Beto del Toro de Mèxic guanya Torres Brandy Zero Challenge 2024, la competició mundial de projectes de bars sostenibles

21 març 2024

El mexicà Beto del Toro, de la cocteleria Rufina, es proclama guanyador de la segona edició de Torres Brandy Zero Challenge i rep el premi de 30.000€ per desenvolupar el seu projecte. El fundador de Rufina Mezcalería, situada a la ciutat de León, va participar ahir en la final global del certamen en representació de Mèxic i va obtenir la millor puntuació del jurat pel seu projecte Taller Zero "Donant una segona oportunitat" i la seva proposta d'eco-còctel.

La proposta consisteix en un espai dins de Rufina on es dona una segona oportunitat a les ampolles de vidre rebutjades, transformant-les en gots, làmpades, cendrers, tasses o estris de bar, en comptes de reciclar-les, per tal de reduir les emissions de carboni. El projecte va convèncer el jurat no només perquè redueix l'impacte ambiental i és fàcilment escalable i replicable, sinó també per tenir un fort component social, ja que dona feina a persones d'edat avançada a qui els és difícil trobar feina per la seva edat. 

Del Toro, nascut a Jalisco, es descriu a si mateix com un ambientalista i activista. És membre d'una comissió ambiental del govern local de León i té diversos establiments de restauració on implementa solucions sostenibles com un sistema de cultiu de plantes i recol·lecció d'aigua. Del Toro defensa que "el vidre no ha de ser un material d'un sol ús" i promou l'economia circular i social. "Vull donar-li veu al planeta", va declarar en exposar el seu projecte davant els jutges.

Torres Brandy Zero Challenge és l'única competició que reconeix i premia projectes de bars sostenibles per estendre el compromís amb la sostenibilitat al món de la cocteleria. La final global d'aquesta segona edició, que ha comptat amb la participació de 10 països, es va celebrar dimecres, 20 de març, a Barcelona, durant una jornada intensa en què els finalistes van exposar i defensar els seus projectes i van elaborar un còctel demostrant la seva creativitat i capacitat d’improvisació.

Christian Visalli, Global Spirits Director de Juan Torres Master Distillers i membre del jurat va destacar el nivell dels projectes presentats: "Estem molt orgullosos de veure com aquesta iniciativa està servint d'estímul i inspiració dins del sector de l'hostaleria. Ens vam quedar impressionats tant del nivell de tots els projectes presentats com del compromís creixent que el sector demostra amb l’àmbit de sostenibilitat ambiental i social. Estem molt ansiosos de veure la implementació del projecte guanyador i seguirem donant suport al sector també durant la propera edició del Torres Brandy Zero Challenge que anunciarem properament."

Entre els projectes que van participar en el certamen, destaquen el del bartender Juho Tuppurainen de la cocteleria Tilma de Finlàndia 'Fer que el tropical sigui més tòpic', que consisteix a reduir la petjada de carboni en bars substituint els productes frescos importats i tropicals per productes locals; el de Felix Cohen, propietari de Daisy al Regne Unit, 'Yes we can', centrat en la recol·lecció de llaunes d'alumini; el de l'italià Marco Crobu del bar Ricicla-Riduci-Riusa, que transforma residus en material per a la producció de sabons naturals; o el de l'espanyol Alberto Díaz del Patio de Butacas, a Astúries, amb el seu projecte 'Territorio circular'. La resta de finalistes de la segona edició van ser Loni Lewis dels Estats Units, Jason Strohan del Canadà, Regor Siiner d'Estònia, Rokas Tolvaiša de Lituània, i Giedre Bielskyte d'Emirats Àrabs.