Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia: l'art de maridar vins i arrossos del Delta

bnner

Com ja vam informar el seu dia, l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme ha atorgat a Catalunya la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia 2025 – Som Gastronomia, un esdeveniment que compta amb l'adhesió de Familia Torres.

  • Un reconeixement que posa a l'aparador l'excepcionalitat i la riquesa del patrimoni agroalimentari i culinari català, i consolida el territori com a referent internacional. La distinció posa l'accent en l'esperit innovador, connecta el seu patrimoni alimentari amb valors com ara la sostenibilitat, la qualitat i la cohesió social, i fa de la gastronomia catalana un element clau en la identitat cultural del territori.
  • Emparat en aquest context, el mes de setembre li prestem una atenció especial a les comarques més meridionals del territori, terres regades pel Delta de l'Ebre que fan del conreu de l'arròs un motor econòmic i cultural, una forma de vida.

Sota aquest pretext, Familia Torres proposa dos maridatges, amb l'arròs com a protagonista, per celebrar l'excel·lència d'un producte tan essencial com exquisit, com també un dels aliments més versàtils tant en l'àmbit gastronòmic com en l'admissió de diferents tipus de vi per a la seva companyia i gaudi.

Arroz del Delta cocinado.
Arròs del Delta cuinat.

Els Arrossos del Delta

  • L'arròs del Delta de l'Ebre té la Denominació d'Origen Protegida pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i ratificat amb Denominació Específica pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació d'Espanya, reconeguda per la UE.
  • La disposició geogràfica, hidrològica i climàtica de la desembocadura del riu Ebre atorguen unes característiques pròpies i diferents de les d'altres zones arrosseres, cosa que li confereix una qualitat especial i distintiva.
  • La zona de producció la configuren principalment els termes municipals de Deltebre, Sant Jaume i part de les localitats de l’Ampolla, Amposta, Camarles i Sant Carles de la Ràpita. L'arròs que es pot comercialitzar sota aquesta denominació és el procedent de diferents varietats, de les quals la badia és la més estesa. La resta de varietats són: tebre, sènia, fonsa, bomba i montsianell.

Les propostes de maridatge de Familia Torres

  • Perquè en un plat i una copa, s’hi pot encabir un país. Del Delta al Priorat. Del Delta al Penedès. Un viatge transversal per unir dos mons nascuts per entendre's com un de sol, aquestes dues propostes enogastronòmiques tangibilitzen l'excel·lència d’allò que podem oferir:

Arròs cremós amb verdures i Forcada (DO Penedès)

  • Trobada al nord-oest de la DO Penedès, a les faldes de la Muntanya Roca Forcada, propera a la Vall de Bianya, Forcada és un altre dels resultats tangibles del projecte de recuperació de varietats ancestrals iniciat fa més de trenta anys. 
Variedad forcada, plantada en viñedos de propiedad de Familia Torres
Varietat forcada, plantada a vinyes de propietat de Familia Torres 
  • Conreada a 450 metres d'altitud i allunyada de la influència del mar, la forcada sorprèn per la seva intensitat aromàtica i la seva frescor pròpia d'altituds més elevades, on les notes d'herbes ens submergeixen en l'imaginari dels boscos de la Mediterrània, mentre que els records a flors blanques i aquell murmuri cítric que sedueix sosté l'estructura i l'essència de la varietat. 
forcada
Forcada (DO Penedès) maridat amb arròs del Delta de l'Ebre amb verdures

Les característiques organolèptiques del Forcada aporten un paladar net i fresc que juga amb la cremositat del plat i alhora n’apuntala l'essència vegetal, tot proposant-nos una experiència de contrast i alhora semblança. 

Arròs d'ànec mut del Penedès i Salmos Vi de Vila (DOQ Priorat)

  • L'ànec mut pertany a una raça criada a les zones rurals de l'Alt i el Baix Penedès, particularment a prop de Vilafranca del Penedès des del segle XVI. La criança d'aquesta raça d'ànec s'ha revifat, juntament amb els galls de raça Penedès, i actualment és una de les més apreciades perquè la carn és menys greixosa que la d'altres espècies d'ànec.
  • Presenta una carn de gran qualitat, menys greixosa i amb una pell molt fina. La carn de l'ànec mut també és més consistent i fosca que la d'altres ànecs, per la qual cosa s'erigeix en un dels productes més apreciats de la comarca pels restauradors.

Si bé la recepta tradicional amb pinyons i prunes se sol acompanyar d'un negre jove, la inclusió de l'arròs permet una versatilitat més gran, i fa que les característiques d'aquesta mena d'ànec trobin al Salmos Vi de Vila i el seu cupatge de garnatxa i carinyena un aliat infal·lible.

Arroz d’Ànec Mut del Penedès maridado con Salmos, DOQ Priorat, propiedad de Familia Torres. 
Arròs d’ànec mut del Penedès maridat amb Salmos, DOQ Priorat, propietat de Familia Torres. 

Pocs aliments són tan versàtils com l'arròs, que obre una infinitat de possibilitats per establir aliances amb vins molt diferents i identitat ben definida. Productes d'una terra amb una cultura enogastronòmica i sostenible que té una projecció internacional imparable.