Pago del Cielo, el celler de Ribera del Duero propietat de la Família Torres, presenta el seu vi icona, un elegant tinto fino (ull de llebre) de producció molt limitada que neix de dues vinyes en propietat, la singularitat de les quals rau en els seus sòls, edat i ubicació. Batejat amb el nom del celler, Pago del Cielo 2019 recull l'essència d'aquestes vinyes velles que se sublimen quan es combinen, dotant al vi de complexitat, frescor i delicadesa.
“En els últims 10 anys, ens hem centrat en la terra, identificant les millors zones, vinyes i parcel·les i aprenent sobre els sòls”, comenta Juan Ramón García, enòleg al capdavant del celler des de l’inici, ara fa 20 anys. I afegeix: “Pago del Cielo és el resultat del coneixement adquirit durant tots aquests anys i l'expressió màxima de les nostres dues vinyes més preuades, El Obispo i Las Tenadas, situades a les millors zones de Ribera del Duero i amb sòls diferents que es complementen molt bé”.
D'una banda, la vinya coneguda com El Obispo, ubicada a Piñel, a la zona de Pesquera, es caracteritza pels sòls eminentment calcaris, que aporten elegància, mineralitat i gran potencial d'envelliment als vins. D'altra banda, Las Tenadas, a La Horra, és una petita parcel·la amb sòls profunds formats amb argila i sorra, que fan que els vins tinguin més estructura, intensitat d'aromes i bona acidesa. Aquesta vinya també té la particularitat que, entre els vells ceps de tinto fino, es troben algunes vinyes d'albillo blanco, que es cullen i fermenten juntes i aporten al vi brillantor i frescor.
Les dues vinyes, situades a una altura mitjana de 840 metres, tenen 32 anys i 70 anys respectivament, i es cultiven amb tècniques regeneratives com el sembrat d'herba i la reducció del nombre de tasques per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.
Pago del Cielo 2019 s'elabora amb la màxima delicadesa al celler situat a Fompedraza. Per potenciar l'expressió del sòl en el vi, s'utilitzen tenalles de 1.600 litres de capacitat, construïdes amb terra de cada vinya, per a la vinificació i criança durant 14 mesos d'una part del vi. La resta envelleix durant 15 mesos en botes de roure francès de 300 litres. L'anyada 2019 va ser una collita de gran qualitat, amb menys pluges que l'any anterior i temperatures en general més altes, excepte durant els mesos d'agost i setembre.
Es pot adquirir aquí. Preu recomanat: 75€