EL SABOR DEL SÒL EN EL VI

Que els diferents tipus de sòl incideixen en el vi final resultant és quelcom, si més no, axiomàtic. I quan ens acostem a l'essència i particularitats d'un sòl en concret la resposta apareix davant nostre, si parem atenció.



Viatgem per a tal efecte al celler de Familia Torres a El Lloar, al Priorat més indòmit, per explicar als nostres vins des de terra; el batec de la terra com a sistema nerviós, en forma de pedra llicorella.



Aquí, els sòls de pissarra provoquen una mena d' estrès nutricional i hídric a la vinya. Sota aquestes condicions, el most presenta escassa concentració de continguts1 que incideixen en els llevats durant la fermentació. És llavors, quan els llevats activen la seva màgia fisiològica i inicien, en compensació, la producció d'àcid2, accentuat en vins cultivats en sòls amb baix nivell de pH (como la pissarra – llicorella), que trobem al Priorat.

[[{"fid":"21291","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":561,"width":841,"style":"height: 334px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]Sòl de pissarra (llicorella) de la finca Mas de la Rosa (Porrera, DOQ Priorat), propietat de Família Torres.

Igual que els anells d’un arbre ens parlen de la seva edat, el sòl actua a mode de petjada, de memòria acumulativa d’allò esdevingut sobre la seva superfície.



Incidències climàtiques, freqüència de pluges, pràctiques enològiques i de viticultura, varietats ... així com una associació mental en base a experiències com a amants del vi, dibuixen l'equació el resultat de la qual és la percepció sensorial del sòl a les nostres copes.

[[{"fid":"21292","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"height":628,"width":941,"style":"height: 334px; width: 500px;","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]Miguel Torres Maczassek (5ª generació), a les portes del celler de de Familia Torres a El Lloar (DOQ Priorat), davant de les terrasses de llicorella.


Potser és complicat olorar el pes i pas de la història en la geologia del Priorat, o l'aroma del proper Mediterrani a les pissarres, però hi són. De la mateixa manera que l'impacte del sòl sobre el perfil aromàtic de Mas de la Rosa és innegable.


Hem de comprendre que l'aportació del sòl a la part organolèptica d'un vi no és simple; la multiplicitat de factors sembla més aviat complexa quan els nostres sentits i la seva interpretació entren en joc. La humanitat del vi. El batec de la terra.

________________________________

1Continguts nitrogenats.

2Àcid succínic