Xerrades de Vinoteca

La recerca de la perfecció, de l'excel·lència en totes les etapes del procés vinícola. Una quimera. Per a molts una aspiració impossible, però per a altres l'estímul per seguir treballant. Xavier Rubires explica la importància de tenir cura dels detalls.
Jean Leon és la història d'un jove idealista que va lluitar i va fer realitat els seus somnis, com es manté aquest esperit avui al celler?
Amb el mateix afany. Tot l'equip de Jean Leon, dia rere dia, mantenim la il·lusió que ell va posar a complir el somni d'elaborar un prestigiós vi al Penedès. Fa temps encunyem un terme per definir tots aquells que han participat i participen en l'elaboració d'un vi de Jean Leon: «Cor de Lleó». Potser és això, un esperit indomable i inconformista a la recerca de quelcom quimèric: elaborar el millor vi.
Les figures genials són evocadores, on ens trasllada un vi amb el nom Jean Leon?
A aquests anys 50 plens de glamour. Personalment Jean Leon m'evoca el món del setè art, Hollywood, aquelles pel·lícules americanes que veia els dissabtes a la nit. Les protagonitzaven estrelles com Frank Sinatra, Zsa Zsa Gabor, Grace Kelly... Vull pensar que, segurament, aquests mites algun dia van provar un vi fet al cor del Penedès. Potser vàrem poder aconseguir, a través del vi, traslladar un paisatge, unes aromes i un estil molt mediterrani.
Els petits detalls són la màgia dels grans projectes, quin és el secret per a elaborar vins amb personalitat única i de producció limitada?
Creure en el projecte, sentir-se part d'ell. Cercar la perfecció, fins i tot en el detall que pugui semblar menys important. Arriscar... crec que és el secret.
Un projecte creix si les persones adequades li donen suport. A mi em va passar amb la directora Pilar Miró. Qui han estat les persones clau per Jean Leon?
Hi ha figures claus. Després de Jean Leon, sense dubtar-ho ni un segon: Jaume Rovira. Enòleg durant més de 40 anys al celler i un gran mestre en l'art enològic. He tingut la gran sort de compartir moltes vivències amb ell i sens dubte aquest esperit del que parlàvem abans en bona part es deu a ell. Després el senyor Miguel A. Torres, per prendre el testimoni quan va morir Jean Leon, mantenint l'aposta per la qualitat. A nivell particular, Miguel Torres Maczassek per haver-me convidat a formar part d'aquest projecte un llunyà desembre de 2003 i a la Mireia Torres per continuar impulsant l'aposta per l'excel·lència del projecte en tots els seus àmbits.
Un vi planteja preguntes, mostra secrets, desperta emocions ... quin missatge transmeten avui els vins del celler Jean Leon?
Tenim dues línies diferenciades. La gamma de vins 3055, amb un estil més jove. Vins desenfadats, més frescos, que busquen explicar directament les varietats que cultivem. Seguint el símil cinematogràfic, un vi “per a tots els públics”.
I l'altra línia?
Després vindrien els vins de finca: Vinya Palau, Vinya Gigi, Vinya Le Havre i Vinya La Scala. Vins elaborats en bóta, de gran complexitat, vinculats a terrers concrets i de producció molt limitada. Són propostes per a un públic ja iniciat en el món del vi que busqui degustar peculiaritats i singularitats.
Posa una copa a la mà, què et fa feliç?
Moltes coses. Un diumenge amb la meva dona i els meus fills, un passeig primaveral en bicicleta pel Penedès. També, arribar a casa després d'un dia de verema dur i esgotador, amb la satisfacció de saber que ha valgut la pena collir el chardonnay a la nit per aconseguir que gent de tot el món gaudeixi del nostre vi. I, com no, els que em coneixen poden donar fe, compartir una ampolla de vi.
Mercè Sampietro. Actriu
Nascuda a Barcelona, la Mercè és actriu, directora i guionista que ha triomfat en cinema, teatre, televisió i doblatge. Entre 2003 i 2006 va ser presidenta de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya.
