El despertar de l'os bru

15 març 2022

L'aparença i la mida de l'os bru (Ursus arctos) el converteixen en un animal inconfusible. No existeix cap altra espècie en el nostre territori que se li assembli i amb la qual el puguem confondre. Els nostres ossos, els que habiten a les muntanyes de la serralada Cantàbrica i al Pirineu, mesuren entre un metre i mig i dos mestres, i arriben a pesar els 250 quilograms.

Imatge
Oso cantábrico comiendo frutos del pudio.

Os cantàbric menjant fruits del púdol. Fotografia: Fotografia de: Fundación Oso Pardo

El seu parent nord-americà, el grizzly, al qual els científics han donat el nom descriptiu d'Ursus arctos horribilis, el dobla en pes i en mida fins a assolir els 700 quilograms i 4 metres d'alçada.

Imatge
Ejemplar de grizzly en el campo

Exemplar de grizzly al camp

Molt menys carnívor que el llop, l'os basa a seva alimentació en un règim frugívor, especialment a la tardor, en què abunden els fruits silvestres, baies i brots d'arbustos: bruc, ginestar, ginebró, arç blanc, etc. A la primavera i a l'estiu captura tot tipus de preses: formigues, cucs, escarbats i tot tipus de rèptils, fins i tot amfibis i peixos.

L'os bru té una alta capacitat de convivència amb la població rural i en comptades ocasions entra en conflicte amb els pastors i els ramaders. Per suposat que es produeixen atacs al bestiar, però molt esporàdics. Danys que són degudament compensats per l'administració. Tampoc entra en competència amb els caçadors, doncs és més carronyaire que predador.

Una altra cosa són els conflictes que sorgeixen degut a la passió que senten aquests gegantons per la mel i la fruita madura, especialment les cireres, la qual cosa obliga a protegir els ruscos amb vailets elèctrics, tancar el perímetre dels fruiters i altres mesures de protecció per les quals els apicultors i els agricultors també reben ajudes, com també pels possibles danys produïts.

Quan arriba l'hivern, la majoria dels ossos ibèrics (alguns opten per romandre actius) desapareixen de la muntanya, es retiren a recer d'alguna cova per reduir allà les seves constants vitals i dormir consumint la reserva de greixos acumulats, sumits en un sopor que no és del tot profund. De fet, acostumen a sortir de la cova per fer una passejada hivernal, la qual cosa ens permet seguir el seu rastre.

Imatge
Oso alrededor de un roble

Os al voltant d'un roure. Fotografia de: Fundación Oso Pardo

Les empremtes de l'os apareixen ben marcades sobre la neu. S'hi distingeix perfectament la sola, semblant a la d'un peu humà descalç, els cinc dits, els coixinets i les ungles. L'anterior és molt més petita que la posterior. Un altre dels rastres habituals són les urpades als troncs dels arbres, el pèl enganxat a les escorces o als filferros espinosos i les senderes marcades amb els seus excrements per marcar territori.

Tanmateix, els tècnics que segueixen l'evolució de l'espècie estan avisant des de fa anys que, a la serralada Cantàbrica i al Pirineu, els ossos estan deixant d'hivernar cada vegada més. Una de les principals causes d'aquest canvi de comportament podria ser l'alteració del ritme natural de les estacions provocada pel canvi climàtic.

En qualsevol cas, l'inici de la hibernació dels ossos depèn de factors meteorològics, de la disponibilitat d'aliment i de les característiques individuals. En general, els mascles romanen actius més temps i surten primer de les coves, mentre que les osses prenyades són les primeres a entrar i les últimes a sortir ja en companyia dels seus cadells, després d'una gestació que dura vuit mesos i d'haver parit a l'interior de la cova a les primeres setmanes de gener.

Imatge
Oso cantábrica con crías.

Ossa cantàbrica amb cadells. Fotografia de: Fundación Oso Pardo

La hibernació consisteix en una letargia en què el seu ritme cardíac baixa de les 50 pulsacions per minut a tot just 10, el ritme respiratori a la meitat i la temperatura corporal cau en 5 graus. Durant aquest període, l'os deixa de menjar, beure, defecar i orinar, i manté les constants vitals més funcionals gràcies a l'energia proporcionada pels greixos acumulats.

En tot cas, aquesta aturada brusca biològica està a punt de finalitzar. En aquestes setmanes de març, davant l'arribada imminent de la primavera, els mascles desperten i, després d'haver perdut gairebé un terç de la seva massa corporal, abandonen el seu refugi per alimentar-se de tot allò que els ofereixi l'entorn (sovint encara nevat) i recuperar forces ràpidament.

Les femelles ho faran dintre d'unes setmanes, entrat l'abril, juntament amb els seus cadells, els quals hauran de protegir dels atacs dels mascles. Especialment als territoris on les poblacions estan augmentant i la competència per les femelles s'accentua. Es tracta d'una tendència a l'infanticidi amb la qual els mascles pretenen provocar que les femelles tornin a entrar en zel.

Imatge
Oso cantábrica con crías.

Ossa cantàbrica acompanyada dels seus cadells. Fotografia: Fotografia de: Fundación Oso Pardo

Després de caure fins a nivells que van fer témer per la seva extinció, i gràcies a la tasca duta a terme amb els programes de conservació i a la feina conjunta de les administracions i les entitats conservacionistes (molt especialment de la Fundación Oso Pardo) la població d'os bru a la península Ibèrica ha aconseguit recuperar-se i avui dia supera els 400 exemplars, amb 350 exemplars a la serralada Cantàbrica i 60 al Pirineu.

The subscriber's email address.
No et perdis les novetats i ofertes de Familia Torres