Neix Las Pisadas 2015, un vi basat en la singularitat del paisatge i la història de Labastida

/ 2018 · 10 · 17

Las Pisadas és el primer vi del nou projecte de la Família Torres a la DOCa Rioja, que ret homenatge a la història vitícola de Labastida, centrant-se en l’origen i la tipicitat per elaborar vins singulars que interpretin el paisatge d’aquest indret de la Rioja Alavesa. Impulsat per la cinquena generació i liderat per l’enòleg Julio Carreter, aquest projecte vitivinícola, que té en les vinyes pròpies la seva senya d’identitat i pren el nom de la seva finca més emblemàtica, La Carbonera, és el resultat del coneixement adquirit durant més d’una dècada de presència en aquesta regió, identificant els diferents terroirs i les millors parcel·les i raïm.

Las Pisadas 2015 és un vi de Labastida. 100% ull de llebre, resulta d’una minuciosa feina de selecció de parcel·les, caracterització de la tipologia de vins i recerca de la tipicitat. Prové de ceps tradicionals d’entre 25 i 50 anys, plantats en vas i collits a mà, repartits en tres zones situades a diferents altures: la zona baixa, pròxima a la ribera de l’Ebre, està situada entre els 440 i 460 metres; la zona mitja als afores de Labastida se situa a 540 metres sobre el nivell del mar, i les parcel·les de la zona alta es troben a la falda de la serra de Toloño, entre 600 i 650 metres d’altura, donant lloc a vins més frescos que els que s’obtenen a les altres zones, més madurs i concentrats.

De la selecció dels millors lots, que es vinifiquen per separat en dipòsits d’acer inoxidable i envelleixen durant 10 mesos en botes de roure francès de 225 i 300 litres, parcialment noves, i altres 12 mesos en ampolla, neix un vi fresc, afruitat i sedós, que ressalta la tipicitat de les vinyes més privilegiades de la Rioja Alavesa. D’un intens color cirera fosc, un caràcter deliciosament afruitat, mostra records de confitura de gerds, notes de fruits secs (dàtils) sobre un fons especiat (clavell) i un paladar saborós, càlid i sensual.

Las Pisadas és, segons Julio Carreter, “un vi de municipi on hem volgut reflectir la tipicitat de l’ull de llebre de Labastida, de les seves diferents zones i altituds que li aporten característiques concretes. És un vi amb un estil fresc, on predomina la fruita a la fusta, potenciant la finor i elegància per sobre de la concentració”. El nom d’aquest vi evoca els dies en què el vi es feia a cel obert, en cups excavats a la roca, i que interpreta el paisatge de l’entorn de Labastida, en honor al seu llarg llegat vinícola.

La Carbonera, vins de paisatge

El projecte La Carbonera marca una nova etapa per als vins de la Rioja de la Família Torres, focalitzada en vinyes pròpies. Pren el nom de la històrica finca catalogada com a vinya singular, que es troba a prop del celler i de la qual naixerà en un futur un vi icona. La singularitat d’aquesta vinya rau en l’edat dels seus ceps (73 anys), l’extensió de la finca (10 hectàrees) i el seu valor històric, ja que aquí es conserven cups rupestres com a testimoni de l’origen de l’elaboració del vi.  

Amb aquesta vella vinya d’ull de llebre com el seu tresor més preuat, La Carbonera posa en focus l’origen i la tipicitat de la zona, interpretant el seu paisatge a través de 18 hectàrees de vinyes en propietat, parcel·les plantades en vas situats a diferents altures dins del terme municipal de Labastida, amb sòls, orientacions i microclimes diferents.

Amb aquest nou projecte, Família Torres referma la seva aposta per Labastida, convençuda de l’extraordinari potencial d’aquesta històrica vil·la en l’elaboració de grans vins. El centenari celler familiar va iniciar la seva trajectòria a la Rioja Alavesa el 2006, posant a càrrec dels seus projectes a Julio Carreter, enòleg nascut a Vitòria.

Cups rupestres, patrimoni vinícola de Labastida

Les petjades de l’herència vinícola de Labastida, un territori beneït por la natura per al cultiu de la vinya, es perceben en la mateixa vil·la i també en el seu entorn, on es conserva una dotzena d’antics cups de pedra destinats al trepitjat de raïm per elaborar vi. Amagades entre vinyes, aquestes ancestrals estructures constitueixen un valuós patrimoni, on hi trobem l’origen del vi de la Rioja Alavesa. Entre els ceps de La Carbonera, se situa el cup conegut com Montebuena Norte, considerat un dels conjunts arqueològics més complets i atractius de la comarca.

Aquest ha estat el lloc escollit per al llançament de Las Pisadas 2015, en un acte amb mitjans de comunicació celebrat dimarts, 16 d’octubre, en el que es va recrear el trepitjat i premsat dels raïms en cups de pedra. L’acte va ser presentat per Julio Carreter, acompanyat de Xavier Rubires, enòleg en cap dels cellers de Família Torres fora de Catalunya, i de Miguel Ángel Larreina, un dels majors experts de la Rioja Alavesa i autor de l’obra inèdita realitzada amb motiu d’aquesta presentació, on resumeix les particularitats que fan de la Rioja Alavesa una regió vitivinícola especial, vinculant el vi amb la història de la comarca, les característiques de les seves vinyes i els aspectes de la seva biodiversitat.