Llibres per beure-se’ls

Tan sols heu hagut de apropar-vos a qualsevol llibreria per observar el sorprenent nombre de publicacions que existeixen sobre el vi. I dels autors més diversos. Aleshores, entre tanta oferta, què hem d’escollir? Aclaparador. Però que no s'estengui el pànic: organització.
Comencem per les guies.
Tot i certs prejudicis personals sobre algunes, he d'admetre que són pràctiques per conèixer els vins més excel·lents. Entre les pioneres: La Guia Peñín de los Vinos de Espanya (Pi & Erre Comunicación) de l'editor José Peñín amb més de dues dècades de trajectòria (en la seva última edició es van tastar gairebé 10.000 vins). Un altre clàssic: La Guia Proensa (Proensa) de l'especialista Andrés Proensa. La seva última edició, la catorzena, només inclou vins qualificats amb una puntuació igual o superior a 90 sobre 100. Més: La Guía de Vinos, Destilados i Bodegas de Galícia de Luis L. Paadin (Servino.net) que aquesta vegada ha augmentat el nombre de vins tastats i les seves pàgines, i no admet publicitat. En aquesta mateixa categoria es troba la Guía del Champagne de Jordi Melendo (Ceodos). L'única sobre aquest escumós francès -la primera en espanyol- que a més compta amb l'assessorament de dos professionals com Juancho Asenjo i Pedro Ballesteros, aquest últim l'únic Master of Wine espanyol. Seguim: Los Supervinos (Guies del Linx) de l'enòleg Joan C. Martín, considerada la millor guia de vins d'Espanya segons els Premis Gourmand. Es diferencia de la resta en que selecciona 150 vins que trobem en un supermercat. També la Guía de Vivir el Vino i altres curioses com: 1001 Vinos que hay que probar antes de morir (Grijalbo) de Juan Manuel Bellver i Neil Beckett; los 100 Mejores vinos por menos de 10 euros (Planeta) de la sommelier Alicia Estrada; Sin mala uva: guía de monovarietales de España 2016 (Emepe) del periodista Ernesto Gallud -la primera en el seu gènere- o Vins insòlits (Jonglez) del periodista Pierrick Bourgault.
El segon grup de llibres són aquells que ens conviden a gaudir del territori.
Exemples? Barcelona Wine, de Lluís Tolosa, premiat com a segon millor llibre d'enoturisme del món en els Gourmand Awards 2016 (dels certàmens més importants). També Los Ríos del Vino (Miguel Gómez) del soci fundador de l'Acadèmia del Vi de Marbella Serafín Quero de Toribio. I finalment, De Vinos por Europa. 20 rutas imprescindibles en coche (Alhena Media) de l'especialista en turisme Isaac Fernández.
Següent categoria: publicacions més tècniques.
Inclouríem aquí la reedició del Diccionario profesional del vino (Global Màrqueting Strategies) de Ernest de Serdio (la primera va ser molt lloada). També 100 palabras del vino (Akal) del sommelier cap del restaurant Alain Ducasse, Gerard Margeon. La d'un altre sommelier, el Premi Nacional de Gastronomia 2011, Ferran Centelles, que ens revela els secrets del maridatge en ¿Qué vino con este pato? (Planeta). I d'un tercer, Josep Roca, amb la seva Tras las Viñas (Debat) on explica la història de dotze cellerers del món i els seus vins. Escrit amb Inma Puig, professora d'Esade. Què més? Si ens atreu el món del tast: Manual del sumiller (L'Atzar) de Maria Luisa Martín, El vino y su servicio (Síntesi) de Lluís Coll Nicolau i La cata de vinos (Grijalbo) de Lluís Manel Barba. Finalment, destacar The Oxford Companion to Wine (Oxford University Press) considerat pel Washington Post com "el millor llibre d'història de vins".
Finalment, el grup més lúdic i original. Enfocat als més petits (sí, ells també tenen la seva parcel·la vinícola):
La Aventura del vino de Federico Oldenburg amb il·lustracions de Maria Rubio, la primera iniciativa editorial per al públic infantil. Mitos y leyendas del vino (Antonio Madrid Vicente editor) d'Antonio Tomas Palacios i Antonio Madrid; Refranes y dichos populares en torno a la cultura del vino de Víctor Jorge; Vino, salud, amor y sexo (Cenlit Edicions) del metge Jose Luis Arrondo; la petita guia il·lustrada El vino no tiene misterio (RBA Llibres) de la periodista Ophélie Neiman o El Zen y el arte de degustar vino (Almuzara) d'Ignacio Maciel (amb pròleg de Ferran Adrià).
Però si el que volem són novel·les, allà van algunes: El Bouquet del Miedo (Destino) del director del departament d'innovació d'Arzak, Xabier Gutiérrez; Un jardín entre viñedos (Grijalbo) de Carmen Sants per als romanticones; Vino, oriente y mediterráneo (Orient i Mediterrani) del poeta Mohammed Bennis; la reedició de La Bodega de un literato (Abada) un clàssic de Georges Saintsbury; Cinco historias del vino (Dalya) de Fernando Quiñones i finalment, un còmic: Viñas de Burdeos (Coeditum) d’Éric Corbeyran.
A destacar que només s'han recollit algunes publicacions de l'últim any. No obstant això, n’hi ha tres fora d'aquest paràmetre d'obligada cita: el Gran Diccionario del Vino (Edhasa) de Maurici Wiesenthal, el Atlas Mundial del Vino (Blume) d'Hugh Johnson i Jancis Robinson i El mundo del Vino (Larousse).