MILMANDA

milmanda

Llegenda d'una herència mil·lenària

Sota l'empara geogràfica de la DO Conca de Barberà, la finca de Milmanda descansa als peus de la Serralada de Prades, envoltada de turons de matoll mediterrani que fan olor de romaní, ginebró i farigola.... i a pura història. Un valor intangible que esdevé material en forma d'un dels chardonnays més aclamats del continent.

Viñedos de chardonnay de la finca dónde nace Milmanda, en la DO Conca de Barberà. 
Vinyes de chardonnay de la finca on neix Milmanda, en la DO Conca de Barberà. 


DO Conca de Barberà

La Conca de Barberà, situada al nord de la província de Tarragona, s'estén en una plana vertebrada pels rius Francolí i Anguera, i protegida de la influència marítima per les muntanyes que l'envolten, especialment la serralada de Prades. Les seves condicions naturals, unides a la seva història i les seves tradicions, la converteixen en una zona privilegiada per al conreu de la vinya.  

Una història mil·lenària per explicar

El lloc gaudeix d'unes condicions idònies per a la chardonnay, en un enclavament en el qual es respira una aura d'història vitivinícola heretada de la tradició cultural de l'orde del Cister. A la finca s'erigeix, majestuós, el castell de Milmanda; que sembla voler competir amb l'emblemàtic monestir de Poblet. Mirant-se de tu a tu, cronologia volent. 

El castillo de Milmanda, en la DO Conca de Barberà.
El castell de Milmanda, a la DO Conca de Barberà

Les restes arqueològiques trobades en el lloc testimoniegen un passat on els ibers, els grecofenicis i els romans hi van deixar la seva empremta. Els romans van crear una vil·la al costat de la finca actual per beneficiar-se de la proximitat de la via Aurèlia, que unia Tarraco amb Ilerda (Tarragona i Lleida).

Aquí els visigots hi van aixecar un castell, que va ser fortificat després pels àrabs. L'any 1136, el compte Ramon Berenguer IV va alliberar la comarca del domini islàmic, i Milmanda es va convertir en propietat feudal i abacial. Des d'aquells dies queda constància escrita dels diferents propietaris. Una de les històries vitivinícoles documentades més antigues de la viticultura i l'enologia.

El segle XIII, els monjos de Poblet van fer del domini, granja. El castell va ser testimoni i protagonista petri de les lluites entre els templers i els abats.  I ja al segle XVI, el perfil rústic i militar es va convertir en un recés de pau palatí, on les personalitats i els dignataris s'hi hostatjaven en les seves visites a Poblet.

La Finca. El Vi

La finca s'alça 500 metres sobre el nivell del mar (de mitjana). Els sòls són calcaris i bru calcaris. El clima és mediterrani amb influència continental, amb una temperatura mitjana propera als 14,5 graus, tot i que amortides per la serralada de Miramar a l'estiu, quan al capvespre es nota la carícia de la brisa marina. Els ceps de chardonnay s'aprofiten de la lluminositat, i apunten cap al sud. D'aquesta manera, les plantes i les veremes presenten perfils més saludables. Aquestes condicions climàtiques i geològiques permeten que la varietat desenvolupi aquí tota la seva tipicitat, empremta inconfusible d'aquesta terra mil·lenària.  

El vino Milmanda, de la DO Conca de Barberà. 
El vi Milmanda, de la DO Conca de Barberà. 

«Si un chablis ha d'assolir l'11è per guanyar-se la menció Grand Cru, al Milmanda aquesta riquesa de sucres se supera sempre de manera natural.» Mauricio Wiesenthal

Les pràctiques envers la vinya, sempre respectuoses amb el medi ambient i la maduració excel·lent de les veremes, que sacrifiquen els rendiments per cercar la qualitat, sembren la llavor del vi que serà. Pel que fa a l'enologia i a la criança, el Milmanda envelleix durant 4 mesos en botes de 300 litres i fudres de 1500 litres, amb un 50 % de roure nou francès. Posteriorment descansa 12 mesos sobre solatges en dipòsit.

La temperatura controlada i condicionada permet que els vins romanguin en contacte amb els seus solatges durant mesos, per fer l'assimilació dels seus llevats i l'enriquiment amb les seves  aromes.

Un procés de fermentació i criança tan natural que no li cal una manipulació enològica excessiva. Així, el fet que el vi romangui en un medi reductor amb els seus pòsits, fa que el sulfatat sigui pràcticament innecessari.
 

El vi que en surt ofereix una elegància intensa, de personalitat única, d'estructura ferma, amb aromes madures i sensuals que recorden el praliné i l'avellana, la mareselva i la mel, el préssec de vinya i aquestes notes adultes de la criança: pa torrat, fum i cafè. 


Reconeixements

Milmanda ha estat creditor des de la seva creació de múltiples reconeixements nacionals i internacionals:

· Collita 2021: 92 punts, JamesSuckling.com 2023
· Collita 2021: 92 punts, JamesSuckling.com 2021
· Collita 2020: 97 punts, Grupo Gourmets 2024
· Collita 2020: 97 punts, Poensa 2024
· Collita 2020: 97 punts, Vivir el vino 365 vinos al año 2024
· Collita 2020: 94 punts, Peñín 2024
· Collita 2020: 94 punts, JamesSuckling.com 2023
· Collita 2020: 94 punts, JamesSuckling.com 2020
· Collita 2019: 97 punts, Proensa 2023
· Collita 2019: 97 punts, Semana Vitivinícola 2023


¿El vols tastar? El pots adquirir aquí.

A Milmanda es parlen de tu a tu la història i la cultura, l'herència ancestral de protecció de la terra i un llegat envers la vinya que ens responsabilitza i ens estimula per continuar fent d'aquest vi bandera del que som. Del que volem ser.