Família Torres entrega els II Premis Torres & Earth al Voluntariat

07 octubre 2022

Família Torres, en l’afany de conscienciar la societat de la necessitat d’actuar davant del canvi climàtic, ha entregat els II Premis Torres & Earth al Voluntariat, amb l’objectiu de distingir les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya i altres associacions ambientals que duen a terme projectes per a la millora de la biodiversitat; la reducció de l’erosió dels sòls; la prevenció dels incendis; la conservació de boscos i l’adaptació als nous patrons climàtics. 

El certamen, que ha presidit el cellerer Miguel A. Torres i ha presentat el meteoròleg Tomàs Molina, s’ha celebrat aquest divendres, 7 d’octubre, al celler de Pacs de Penedès, i ha reunit unes cinquanta persones. Dels set projectes presentats, el jurat, integrat per Tomàs Molina, els catedràtics Javier Martín Vide i Narcís Prat i els representants del Secretariat de les Federacions d’Agrupacions de Defensa Forestal, David Saez i Joan Trench, n’ha premiat tres, dotant-los amb una aportació econòmica de 2.500€ el primer i 1.500€ els altres dos.

 El projecte de l’ADF de Pla de Bages per a la construcció de dues micro rescloses ha estat mereixedor del primer premi. Es tracta d’una prova pilot que pretén estudiar la viabilitat i eficàcia d’aquestes petites construccions per afavorir la biodiversitat dels boscos de la ribera, reduir la erosió i prevenir els incendis forestals. 

El segon premi ha recaigut en l’ADF de Sant Martí de Tous, a la comarca de l’Anoia, per al projecte ‘Cap ésser viu sense aigua’ que té com a objectiu protegir la fauna de la zona afectada per l’incendi del juliol de 2021 mitjançant la creació d’un abeurador d’uns 1.000 litres de capacitat i un espai verd al voltant per accelerar la recuperació de la biodiversitat.

 Finalment, el tercer premi ha estat per a l’Associació Mediambiental La Sínia, ubicada a Altafulla, a la comarca del Tarragonès, que ha presentat el projecte ‘Territori Salamandra’ per a la conservació de la salamandra i altres amfibis i espècies a la conca del riu Gaià mitjançant la millora dels espais on habiten. 
Miguel A. Torres, president de Família Torres i impulsor del programa Torres & Earth, ha agraït la participació de les ADF i associacions ambientals en aquesta segona edició dels Premis Torres & Earth al Voluntariat i ha recalcat la importància de mantenir els boscos nets per fomentar la biodiversitat i evitar incendis, per la qual cosa ha reclamat més ajuts a l’administració. 

Els Premis Torres & Earth al Voluntariat s’emmarquen en el programa ambiental Torres & Earth, que Família Torres va posar en marxa el 2008 amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2, una reducció que l’any 2021 se situava en el 35% per ampolla en tot el seu abast, des de la vinya fins al consumidor, respecte al 2008. A més de les actuacions de mitigació, el celler centenari del Penedès també treballa per adaptar-se al nou escenari climàtic i per conscienciar el sector i la societat davant del canvi climàtic i la necessitat d’actuar a tots els nivells, mitjançant l’organització de jornades i l’entrega de reconeixements per implicar a proveïdors i altres col·lectius.