Cellers Torres realitza el primer assaig a Espanya del tractor de metà desenvolupat per New Holland

Notícia / 2016 · 05 · 16

El prototip redueix les emissions de CO2 en un 80% i obre la porta a la independència energètica amb l’ús del biometà

Cellers Torres i New Holland, fabricant líder de maquinària agrícola amb seu a Torí, han firmat un acord de col·laboració per realitzar el primer assaig de camp a Espanya del prototip de tractor de metà. Aquesta iniciativa pionera respon no només al compromís mediambiental de les dues companyies per explorar fonts d’energies renovables que permetin reduir les emissions de CO2, sinó també a la visió que comparteixen sobre l’agricultura del futur, que passa per la sostenibilitat i l’autogeneració d’energia.

Per comprovar el funcionament del prototip de segona generació del T6 Methane Power de New Holland, Cellers Torres està realitzant, durant el mes de maig, proves a la seva finca de l’Aranyó, al cor de Les Garrigues, a la província de Lleida, que té una superfície de 175 hectàrees de vinya i 80 ha d’oliveres centenàries.

El tractor objecte d’assaig és un tractor estàndard amb un motor de 6 cilindres i 175 CV de potència, que utilitza gas metà o biometà per funcionar, emmagatzemat en nou cilindres. Té una capacitat total de 300 litres de metà comprimit, equivalent a uns 60 litres de dièsel, que dota al tractor d’una autonomia d’aproximadament mitja jornada en activitats normals. El tractor disposa de tres catalitzadors i amb això compleix la normativa d’emissions Tier 4B, sense necessitat de recórrer a sistemes de post-tractament addicionals.

El tractor de metà és una màquina de pràcticament impacte zero pel que fa a emissions de carboni – emet 80% menys d’emissions que un tractor dièsel estàndard – i pot representar un estalvi de combustible d’entre 20 i 40%. Les emissions de CO2 es poden reduir encara més amb l’ús de biometà, que és el metà derivat de biomassa, que podrien produir els propis agricultors en la mateixa finca on es proveeix el tractor.

Autogeneració d’energia per a una agricultura sostenible

Segons New Holland, el tractor propulsat per metà ofereix importants avantatges mediambientals en comparació amb un de convencional, com les baixes emissions i l’estalvi de combustible, i també avantatges en quant a confort, ja que fa menys soroll i emet menys vibracions que un tractor dièsel. Però, sens dubte, un dels avantatges més destacats és la independència energètica que proporciona als agricultors amb l’ús de biometà.

La generació de fonts d’energia alternativa és fonamental per al concepte d’Explotació Agrícola Energèticament Independent de New Holland, que es desenvolupa de manera experimental a La Bellotta, a Itàlia. L’objectiu és que l’explotació generi l’energia que necessita per a les seves activitats i la seva maquinària agrícola a partir dels seus propis cultius, reduint l’impacte ambiental, i això és possible amb el tractor de metà”, afirma Ramón Maya, director de màrqueting New Holland per a Espanya i Portugal.

Per a Cellers Torres, la utilització de metà com a combustible pels treballs a la vinya seria una manera de tancar el cercle del procés de producció i de reduir les emissions de CO2, la principal preocupació del celler per minimitzar els efectes del canvi climàtic. “Es podria generar biogàs a partir de la digestió anaeròbica dels propis residus agrícoles de l’explotació, així com dels derivats de l’elaboració del vi o brandi. D’aquesta manera, no només deixaríem d’emetre gasos a l’atmosfera sinó que els estaríem utilitzant com a combustible per realitzar treballs a la vinya”, senyala Xavier Sort, director de producció de Cellers Torres.

L’ús de les energies alternatives és un dels pilars del programa mediambiental de Cellers Torres, Torres & Earth, en marxa des del 2008 amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 per ampolla en un 30% fins el 2020. Destaquen, per exemple, l’ús de la biomassa per generar gas i electricitat, i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en les seves principals instal·lacions i en algunes finques, entre elles la de l’Aranyó. Las actuacions implementades fins a dia d’avui han suposat una inversió de més d’11 milions d’euros i han permès reduir les emissions de CO2 en un 13% en tot el seu abast, des de la vinya al transport final, segons l’últim balanç d’organització elaborat per Lloyd’s.

New Holland tralla des del 2006 en el desenvolupament d’iniciatives innovadores per a una agricultura sostenible, en el marc de la seva estratègia com a ‘Clean Energy Leader’. La companyia ha avançat en el desenvolupament del seu tractor Methane Power, el primer prototip del qual es va exhibir a l’EXPO Milà 2015. El prototip de segona generació està funcionant de manera experimental a l’Explotació Agrícola Energèticament Independent que la companyia té als afores de Torí, Itàlia, i ara també a la finca lleidatana de Cellers Torres.