ESSENCIAL PINOT NOIR

Pinot nero; spätburgunder; blauburgunder ... Són algunes de les sinonímies per les quals es coneix a la dama de les varietats negres; una mena de diva que es coneix única i seductora, delicada i expressiva; essencial en l'imaginari dels vins de prestigi. Anomenem-la pel seu nom més universal: la Pinot noir.
Perquè conèixer-la és estimar-la, us presentem les cinc principals característiques que fan de la pinot noir un punt i a part al jardí ampelogràfic de la gran casa que és el món del vi:
1. De noble bressol. Parlar de Borgonya és referir a l'origen d'aquesta varietat i als excelsos vins que amb ella s'elaboren a la regió francesa, on segueix sent l'eterna "Regina" de la prestigiosa Côte d'Or borgonyesa.
2. La varietat de les mil cares. A causa de la seva ancestral història, els ecos es remunten a la Gàl·lia Romana, la varietat ha patit diferents mutacions per adaptar-se a terres tant llunyanes entre si com unides per la viticultura. Així, Champagne a França, Alemanya, Àustria, Suïssa, Itàlia, Espanya, Oregon, Califòrnia i Nova York als Estats Units; Xile, Argentina, Sud-àfrica o Nova Zelanda aporten diferents versions d'una mateixa varietat que es manifesta sempre pròpia i especial.
3. A la recerca del fred. La varietat prefereix climes de moderats a frescos, per tal de conservar les seves característiques fruiteres tan distintives. Potser per això, les seves baies, petites i delicades, s'agrupen compactes, atapeïdes les unes a les altres, sentint-se part càlida d'un tot que, com a fruita madura, regalarà un suc molt dolç.
4. Els sabors. Si bé la varietat es mostra versàtil en funció del seu origen; els exemples paradigmàtics, sempre monovarietals, ofereixen unes distintives notes de fruita vermella encarnades en cireres, gerds i maduixes. La seva pell fina ens regala uns tanins suaus i amables, a més d'una intensitat cromàtica lleugera, allunyant-se de profunditats pròpies d'altres varietats.
5. Cor indomable. La pinot sol envellir de forma poc predictible; fent dels esforços en celler un acte gairebé heroic per aconseguir les notes vegetals i animals que carreguen de matisos a la molt present fruita. El seu esperit jove clama per un consum dins el mateix any en què s'adquireixi l'ampolla, però oferint-li l'oportunitat i el temps adequat, pot regalar un vi adult i sensual: Cuir, tabac i fruita cuita de dos rombes, no apta per a tots els paladars.
El Vi: Mas Borràs (DO Penedès, Família Torres)
L'aposta de la Família Torres per la pinot noir manté l'estatus de prestigi dels millors exemples varietals.
Situada a les zones més altes del Penedès, la finca homònima de Mas Borràs acull les vinyes de pinot noir que, subjectes a les oscil·lacions tèrmiques dia-nit, maduren de manera òptima.
Mas Borràs vesteix de color cirera intens, una profunditat poc usual que ens anuncia la complexitat enològica d'un vi meravellós. Aromes fruiters presents en forma de gerd i cireres en licor, orbitant sobre un fons de cafè i moca, llaminer i madur.
En boca es revela gairebé tàctil, vellutat, acariciant el nostre paladar i apel·lant al nostre part sensorial més tangible.
De finíssima acidesa, taní suau i perfumat, Mas Borràs expressa l'elegància varietal des d'un discurs propi i rotund per recordar el seu origen i concepte original.
Un vi atemporal de pell amable i ànima profunda. L'excepció monovarietal en un món de mescles, que no necessita companyia per oferir el millor de si.