Si t'agrada Mad Men... t’agradarà el Brandy

Oi que us sona el brandi? Sí aquest prestigiós regal que se sol fer al metge! Rima amb trendy i no és casual! Un destil·lat que ara torna a estar de moda, tot i que com tots els clàssics intemporals, sempre ha estat aquí. Un destil·lat de raïm amb molt d'estil.
Cognac o Armagac són Apellations Controlées franceses . A Espanya existeixen dues denominacions que l'elaboren: Jerez i Penedès. Sigui com sigui, el brandi enamora pel seu nas, t’entusiasma pel seu perfum... ¿Old-fashion? Ni molt menys! Tot és cíclic i ara l'estètica vintage és la que regna i si encara teniu dubtes feu un cop d’ull a la passarel·la de la nova temporada tardor – hivern.
Us imagineu vestits com els anys seixanta tot prenent un bon destil·lat de vi amb una copa ampla, elegant i delicada a l'agència publicitària Sterling Cooper? Aquesta és l'estètica Mad Men, la d'aquests tipus com Don Draper, paradigma d'estil, a qui imagino amb la seva armilla cenyida, escrivint mentre prenen un glop, llarg i reposat de Torres 20 . Un tipus complex , de contrastos però pel que fa a gustos, amb les idees clares. Però no ens equivoquem , el brandi no és [només] cosa d'homes. Perquè un bon paladar no entén de gèneres i cada dia som més les que ens deixem seduir per l'alquímia d'un destil·lat amb molta història.
Com aquest brandi del Penedès amb varietats tan interessants com l’Ugni Blanc i la nostra Parellada. La seva base és ferma: raïm amb molta acidesa criat amb les mares del vi.
Us explico un secret? La majoria de brandis que es comercialitzen a Espanya no es destil·len, sinó que parteixen d'un destil·lat ja fet. Bodegues Torres és dels pocs (es poden comptar amb els dits d'una mà ) que destil·len a casa, com abans, com sempre. Tenim com a grans exemples el Torres 20 o el Jaume I.
Saps com pots saber on s'envelleix? Fixa't en les teulades dels cellers i veuràs que hi ha una floridura fosca. S'anomena "la Part des Anges". La part dels àngels és aquesta empremta que vesteix als cellers amb un halo alquímic i que es produeix per l'evaporació de l'alcohol durant la seva criança. El seu touché: bótes de roure americà i francès.
Us agradaria ser mestres destil·lador ? A l'escenari més idealista possible, hauries de tenir el llit en una sala amb un alambic fraccionari i podries estar dos o tres mesos destil·lant contínuament separant els caps i les cues. I et quedaries amb la millor fragància: el cor.
Quan el prendrem? Per beure un brandy necessites temps, no es pot prendre com un xupito, tingues en compte que la seva elaboració ha requerit molt de temps. Has d’escalfar-lo amb la mà, amb la teva escalfor corporal, a la base de la copa. Ell s'encarregarà d’atemperar el teu esperit, encara que també n'hi ha a que li agrada més on the rocks.
Com el prendrem? Posem de moda el "brandy time" per filosofar! Serveix-te poca quantitat, perquè t'enamoris de la seva aroma i tornis a desitjar olorar-lo. El seu maridatge ideal: un trio amb cafè i una llarga xerrada d'intenses mirades.
Per als més versàtils, una curiositat: Sabeu quina és la beguda més popular a Mèxic ? Torres 10 amb cola, un combinat que provoca escuma i afegeix un punt de distinció a les teves nits.
No importa ni com ni quan, el teu "brandy time", el tries tu . Perquè el brandi és pacient i t’espera.
Si t'agrada Mad Men t'agradarà el brandi perquè com deia Coco Chanel: "Les modes passen, l'estil perdura". Oi, Mr. Draper?
Meritxell Falgueras by Meritxell Falgueras
"Sóc una vinya jove de trenta anyades que creix al Celler de Gelida, un celler que ha donat grans vins durant cinc generacions.
M'han podat estudis de sumilleria i humanitats. Les pluges han nodrit les meves estades a Itàlia, Estats Units i França, i han donat fruit a una verema excel·lent que ha rebut els elogis de la crítica amb el premi Nas d'Or jove promesa de Catalunya i de l'Estat.
En vista em defineixen com transparent i brillant, amb reflexos daurats i llàgrima lenta.
En boca, molt salada, amb un punt dolç i un post-gust picant. Un vi cosmopolita que transmet a cada glop la "joie de vivre".