DIA INTERNACIONAL DE L'ALBARIÑO PAZO DAS BRUXAS
Perfil Atlàntic Alma Galega
Ens sumem al Dia Internacional de l'Albariño per celebrar un vi i una varietat que bé mereixen aquesta atenció.
Varietat albariño
Al nord-oest de la península, al sud de Fisterra, l'Atlàntic i la terra es troben en una abraçada, salina i nebulosa. Un petit racó del món que amaga, entre mites i llegendes, el secret dels grans vins blancs del país.
Arrelada a Galícia i Portugal, potser és sota l'empara de la DO Rías Baixas, on l'albariño troba el seu perfil més paradigmàtic. La regió està situada entre els valls i els meandres que conformen els rius Ulla, Miño, i la ria de Vigo.
És la Galícia més brava i agresta la que ens regala un racó, la història del qual descansa en un llegat celta que ens xiuxiueja a l'oïda un passat espiritual, on el sòl i el cel es veuen units de manera irremissible per deïtats atàviques i pràctiques culturals ancestrals.
Paisatge de Galícia, amb les vinyes d'albariño en primer pla
La varietat i la vinya
-
A la vinya, la humitat, les boires i les gelades, formades principalment a les fondalades, són factors decisius que els viticultors han de tenir molt en compte.
-
Treballar el sòl és fonamental per evitar que la humitat afecti el cep, que pot emmalaltir per infeccions fúngiques. D'aquí la presència de parres i ceps alts subjectes a aquesta necessitat que, tanmateix, conformen una estampa a manera de jardí modernista, de naturalesa exuberant.
L'albariño és una de les varietats terpèniques més fines. (Els terpens són compostos aromàtics que es poden trobar en una gamma àmplia de plantes, flors, fruites, verdures i herbes). Les seves aromes primàries són distintives i la seva complexitat i riquesa aromàtica sempre han aportat als vins gallecs una elegància fàcilment identificable.
Els vins
-
En general, l'albariño ofereix vins de color groc verdós, extraordinàriament aromàtics, de bon equilibri, acidesa excelsa i paladar magnífic.
-
Són intensament florals i fruiters, frescos quan són joves. Els seus matisos s'amplien a manera d'aromes complexes de poma madura, plàtan i fins i tot caramel de mel, quan evolucionen amb el temps.
-
En boca són frescos, amb certa untuositat i una gran acidesa que els manté vius i saborosos.
Pazo das Bruxas: El Vi
- Es tracta de la primera incursió vinícola de Familia Torres a la regió. L'any 2012, la cinquena generació de Família Torres va iniciar un projecte vinícola a Rías Baixas amb l'elaboració del seu primer albariño, el qual van batejar amb el nom de Pazo das Bruxas, procedent, principalment de la subzona de la vall de Salnés.
Pazo das Bruxas, DO Rías Baixas, elaborat amb la varietat albariño
Pazo das Bruxas evoca la seva terra des del seu groc brillant de rivets daurats. I des del seu nas intens, ens condueix a un món de flor blanca, cítrics i fruita d'os fresca, per culminar en una boca amable i untuosa, però d'acidesa ferma que perdura en un final llarg i saborós. Tot en un record de boira marina i sal.
- Pazo Das Bruxas és un vi homenatge al folklore i a la natura de Galícia. Conta la llegenda que a les cases pairals (pazos) envoltades de boscos i vinyes, les bruixes gallegues conjuraven als esperits amb danses i encanteris. La salva pujava d'aquest manera pels ceps, i els alimentava amb la seva energia, com els raïms d'albariño que donen vida a aquest vi.