Cellers Torres recupera dues varietats ancestrals resistents a les altes temperatures

Notícia / 2015 · 07 · 23

Moneu i gonfaus s’uneixen a les 40 varietats de raïm recuperades en els últims trenta anys, de les que només set tenen interès enològic

El projecte de recuperació de varietats ancestrals de raïm que Cellers Torres porta a terme des de fa més de tres dècades, continua donant els seus fruits. A les varietats recuperades com la querol, garró i selma blanca, se sumen ara dues varietats negres amb gran interès enològic, que tenen la particularitat de ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera, fet que les fa especialment interessants per afrontar el canvi climàtic.

Es tracta de la moneu i la gonfaus, que Torres ha plantat de manera experimental a la seva finca de L’Aranyó, a les Borges Blanques, al cor de la comarca lleidatana de Les Garrigues, després d’un llarg procés que va començar amb la localització, el 1998, de dos ceps vells que van resultar ser de varietats desconegudes. Després de sanejar-les, reproduir-les i plantar-les a diferents finques per comprovar-ne l’adaptació, la família Torres ha constatat que aquestes dues varietats expressen el màxim potencial en climes àrids i en condicions extremes.