Família Torres acull la reunió anual del Comitè Tècnic de les Primum Familiae Vini

29 gener 2025

Família Torres ha acollit la tercera reunió anual del Comitè Tècnic de les Primum Familiae Vini (PFV) al seu celler del Penedès, amb l'objectiu d'intercanviar experiències i coneixements entorn de la recerca i innovació vitivinícoles per afrontar el canvi climàtic. A la trobada, celebrada els dies 23 i 24 de gener, van assistir representants dels cellers Symington Famiy Estates, Famille Perrin, Baron Philippe de Rothschild, Domaine Clarence Dillon, Família Torres i Antinori (de manera virtual), tots ells integrants de PFV i considerats els cellers familiars centenaris més prestigiosos d'Europa.

Van presidir la reunió Mireia Torres, directora d'Innovació i coneixement de Família Torres, i Charles Symington, que ostenta la presidència de PFV des del juliol de l'any passat. Durant dos dies, els membres del Comitè Tècnic van conèixer de primera mà els principals projectes de R+D+i que està desenvolupant Família Torres, tant a la vinya com al celler, per adaptar-se al nou escenari climàtic, i van visitar la finca Mas La Plana al Penedès i les vinyes Mas de la Rosa i els Tossals de Porrera al Priorat, com a exemples de viticultura heroica i en altura.

Entre aquests projectes, destaquen la implementació de la viticultura regenerativa, que té com a objectiu recuperar la fertilitat dels sòls i fomentar la biodiversitat gràcies a la captura i fixació del CO2 atmosfèric al sòl, i la recuperació de varietats ancestrals, que busca no només identificar les varietats ancestrals amb interès enològic, sinó també les que millor s'adapten a l’augment de temperatures. En l'àmbit productiu, Família Torres va compartir amb el Comitè Tècnic els seus avenços en la captura del CO2 de la fermentació del vi, l’optimització de la gestió de l’aigua al celler, l'elaboració de vins desalcoholitzats i microvinificacions.

El Comitè Tècnic de PFV es va constituir el 2022 amb l'objectiu de tractar temes d'interès col·lectiu relacionats amb la producció, la recerca i la innovació, mitjançant una trobada anual en un dels seus cellers membre on es comparteixen i debaten els resultats dels projectes de cada família membre en benefici del grup i de l'avanç de la viticultura sostenible. Les reunions anteriors es van celebrar al celler de Symington Family Estates (Portugal) i a Château de Beaucastel de la Famille Perrin (Bordeus, França).

L'associació Primum Familiae Vini, a la qual només es pot accedir per invitació, està formada per dotze de les més destacades propietats vitivinícoles familiars del món. La seva missió és representar el més alt nivell d'excel·lència en el món del vi; promoure la qualitat i la sostenibilitat; conjugar l' herència familiar amb la innovació, i animar altres empreses familiars a preservar la seva independència i a defensar la qualitat i uns valors positius. Els membres són: Marchesi Antinori (Toscana), Baron Philippe de Rothschild (Bordeus), Joseph Drouhin (Borgonya), Domaine Clarence Dillon (Bordeus), Egon Müller Scharzhof (Mosel·la), Famille Hugel (Alsàcia), Pol Roger (Xampanya), Famille Perrin (Valle del Roine), Symington Family Estates (Portugal), Tenuta San Guido (Toscana), Família Torres i Vega Sicilia (Ribera del Duero).