Què es beu als restaurants amb estrelles Michelin?

2023 03 10 clean

Per Laura Conde, periodista 

 

Recorrem alguns restaurants amb estrella Michelin de la geografia espanyola i donem una ullada als seus cellers, que ens confirmen -per si en quedava algun dubte- per què es troben entre els grans.

 

Xerta (Tarragona)  

La cuina subtil i delicada del xef Fran López, que es basa en els peixos frescos acabats d'arribar de la llotja de Sant Carles de la Ràpita, es poden marinar amb una carta de vins, mereixedora d'un premi Cartaví 2016, en el seu restaurant esplèndid ubicat a l'Hotel Villa Retiro. Al seu celler, entre les joies inimaginables procedents de tots els racons del món, hi trobem diverses referències de Familia Torres, entre elles Fransola, Gran Coronas i Mas La Plana.  

 

xERTA
Llagostí infusionat, plat de la carta del restaurant Xerta (Tarragona) 

 

Atrio (Càceres) 

Un altre dels restaurants amb estrella Michelin de referència a Espanya per la seva carta de vins espectacular és l'Atrio, a Càceres, on el seu director de vins, José Luis Paniagua, cuida amb cura cada detall. El celler d'Atrio és una espècie de museu per a col·leccionistes, que hi trobaran des de referències amb història fins a meravelles contemporànies i insòlites, totes elles perfectes per maridar amb la cuina sempre intel·ligent i creativa dels seus autors, José Polo i Toño Pérez. A la seva carta podem trobar vins estatunidencs de Marimar Estate i el Grans Muralles, de la DO Conca de Barberà.  

 

ATRIO
El celler del restaurant Atrio a Càceres 

 

Iván Cerdeño (Toledo) 

El xef Iván Cerdeño es troba últimament en boca de tothom gràcies a allò que ell defineix com a cuina de muntanya i mar, un desplegament de propostes basades en la cuina manxega que miren totes les tradicions gastronòmiques que han passat per Toledo. El seu celler, dirigit pel sommelier Maikel Rodríguez, disposa d'algunes referències de Familia Torres, com ara el negre Mas La Plana i els blancs Fransola i Waltraud. 

 

IVAN CERDEÑO
Plat del menú Memorias  de un Cigarral del Restaurante Iván Cerdeño 

 

Tatau (Osca)  

Aquest restaurant amb estrella Michelin presumeix d'un gran ambient a qualsevol hora i combina a la perfecció el savoir faire propi de l'alta cuina amb l'aire canalla d'un restaurant al qual s'hi va, sobretot, a divertir-se. La carta és canviant, festiva, sorprenent, com també ho són els seus vins, de manera que mai no hi trobarem els mateixos. En el moment en què escrivim aquest post podíem demanar un Milmanda o un Purgatori, però en el cas de Tatau -i aquest és precisament el seu encant- mai no se sap.   

 

TATAU
Cuina del restaurant Tatau a Osca 

 

Los Guayres (Las Palmas de Gran Canaria)  

Cal desplaçar-se fins a Las Palmas de Gran Canaria per ocupar taula a Los Guayres i gaudir des del primer moment d'aquest aire slow i agradable tant característic de l'arxipèlag. Aquí la cuina canària d'autor del xef Alexis Álvarez pren forma de menús degustació, que es poden escollir amb maridatge o sense. Si optem per aquesta darrera opció, la festa està servida, perquè el seu equip ens conduirà per un viatge sensorial a través del paladar en què podrem trobar l'homenatge als vins de guarda com ara Perpetual, des del Priorat.  

 

GUAYARES
Cucurutxo de steak tartar i bombó de pebrot rostit, plat del restaurant Los Guayares (Gran Canaria)

 

Adrián Quetglas Restaurant (Mallorca) 

Gràcies a la seva cuina sense fronteres, intensa i evocadora, el xef Adrián Quetglas s'ha convertit en un referent en un lloc tan competitiu gastronòmicament com és Mallorca. La carta de vins és àmplia i plena de referències internacionals, entre les quals trobem negres com ara Purgatori i Rebels de Batea i el blanc Fransola. Al tancament d'aquest post, els quedava una última ampolla de Mas Borràs 2012; qui sap si ja l'hauran destapat.  

 

ADRIAN QUETGLAS
Preparació de plat al restaurant Adrián Quetglas de Mallorca

 

La Boscana (Lleida) 

En aquest establiment d'interiorisme espectacular que es troba a Bellvís (Lleida) podem trobar gairebé en qualsevol moment el seu xef Joël Castanyé pensant receptes a base de productes locals amb tècniques de les cuines del món, o viceversa, sempre amb la imaginació per bandera i una matèria primera de la màxima qualitat. Purgatori (que en tenen, ens explica el xef, des de la primera anyada), Cuvée Esplendor Vardon Kennett, Milmanda, Sons de Prades o Fransola són alguns dels vins que trobem en el seu celler profús.  

 

BOSCANA
Restaurant La Boscana a Lleida 

 

El Cenador de Amós (Cantàbria)  

El celler d'El Cenador de Amós, el tres estrelles Michelin de Villaverde de Pontones, a Cantàbria, no pot estar més a l'altura d'un restaurant del seu nivell. Dirigit pel sommelier Andrés Rodríguez, submergir-s'hi és fer-ho en un univers de relíquies d'arreu del món que conviuen amb vins actuals, clàssics, transgressors, atrevits, moderns, tradicionals... per a tots els gustos i paladars entre els quals hi ha Mas La Plana, Reserva Real, Grans Muralles o Purgatori.

 

CENADOR
Restaurante El Cenador de Amós en Cantabria 

 

Enoteca by Paco Pérez (Barcelona)  

El restaurant amb dues estrelles Michelin ubicat a l'Hotel Ars de Barcelona disposa del segell del xef Paco Pérez, que porta la seva alta cuina d'inspiració marinera, amb aquests mar i muntanya sublims, marca de la casa, a la Ciutat Comtal. Enoteca by Paco Pérez és, entre altres coses, un lloc on es respira amor pel vi i en què, igual que succeeix a la cuina, es busca l'excel·lència de cada celler, de cada productor. Milmanda, Mas La Plana i Reserva Real són els vins de Familia Torres que podrem beure si hi reservem taula.  

 

ENOTECA
Restaurante Enoteca by Paco Peréz en Barcelona