Vi i gastronomia. Maridant a l’hivern

Les temperatures baixen i augmenta la sensació de recolliment. Els nostres hàbits i el nostre apetit culinari tendeixen a cercar el benestar en plats de cullera; una mica més greixosos i contundents, amb múltiples ingredients i molt de sabor.
Caldos, sopes i guisats; gratinats; estofats i rostits omplen les nostres cuines. Si fem cas de la primera intuïció, semblaria que aquests plats volen l’abraçada d’un bon vi negre, però vins blancs de criança parcial o total sorprendran qualsevol comensal.

Sons de Prades, un vi blanc de la varietat chardonnay de la DO Conca de Barberà
Com a mostra, els gratinats. Lasanyes o canelons, coberts amb una capa torrada i cruixent de formatge, mariden amb un chardonnay d’una certa criança. Una recomanació, potser, per a Sons de Prades (DO Conca de Barberà).
Per a aquests plats de final de tardor, en què el bosc es mostra present en els plats amb bolets, acompanyats de carns a la brasa, varietats mediterrànies amb certa criança com ara garnatxes, carinyenes i ulls de llebre s’erigeixen com la millor opció. El vi: Salmos (DOC Priorat).
La cuina a foc lent prepara el terreny per als vins negres. Així, guisats, estofats i sopes, rics en llegums, verdures i molta carn veuran de bon grat la complicitat de vins negres de mig cos, de taní madur, per trobar sempre l’equilibri amb els greixos i l’essència sucosa de la carn estofada. Garnatxes i ulls de llebre juguen a casa. Vinyarets Negre (DO Penedès) és l’opció guanyadora.

Vinyarets Negre (DO Penedès) està elaborat amb les varietats carinyena, garnatxa, ull de llebre i sumoll
Sota el foc viu, els rostits admeten vins negres amb més càrrega de tanins, que quedaran suavitzats en el paladar. Un cabernet de perfil ferm i saborós i llarga criança, com el nostre clàssic Mas La Plana (DO Penedès), converteix un àpat en una experiència sensorial.

Mas La Plana, un vi negre ideal per maridar-lo amb plats com el rostit