AMB AMOR, EL VI ÉS FOC

Ovidi va anticipar el ritual que es desenvoluparia en les bacanals romanes amb la seva sentència: "amb amor, el vi és foc". Per sort, avui dia la gent sap apreciar el vi en la seva justa mesura, bevent poc i bo, tastar amb molt de gust i utilitzant-ho per enamorar-se.
EL 14 de febrer, gràcies a la tradició pagana, celebrem el dia dels enamorats. I hi ha un vi que ho exemplifica millor que cap altre: una noble parellada de cellers Torres anomenada Sant Valentín, creada per Miguel Torres Carbó per regalar-lo a la seva estimada esposa Margarida Riera com una carta líquida d'amor.
Quants matrimonis ha salvat el vi gràcies a aquesta ampolla compartida els dissabtes a la nit?!
Un estudi realitzat a 634 parelles durant els seus primers nou anys de matrimoni ha demostrat que la taxa de divorcis va ser significativament més alta quan només un dels cònjuges bevia més que l'altre. Però, si la parella bevia junta, les probabilitats de divorci disminuïen.
Ja a l'Antic Testament la vinya era símbol de fertilitat i també de reproducció humana. "El vi és la poesia dels sentits” deia el mestre de l'enologia Louis Pasteur. Els millors versos han estat recitats per la boca persa d'Omar Khayam amb el bell hedonisme de l'estimar bevent vi:
"El vi té
el color
de les roses
potser no és sang
de vinyes
sinó de roses
potser no sigui vidre
aquest calze
sinó blau de mar profund
potser no hi hagi
nit
sinó una parpella de dia. "
El que està clar que dividint una ampolla entre dos, multipliquem les sensacions. I és veritat que es poden expressar millor els sentiments i de vegades fins a ser més honestos davant una copa. També és veritat que davant d'una ampolla el temps s'atura i es pot parlar d’allò que les urgències del dia no permeten.
De manera que hem preparat unes recomanacions en context perquè sigui més original allò de dir “t’estimo”...
PER PRENDRE AMB MADUIXES
Estelado Brut de Xile: perquè les seves fragàncies de maduixes salvatges són afrodisíaques
ROSA ROSAE
De Casta un vi de color rosat ple de llum i calor de la carinyena i la garnatxa amb apunts de temparnillo i syrah
ESMORZAR AMB DIAMANTS
La Masia Pinot Noir de Marimar Torres, un vi que té l'elegància i la delicadesa d'Audrey Hepburn
VINS QUE XIUXIUEGEN
Perpetual, nascut del temps i de la terra. DOQ Priorat
EL FOSC OBJECTE DE DESIG
Mas La Plana, la llegenda vestida de negre des de 1970
AMB UN BON PARELL DE TANINS
Manso de Velasco amb tota la força del Cabernet Sauvignon del nou món que es perllonga en boca gràcies a uns tanins d'acords afruitats i especiats
L'PRIMAVERA, LA SANG ALTERA
Viña Esmeralda (Catalunya) que et fa sentir el jardí del Penedès Superior a la copa
PER PRENDRE AMB OSTRES
Pazo das Bruxas, l’albariño de Rías Baixas que recull l'essència del paisatge gallec
FEM L'ÚLTIMA?
Secret del Priorat: guarda un dolç secret ple de garnatxa que neix dels sòls pobres de formació volcànica.
EL PECAT DE LA CARN
Celeste (Ribera del Duero) criança amb molt de cos, sabor i color que casarà amb les carns més sucoses
REGALA FLORS
Waltraud (Penedès) un riesling nascut d'una història d'amor, la de l'artista Waltraud Maczassek amb Miguel A. Torres.
Les parelles que beuen juntes comparteixen molt més que un brindis a la vida, fan que cada dia sigui Sant Valentí.
Meritxell Flagueras