió de 60 tones de CO2 l'any.
Segons Miguel A. Torres, president de Família Torres: "Davant la gravetat del canvi climàtic, és important que tothom puguem fer passos cap a la descarbonització de les nostres economies. Per això, des de Família Torres aplaudim les propostes del Ministeri per a la Transició Ecològica, malgrat que encara hi hagi veus crítiques que pretenguin desviar l’atenció i negar les terribles conseqüències de l’escalfament global".
Les energies renovables són, per a Família Torres, l'única alternativa vàlida als combustibles fòssils per aconseguir contenir l’augment de les temperatures. Per això, constitueixen un dels pilars del programa ambiental Torres & Earth, que té com a objectiu per al 2020 reduir en un 30% les emissions de CO2 per ampolla respecte al 2008. Per al 2030, pretén arribar a una reducció del 50%. Aquesta xifra fa referència a tot el cicle del producte, allò que es coneix com abastos 1, 2 i 3, és a dir des de la vinya fins al transport final en destí, i no contempla la compra d’energia verda. Família Torres també compta amb instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum al celler Purgatori de Costers del Segre i al de la Rioja, i preveu ampliar les instal·lacions als cellers del Priorat i del Penedès en els propers anys.