Les noves tendències a les cartes de vi

La classificació de vins pel seu color ja no està de moda. Per això en les cartes de vins de la nova era ens trobem tot un món en disseny i categories per fer de l'elecció del vi una experiència senzilla ...
... però hi ha una cosa no canvia:
El Preu
Un dels criteris bàsics s'ubica a la fila de la dreta: el preu. El component psicològic juga un paper important. S'ha demostrat que el vi que més es consumeix és el segon més barat; una mesura contra la idea de semblar un garrepa. I, paradoxes de la vida, està de modé que els restaurants augmentin el preu del vi, per induir els winelovers a gaudir de les bones ampolles a casa. Així, avui la majoria de restaurants busquen la rotació pel sobre del marge, i fins i tot podem trobar establiments que permeten portar les teves ampolles preferides -pagant pel destapament - per poder gaudir del seu servei i la seva cuina.
El Format
Trobem cartes en les quals es pot escollir segons el format, no només el de 0,75l sinó també el màgnum, el de tres litres per a les taules de grans famílies i de molts amics, o bé mides individuals tipus quinto per als que mengen sols. Hi ha més ofertes de vins a copes de diferents zones per anar descobrint ...
Les Varietats
Als Estats Units són moltes les cartes categoritzades per varietats, majoritàriament posant a l'aparador els monovarietals. També és comú la classificació del vi en funció del seu aroma o sabor, utilitzant per a això descriptors senzills i de fàcil comprensió (afruitat, dolç ...) Encara que de manera global podem dir que la zona de les vinyes segueix sent la principal referència, ja sigui per organitzar els vins per climatologies, alçades, densitats i/o denominacions d'origen.
Convergència Tecnològica
Les noves tecnologies també ens aporten nous mètodes que van molt més enllà de la descripció d'un vi i el seu preu: les tablets tàctils s'obren pas i en elles podem anar descobrint la història de cada elaborador amb un munt de fotos, gràfics, mapes i dades tècniques. A més podem buscar pels termes que més ens interessin: celler, enòleg, tipus d'elaboració, segons els seus certificats ecològics, anyades i / o graus alcohòlics.
Escoltar a la cuina i reduir referències
La llista de vins ha de ser la nostra aliada, sense complicar-se la vida en excés. Per això, últimament en lloc d'oferir "totxos" amb més de 600 referències que provoquen tendinitis, el que de veritat es porta és una bona i sintètica selecció per a què el comensal no s’hagi de perdre en un món de referències, i trobi fàcilment la millor parella per el seu menú. Els asos a la màniga de les cartes de vins per poder harmonitzar un menú degustació, cada dia més comuns, són els blancs de mig cos. De la mateixa manera, la tendència és incloure vins negres lleugers per a peixos i crear maridatges de contrast. També són tendència els tercers plats, una mena de "pre-postres" que sol estar constituït per diferents formatges. Aquí els vins dolços són els "must" que tota carta ha de tenir.
Més que Vi
Les cartes d'avui busquen harmonitzar tot el que l'establiment ofereix. Tot està pensat per a conviure amb la resta d'elements. Així, ens trobem cartes que inclouen des de l'aigua, fins al cafè i el te, i a vegades també s'inclouen un selecte catàleg de còctels, licors i destil·lats.