Cellers Torres distingeix als proveïdors que més han reduït les emissions de CO2

Notícia / 2017 · 02 · 22

Els I Premis Torres & Earth recauen en el fabricant de vidre Vidrala, l’operador logístic JF Hillebrand i els viticultors Canela

Cellers Torres ha distingit a tres dels seus proveïdors que més han contribuït a mitigar el canvi climàtic amb la reducció de les emissions de CO2. Miguel A. Torres, president del celler familiar i impulsor del programa ambiental Torres & Earth, ha atorgat els reconeixements al fabricant d’ampolles de vidre Vidrala, a l’operador logístic JF Hillebrand i a la família de viticultors Canela, en un acte celebrat avui a Barcelona.

Miguel A. Torres ha reconegut el compromís real que aquestes empreses han demostrat envers el medi ambient gràcies, sobretot, a iniciatives i mesures que promouen l’eficiència energètica en els seus processos i amb les que han reduït significativament les seves emissions. Tenint en compte que les emissions que generen els proveïdors suposen més del 80% de la petjada de carboni de Torres, aquesta reducció incideix positivament en el balanç final d’emissions de CO2 del celler ja que engloba tot el cicle d’una ampolla de vi, des de la vinya fins el transport final.

Fa un any i mig vam demanar als nostres proveïdors una implicació més gran en la lluita contra el canvi climàtic i que ens ajudessin a reduir la nostra petjada de carboni, així que vam establir dinàmiques de treball conjuntes per impulsar plans de reducció d’emissions i auditoria de la petjada de carboni”, ha assenyalat Miguel A. Torres. I afegeix: “Avui hem volgut reconèixer els esforços d’aquestes companyies en la mitigació de l’escalfament global. Estic satisfet de veure que avancem encara que sigui a poc a poc, i els animo a continuar amb aquesta aposta mediambiental ja que la lluita contra el canvi climàtic és cosa de tots”. 

Fins a un 26% menys d’emissions de CO2

Vidrala, fabricant de vidre amb seu central a Llodio (Àlaba) i proveïdor històric de Cellers Torres, ha rebut el premi Torres & Earth al ‘Millor proveïdor de vidre’ per la fabricació d’ampolles més lleugeres i l’eficiència en els seus processos de producció. L’estreta col·laboració amb Torres ha permès desenvolupar ampolles més respectuoses amb el medi ambient, ja que com són més lleugeres (fins 130 grams menys de pes) requereixen menys energia en la seva fabricació i també en el transport, fet que suposa una reducció del 26% de les emissions de CO2 el 2016 en relació amb el 2008. Vidrala també ha reduït en un 14% les emissions a la seva planta de Llodio (Àlaba) perquè ha millorat l’eficiència en el procés de producció gràcies a l’aplicació d’un sistema de gestió d’energia en forns de fusió, nous dissenys de forns més eficients i la introducció d’un major percentatge de vidre reciclat.

JF Hillebrand España, la divisió espanyola de l’operador logístic internacional, ha estat distingida amb el premi Torres & Earth al ‘Millor proveïdor de transport’ per la implementació de mesures a nivell global amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2. Aquestes mesures, que formen part d’un exhaustiu programa medi ambiental en marxa des de fa més de 10 anys, inclouen el disseny d’un innovador sistema protector tèrmic d’alumini (VinLiner) que, en comparació a un sistema refrigerat, permet reduir en un 25% les emissions de CO2; el transport de mercaderies per mar o tren, en comptes de per carretera; l’ús de pallets wide per incrementar el nombre de caixes per contenidor, i fins i tot incentius per baix consum de carburant per als conductors.

Per últim, la família de viticultors Canela, de la Conca de Barberà, ha recollit el premi Torres & Earth al ‘Millor proveïdor de raïm’ per reduir un 9% les seves emissions de CO2 per hectàrea gràcies a mesures d’eficiència energètica com la utilització d’un tractor més eficient, ajustos de les dosis de fertilització, reducció del nombre de tractaments fitosanitaris i de passades de tractor, ús de fertilitzant d’alliberació lenta i optimització dels viatges de transport de raïm.  

Aquesta és la primera edició dels Premis Torres & Earth a proveïdors, amb l’objectiu de reconèixer els esforços de les empreses per mitigar el canvi climàtic. En representació de les tres empreses guardonades, han assistit a l’acte, per part de Vidrala, Ricardo Gallego, director comercial nacional, i Mª José Pujol, responsable de vendes nacional; per part de JF Hillebrand Spain, Carolina Hours, country manager, i Sandy Viscogliosi, sales manager, i per part de Canela, Josep i Oriol Canela.

Més de 12 milions d’inversió en 10 anys

Cellers Torres ha reduït les emissions de CO2 per ampolla del 2008 al 2015 en un 13% segons l’últim balanç d’organització certificat per Lloyd’s. El 2016 el balanç se situa en el 15,6%, una xifra que està pendent de la corresponent auditoria, gràcies, especialment, a la reducció del pes de les ampolles de vi i també de brandi, i l’homogeneïtzació del càlcul de la petjada de carboni per part dels proveïdors partint de l’any base 2008. Cada any, Cellers Torres destina l’11% dels beneficis a inversions relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic, i acumularà aquest any els 12 milions d’euros d’inversió des de la posada en marxa del programa Torres & Earth.

Les actuacions més destacades que Torres ha dut a terme el 2016 inclouen l’ampliació de fins a 18.000 m2 de la instal·lació de panells fotovoltaics al seu celler a Pacs del Penedès, la instal·lació d’una vintena d’estacions de càrrega per a vehicles híbrids i elèctrics al celler i oficines centrals i la plantació de 30 hectàrees de bosc a Catalunya, a més de projectes experimentals per buscar usos alternatius al CO2 que es genera durant la fermentació del vi. Pel 2017, té previst instal·lar panells solars als seus cellers de Ribera del Duero i Rueda i un innovador sistema de fred solar a la seu central de Vilafranca del Penedès, entre altres.