Família Torres mostra el seu compromís amb la innovació a la Barcelona Wine Week

06 febrer 2024

 

Família Torres mostra la seva capacitat innovadora a la Barcelona Wine Week, a través d'un tast de vins que han estat vinificats i criats en recipients de diferents formes i materials, com les àmfores, tenalles, ous de granit o dipòsits de formigó fabricats amb terra de la mateixa vinya d’on prové el vi. En línia amb la temàtica del saló 'Recipients per a l’elaboració i criança del vi: recuperar per innovar', el celler familiar ha seleccionat set vins, alguns d'ells inèdits, com a exemple de la seva aposta innata per la innovació i de com l'implementa en els diferents territoris on té presència.

Mireia Torres, directora d'Innovació i coneixement de Família Torres, juntament amb el sommelier Sergi Castro, han estat els encarregats de guiar els assistents en un recorregut per quatre denominacions d'origen, que s'ha iniciat al Penedès, passant per Rias Baixas i Ribera del Duero, per tornar a Catalunya i acabar a Costers del Segre.

El tast ha començat amb dos vins del celler Jean Leon, que dirigeix Mireia Torres, tots dos de l'anyada 2022 i elaborats amb la varietat ancestral recuperada forcada, un raïm blanc de cicle llarg que destaca per la marcada acidesa i la capacitat d'adaptació al canvi climàtic. El primer, un vi tranquil, l'experimental que el celler va llançar l'any passat amb el nom FO-22, comparat amb un segon vi escumós, que s'ha criat en ampolla durant 9 mesos després de realitzar la segona fermentació en aquest recipient d'acord amb el mètode tradicional. "Aquesta és una prova que hem volgut fer amb l'enòloga Montse Escoté per veure el potencial d'aquesta varietat en escumosos de llarga criança, ja que té una acidesa impressionant, i el resultat està sent molt prometedor", ha comentat Mireia Torres.

Al Pazo Torre Penelas, a Rias Baixas, Família Torres ha innovat pensant en els sòls típics de la regió. Així, el 2018, va incorporar dipòsits ovoides de granit per a la fermentació i criança dels vins d'albariño; el resultat va ser Blanco Granito, elaborat per l'enòleg Víctor Cortizo i considerat el primer vi espanyol vinificat i criat en aquest tipus de dipòsits, que potencien les aromes i transfereixen al vi la mineralitat i la salinitat de la roca. El vi tastat, de l'anyada 2020, ha passat 8 mesos en aquests dipòsits, en contacte amb les mares, i es mostra intensament fresc i aromàtic amb notes salines.

Al celler Pago del Cielo, a Ribera del Duero, l'enòleg Juan Ramon García també està experimentant amb diferents tipus de dipòsits per a la criança dels vins. Al tast, s'han presentat dos vins inèdits. El primer es tractava d'una mostra de tinto fino (nom que rep la varietat ull de llebre a la regió) d'una vinya vella de sòls calcaris, de l'anyada 2022, que ha realitzat la fermentació i criança de 15 mesos en una tenalla de 1.600 litres de capacitat. Un tipus de dipòsit que potencia el caràcter varietal i la presència de fruita. Aquest vi acabarà formant part del futur vi icona Pago del Cielo, del qual els assistents ja han pogut tastar l'anyada 2019. Aquest vi ha estat 15 mesos en bota nova de roure francès i veurà la llum en els pròxims mesos, després d'afinar-se en ampolla. "Aquesta és una nova expressió dels vins riberencs: és un vi complex amb bona concentració, tanins interessants i una fusta molt ben integrada que no interfereix en el caràcter del tinto fino", ha assenyalat Mireia Torres.

Els dos últims vins, en aquest cas del celler Purgatori de Costers del Segre, gestionat per l'enòleg David Barriche, han servit per comparar una criança feta en bota de roure amb una altra en dipòsit de formigó que té, a més, la particularitat d'haver estat construït parcialment amb terra de la mateixa finca. Les mostres tastades són un cupatge de la varietat ancestral gonfaus i garnatxa, de l'anyada 2023, elaborat de la mateixa manera però amb una criança de 4 mesos realitzada en materials diferents. "Del vi criat en dipòsits de formigó en destaca la fruita, la puresa i la voluptuositat; en canvi, el que ha passat per bota mostra una acidesa lleugerament superior, més complexitat aromàtica, més concentració i estructura. Són vins que es complementen molt bé", ha assenyalat Mireia Torres.