La XI Jornada Ambiental abordarà l’efecte del canvi climàtic en la salut mental i el futur dels joves

29 maig 2023

La Universitat de Barcelona acollirà el dimecres, 7 de juny, de 10 a 13:30, a l’Aula Magna, la XI Jornada Ambiental organitzada conjuntament amb Família Torres i el meteoròleg i professor de Física de la UB Tomàs Molina. El certamen anual, que aquest any porta per títol ‘Parlem d´ecoansietat: hi ha futur per als joves? Passem a l´acció! Fem de la crisi ecosocial un motor de canvi’, reunirà una dotzena d’experts i activistes amb l’objectiu d’analitzar l’efecte del canvi climàtic en la salut mental i el futur dels joves, i com l'angoixa climàtica està provocant accions de protesta per part del jovent.

La Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, intervindrà en la inauguració de la jornada, juntament amb el rector de la UB Joan Guàrdia, el president de Família Torres Miguel A. Torres i el director científic i conductor de la jornada Tomàs Molina.

El futur dels joves serà el tema que obrirà i tancarà la jornada. Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, centrarà la seva ponència en els joves a Catalunya i exposarà, com a exemple, l’estratègia de relleu generacional agrari, mentre que Laura Rahola, cap de Comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, posarà el contrapunt al final de la jornada parlant del futur dels joves a Europa.

El certamen s’estructurarà en dos blocs: un primer bloc on s’abordarà l’ecoansientat des d’un punt de vista mèdic i científic, i un segon bloc on es donarà veu als joves i a l’activisme climàtic. Així, els ponents de la primera part seran la doctora Virginia Krieger, de la Facultat de Psicologia de la UB, que posarà el focus en la vessant clínica de l´ecoansietat; la psicoterapeuta Caroline Hickman, que presentarà les conclusions del estudi científic més gran publicat fins ara sobre ansietat climàtica en nens i joves del que és coautora, i el doctor del CSIC Fernando Valladares  que farà una ponència titulada ‘L´ecoansietat pot radicalitzar l´activisme climàtic?’.

La segona part de la jornada començarà amb una conversa sobre ansietat climàtica entre Tomàs Molina i Carlota Bruna, dietista-nutricionista i ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima. A continuació, l´activista alemanya pel clima Luisa Neubauer,  farà una ponència titulada ‘Per què hauries de ser un activista climàtic?’. A la taula rodona posterior sobre accions juvenils motivades per la crisi ecosocial intervindran Beatriu Garcias, membre d´End Fossil Barcelona; Dani Arenas, de Greenpeace Espanya; Maria Serra, ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima, i Elisabet Manich, per part de l´Assemblea Ciutadana pel Clima de Barcelona.

Les conclusions de la XI Jornada Ambiental les presentarà Teresa Sauras, professora de la Facultat de Biologia de la UB, delegada del rector per a la Sostenibilitat i membre del comitè assessor de la jornada, just abans de la cloenda de l’acte a càrrec del vicerector adjunt al rector Ernest Abadal, Miguel A. Torres i Tomàs Molina.

L’acte es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de la UB. Per assistir presencialment, cal inscriure’s a www.jornadesambientals.com.