Família Torres llança el seu vi més exclusiu: Mas de la Rosa 2016 de la DOQ Priorat

Notícia / 2019 · 04 · 02

Família Torres captura l’essència del Priorat més recòndit amb Mas de la Rosa Vinyes Velles 2016, un nou vi exclusiu de gran elegància que procedeix del bell paratge que li dona nom, en el terme municipal de Porrera. Es tracta d’una vinya vella en propietat de 80 anys de només 1,9 hectàrees, plantada en vas tradicional i en costers, on la llicorella aflora en forma de roques laminades de color coure fosc entre les que les arrels dels ceps s’obren pas per buscar aigua i nutrients.

“És un dels llocs més captivadors del Priorat, una vinya resguardada i amagada, que s’obre davant del visitant com un amfiteatre. És sens dubte el nostre tresor més preuat i ho té tot per fer un gran vi”, afirma Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres. I afegeix: “Amb Mas de la Rosa, hem volgut que la vinya s’expressés per si sola, realçant la seva puresa i singularitat, sense interferències”.

Situada a una altura de gairebé 500 metres en el seu punt més alt on s’accedeix per una estreta i sinuosa pista forestal, la finca té plantats 5.800 ceps vells de carinyena i garnatxa, entre els que es barregen uns quants ceps de picapoll negre. Totes les tasques es realitzen de forma manual i amb la màxima delicadesa per preservar el paisatge i la integritat del fruit. “Des de fa anys, hem anat constatant l’enorme potencial d’aquesta vinya ja que compràvem el raïm per destinar-lo al nostre vi Perpetual. El vinificàvem per separat i els lots sempre destacaven, així que el 2016 vam decidir elaborar un vi que procedís únicament d’aquest indret”, comenta Miquel Torres.

És una de les primeres finques de Porrera on històricament ja es feia vi, com testimonien vells cups de la zona, i està documentada com a tal al llibre ‘Crònica de Porrera 1865’ de Josep Simó i Serres, on es descriu com “una bona masia situada a 3 quarts d’hora del que ara és la població”. El nom Mas de la Rosa prové, segons explica l’autor, de la dona d’un antic propietari de mitjans del s. XVIII que va embogir i “va prendre foc a la casa i la va reduir a cendres”.  

 

Mas de la Rosa 2016, obra de l’enòleg Jordi Foraster, s’ha elaborat amb la màxima delicadesa, amb extraccions suaus i una criança en botes de roure francès durant 16 mesos, respectant l’expressió del terroir. El resultat és un vi singular, d’extrema finor i estil fresc, afavorit per la situació de la finca en una zona freda amb orientació est. Aquesta orientació permet que el cicle de maduració del raïm sigui llarg i amb un ritme adequat, ja que durant l’estiu la vinya queda ombrejada a partir de la primera hora de la tarda, evitant la insolació directa als gotims. Quant a l’anyada, 2016 va ser un any relativament normal pel que fa a pluviometria i temperatures, que no van ser particularment altes durant l’estiu.

D’aquest vi s’han produït únicament 2.059 ampolles, que s’assignaran per quotes a restaurants gastronòmics de 15 països. El 80% es destinarà a mercats exteriors, entre ells Canadà, Alemanya, Anglaterra, Japó, Xina, Hong Kong i Estats Units. És el vi més exclusiu dels que elabora Família Torres, que ja surt al mercat avalat per la crítica internacional amb 94+ punts Parker i 94 punts a la revista britànica Decanter.

Família Torres al Priorat

Mas de la Rosa és el primer vi de la Família Torres a la DOQ Priorat que prové d’una única vinya singular, un projecte impulsat per Miquel Torres Maczassek, cinquena generació, que té l’obsessió de mostrar l’expressió d’un paisatge, d’un lloc determinat, buscant la frescor i elegància. Les altres dues referències que elabora, Perpetual i Salmos, es nodreixen de vinyes situades en diferents municipis que, en el cas de Salmos, són majoritàriament de propietat.

Família Torres va plantar les seves primeres vinyes a la regió a finals dels anys noranta i compta actualment amb 25 hectàrees de vinya pròpia a El Lloar, on també està ubicat el celler, i 50 ha a Porrera. Recentment ha adquirit 15 ha a la zona de Els Tossals, on està realitzant una plantació experimental d’una petita parcel·la del que serà la vinya de pedra llicorella més alta del Priorat, a 746 metres d’altura, un projecte a molt llarg termini pensat per fer front al canvi climàtic.